Recensie: Onverwacht – Jenni Hendriks & Ted Caplan
Mix Muggenland van David Arnold met Allesbehalve oké van Laura Steven en je hebt ongeveer Onverwacht van Jenni Hendriks & Ted Caplan. Een YA-boek over een bizarre roadtrip, een oude vriendschap en een belangrijk maatschappelijk thema, namelijk abortus. Dit vond ik van Onverwacht.
Een roadtrip naar een abortuskliniek
Onverwacht opent met een scène waarin hoofdpersoon Veronica op de wc zit op school. In haar handen heeft ze een zwangerschapstest. Ze is namelijk overtijd en wil checken of alles oké is. Ondertussen maken haar gedachten overuren. Ze is valedictorian op school (dat betekent dat ze de hoogste cijfers heeft van haar jaar en de afscheidsspeech op de diploma-uitreiking mag houden), zit bij de debatclub, heeft een vast vriendinnenclubje en heeft bovendien verkering met de populaire Kevin. Het type waar ieder meisje spontaan van in katzwijm valt. Zwanger worden staat niet op de planning, naar de universiteit Brown gaan wél.
‘Zwanger worden staat niet op de planning, naar de universiteit Brown gaan wél’
Alleen, je ziet ‘m al aankomen: ze blijkt zwanger te zijn. Maar in plaats van dat zelf te ontdekken op de wc, loopt dat net even anders. Haar zwangerschapstest valt onder de deur door en haar ex-BFF en ‘schrik van de school’ Bailey pakt ‘m op. Alsof ongepland zwanger raken als tienermeisje nog niet erg genoeg is. Uiteindelijk liegt Veronica tegen haar ouders en vriendinnen over haar weekend weg en besluit ze Bailey om hulp te vragen. Er moet tenslotte iemand mee naar de abortuskliniek. Wat volgt is een bizarre, grappige en avontuurlijke roadtrip door Amerika. De abortuskliniek is namelijk niet om de hoek, omdat het in de staat waar Veronica en Bailey wonen verboden is om abortus te plegen. Daarom rijden ze met een auto 1600 kilometer naar Albuquerque, New Mexico.
De abortusdiscussie, een stalkerig vriendje en een hernieuwde vriendschap
Het thema abortus bespreken in een YA-boek, je moet het maar durven. Ik denk dat Jenni Hendriks & Ted Caplan een goede poging hebben gewaagd. Wat goed is aan dit boek, is dat abortus wordt genormaliseerd. Het is duidelijk dat de auteurs willen dat iedere vrouw hier zelf over kan beslissen en dat het in iedere staat mogelijk moet zijn. Daar sta ik persoonlijk helemaal achter. Als het niet legaal kan, gebeurt het wel op een veel naardere illegale manier. Ongeacht hoe je denkt over abortus en of je het zelf zou doen of niet, vind ik dat het in een land altijd een mogelijkheid moet zijn. In Onverwacht komt die discussie over het onderwerp ook terug. Zo is de omgeving waarin Veronica woont streng gelovig en staan er bij de kliniek mensen met protestborden met daarop ‘abortus is moord’.
‘Ik had liever meer focus gezien op de hernieuwde vriendschap tussen Bailey en Veronica’
Toch las ik ook veel kritiek op dit boek. Met name de manier waarop Veronica zwanger wordt is discutabel. Haar vriend Kevin, het stalkerige type, wil Veronica namelijk claimen voordat ze naar de universiteit gaat en prikt gaatjes in het condoom. Zo zwanger raken kan natuurlijk, maar ik denk dat het verhaal beter (en herkenbaarder voor meiden in een soortgelijke situatie) was geworden door Veronica op een minder stalkerig vriendje manier-zwanger te laten worden.
Ook was er kritiek op de roadtrip zelf. Tja, de dingen die tijdens de roadtrip gebeuren zijn soms too much. Het voelde met momenten alsof de auteurs vooraf al hadden bedacht dat het verfilmd moest gaan worden en er allerlei gekke elementen ingooien om het nog grappiger en hysterischer te maken (ik moest denken aan dit boek van Matthew Quick, waarover ik dat ook zei). Dus ja, het mocht van mij ook iets minder. Er gebeurt nu namelijk wel erg veel. Ik had liever meer focus gezien op de hernieuwde vriendschap tussen Bailey en Veronica. Meer gesprekken over hoe Veronica zich voelt nu ze abortus gaat plegen, meer openheid over hoe ze tot die keuze is gekomen. Vooral over dat laatste had ik zoveel meer willen lezen. Hoe besluit je zoiets als je omgeving heel gelovig is en keihard tegen abortus?
Het eindoordeel
Kortom: Onverwacht is een boek met een belangrijk thema, maar ik miste de diepere gesprekken en discussies tussen de personages. Van mij mocht het verhaal wat kleiner, met meer focus op de vriendschap en de keuze tot abortus, en iets minder over the top Amerikaanse roadtrip. Al heb ik er aan de andere kant ook zéker van genoten, want lezen over een hysterische roadtrip is ook gewoon erg vermakelijk. Daarom krijgt dit boek van mij 3,5 sterren.
Cijfer: 7
Sterren: 3,5
Onverwacht van Jenni Hendriks & Ted Caplan verscheen bij Uitgeverij Gottmer en is vertaald door Esther Ottens. Voor deze blogpost kreeg ik een recensie-exemplaar opgestuurd.
3 reacties
Audrey
Door alle recensies word ik steeds benieuwder, haha! Het klinkt ook alsof sommige dingen dan wat te gemaakt zijn. Daar ben ik niet zo heel erg van.
Olga // Daar Was Eens
Ik las hier laatst al iets over op je blog en pagina op Twitter en toen leek het boek me al heel interessant. Ik ben denk ik wel van plan om hem te lenen of te kopen, want ik denk dat het heel waardevol is om hier als docent voor een taalvak meer over te lezen. Zo heb je weer een boekentip paraat! Dus bij dezen: bedankt voor je tip!
Paula
Wat leuk om te horen! Zeker waardevol als docent inderdaad. 🙂