Educate yourself: YA-boeken over racisme
Je hebt ongetwijfeld wat meegekregen over de protesten in Amerika die er nu zijn, omdat er de afgelopen tijd onterecht zwarte mensen zijn gedood door agenten, zoals George Floyd. Het is daarom juist nu belangrijk om jezelf meer te leren over het onderwerp racisme. Vandaar dat ik vandaag, samen met booktuber Lalaine Adanna, YA-boeken met je deel die dit thema aankaarten (overigens deelde ik er al drie in mijn YA-nieuwsbrief, maar ik wilde er ook graag een blogpost aan wijden).
Vijf boekentips van Lalaine Adanna
Ik vond het een beetje raar om alleen, als wit persoon, tips te geven over belangrijke YA-boeken. Ik wilde ook graag mensen van kleur aan het woord laten. Vandaar dat ik niet de enige ben die boekentips geeft vandaag, maar ook Lalaine Adanna aan het woord laat. Lalaine maakt boekvideo’s op Youtube, hier kun je haar Booktube volgen. Dit zijn haar tips!
1. The Hate U Give – Angie Thomas
Geen idee waar te beginnen omdat je nooit een YA over racisme las? Begin dan met The Hate U Give van Angie Thomas. Een boek over je mening laten horen, de Black Lives Matter-beweging en etnische profilering.
2. Dear Martin/Wat zou Martin doen? – Nic Stone
Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig.
Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce’ knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?
3. Long way down/67 Seconden – Jason Reynolds
Jason Reynolds is onwijs populair in Amerika en gelukkig ontdekken mensen de schrijver hier ook steeds meer. 67 Seconden is een absolute must-read, geschreven in vrije vers. Zestig seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen. Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt. Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.
4. Tyler Johnson was here – Jay Coles
De enige tip in het lijstje dat nog niet is vertaald, maar wat wel vertaald zou moeten worden is Tyler Johnson was here. Lalaine zegt daarover: ‘De boeken van Jay Coles zijn zo belangrijk omdat hij echt een spiegel durft voor te houden als het gaat om hele lastige, gevoelige, maar vooral pijnlijke situaties, waar veel Afro-Amerikanen mee moeten dealen. Dit is heel mooi, maar ook confronterend. Je gaat jezelf langzaam afvragen wat je zelf eigenlijk bijdraagt en wat je zelf doet om racisme te stoppen. De impact die het namelijk kan hebben op iemands leven is verschrikkelijk. Hij weet de personages echt tot leven te brengen en durft echt te schrijven, zonder zich in te houden en dat, dat vind ik het allermooiste aan zijn boeken. Je moet gewoon een van zijn boeken lezen om het te ervaren, ongeacht je kleur en/of afkomst.’
‘Je moet gewoon een van zijn boeken lezen om het te ervaren, ongeacht je kleur en/of afkomst’
When Marvin Johnson’s twin, Tyler, goes to a party, Marvin decides to tag along to keep an eye on his brother. But what starts as harmless fun turns into a shooting, followed by a police raid. The next day, Tyler has gone missing, and it’s up to Marvin to find him. But when Tyler is found dead, a video leaked online tells an even more chilling story: Tyler has been shot and killed by a police officer. Terrified as his mother unravels and mourning a brother who is now a hashtag, Marvin must learn what justice and freedom really mean.
5. All American Boys/Echte Amerikaanse jongens – Jason Reynolds & Brendan Kiely
Rashad en Quinn, een zwart de ander wit, allebei echte Amerikaanse jongens, worden beide geconfronteerd met racisme en vooroordelen. Om de wereld te kunnen veranderen, moeten ze allebei hun toekomst op het spel zetten. Hoe ver willen ze gaan voor gerechtigheid?
Volg Lalaine hier op Instagram en via Youtube
Benieuwd naar mijn recensies? Hier lees je wat ik vond van The Hate U Give, Wat zou Martin doen? en 67 Seconden.
Welke YA-boeken over racisme ik zelf nog wil lezen
Ik sluit me helemaal aan bij de tips van Lalaine. Echte Amerikaanse Jongens wil ik zeker nog lezen net als deze andere boeken die ik nu met je ga bespreken.
1. Echte Amerikaanse jongens – Jason Reynolds & Brendan Kiely
Want hallo, Jason Reynolds schrijft geweldig. 67 Seconden is een favoriet van mij.
2. Stukjes van mezelf – Renée Watson
Stukjes van mezelf is een wat minder bekend YA-boek over racisme, volgens mij. Ik zie ‘m in ieder geval in weinig lijstjes voorbijkomen. Dit boek gaat in ieder geval over Jade, die opgroeit in een arme zwarte buurt maar door een studiebeurs naar een dure witte privéschool kan. Daar loopt ze tegen racistische vooroordelen aan en ondertussen probeert ze uit te vinden wie ze zelf is.
3. When I was the greatest/Toen ik de sterkste was – Jason Reynolds
Nog een Jason Reynolds die ik zeker wil lezen is When I was the greatest, zijn debuut. Als het goed is wordt dit boek vertaald door Blossom Books. Needle, Noodle en Ali wonen in Bed Stuy, New York. In de zomer hangen ze graag rond op straat, kijken ze naar meisjes en fantaseren ze over hoe het is om toegelaten te worden tot de exclusieve feesten in de buurt. Als het ze op een dag lukt om uitgenodigd te worden, zetten ze alles op alles om geen slechte indruk te maken. Maar als je ineens met mensen bent die jou niet kennen, hoe kan je dan nog jezelf zijn?
4. Love from A to Z – S.K. Ali
Het gaat nu vooral over #blacklivesmatter, maar er zijn natuurlijk meer vormen van racisme. Daarom wil ik ook één zo’n boek even uitlichten. In Love from A to Z gaat het over Zayneb, die moslim is, en te maken krijgt met racisme/moslimhaat. Tegelijkertijd gaat deze contemporary ook over verliefd worden en kaart het nog veel meer thema’s aan. Ik ben benieuwd. Dit boek komt in ieder geval binnenkort uit bij Best of YA in het Nederlands.
Zaynebs docent blijft zijn klas er maar aan herinneren hoe ‘slecht’ moslims zijn. Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt omdat ze haar docent erop aanspreekt vertrekt Zayneb naar het huis van haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vrienden in de problemen heeft gebracht en besluit dat ze een nieuwe, “aardige’ versie van zichzelf zal zijn hier, waar niemand haar nog kent.
Adam is pas gediagnostiseerd met multiple sclerosis. Hij gaat niet meer naar school. Hij probeert de herinnering aan zijn moeder levend te houden voor zijn kleine zusje. Adam probeert ook om zijn diagnose geheim te houden voor zijn rouwende vader. Allebei doen ze zich anders voor dan ze zijn, totdat er een wonder en iets onmogelijks gebeurt: Adam en Zayneb ontmoeten elkaar.
5. Concrete Rose – Angie Thomas
Angie Thomas blies me al omver door The Hate U Give en Niet te stoppen, dus ik hoop dat dat weer gaat gebeurden met haar derde YA Concrete Rose. Dit boek speelt zich wederom af in de wijk Garden Heights en gaat over Maverick Carter, de vader van Starr uit THUG. Ik ben onwijs benieuwd (en eh, ik wil heel graag een Nederlandse vertaling!) Hier lees je meer over het boek.
Welke boeken wil jij nog lezen of zou jij aan dit lijstje toevoegen?