Dit zijn mijn favoriete boeken van 2020
Door de lockdown las ik meer dan ooit dit jaar – de teller staat bijna op 100 boeken. Dit zijn daarvan mijn favorieten.
Feelgood
- Alle boeken in dit lijstje zijn favorieten, maar oh, wat een ultieme favoriet is Stranddagboek van Emily Henry Een boek waar ik verliefd op werd in de zomer van 2020 en dat ik met zoveel plezier heb gelezen dat ik – als niet-herlezer – regelmatig overweeg het nog een keer te lezen. Als je dat voor elkaar krijgt met een boek bij mij, heb je het fantastisch gedaan. Ik kan niet anders zeggen.
- Aan het eind van de eerste lockdown snakte ik naar feelgood leesvoer. En toen kwam Lisette Jonkman, een van mijn favoriete feelgoodschrijfsters, met een novelle. In Onverbeterlijk volgen we tijdens de eerste corona lockdown journaliste Bente die net een arrogante schrijver heeft geïnterviewd. Hij woont in de middle of nowhere en zij staat net op een klein station te wachten op haar trein, als haar moeder belt dat haar vader corona heeft. Je ziet het al aankomen: onverwachts moet Bente bij die arrogante schrijver blijven. HEEL VERVELEND (maar niet heus). Ik schreef er hier nog wat meer lofwoorden over.
- Qua feelgoodtips vertrouw ik blind op Evelyn, die ik van Instagram ken en boeken verkoopt bij Westerhof in Zwolle. Zij tipte mensen die gek zijn op o.a. Lisette Jonkman massaal Ik niet op jou van Sally Thorne. Schot in de roos bij mij, want dit is oprecht een van de grappigste feelgoods die ik ooit las. Ik heb hardop gelachen bij sommige stukjes.
Literatuur & romans
- Van feelgoodromans huppelen we door naar Confettiregen van Splinter Chabot. Het debuut van Splinter en wát voor een. In mijn recensie noemde ik het boek ‘bruisend, uitbundig & fantasierijk’ en dat is precies wat het is, maar bovenal is het ook een verhaal dat veel jongeren aan zal spreken vanwege het thema homoseksualiteit en ontdekken wie je zelf bent. Van mij mag het zo op de verplichte leeslijst.
- Genoeg feelgood (nu echt), door naar de duistere dystopische boeken. Terwijl ik deze favorietenlijst samenstelde ontdekte ik zowaar een thema: boeken met een dystopisch, Black Mirrorish randje. Blijkbaar doen die het goed bij mij. Eerste op mijn favorietenlijst is Duizend ogen van Samanta Schweblin, die ik samen met Istvan besprak in Boomer & Millennial. Zo goed geschreven, ik kan er niet over uit. Elk verhaal in Duizend Ogen is raak, zelfs als het maar twee bladzijden beslaat. In 2021 ga ik alles verslinden van Schweblin, dat staat vast.
- Ik las alle boeken die dit jaar genomineerd waren voor de prijs voor ‘Het beste boek voor jongeren’. Een titel die uiteindelijk won werd ook hier een favoriet, namelijk Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout. ‘In dit verhaal dreigt de aarde opgeslokt te worden door een zwart gat. Die dreiging, die angst, die onzekerheden, dat voel je door alles heen en heeft enige gelijkenis met de corona-tijd. Een boek dat raakt’, schreef ik er hier over.
- De laatste duistere favoriet is Het boek van alle angsten van Emy Koopman. Een boek dat ik ongegeneerd aan iedereen tip (met succes) sinds ik het heb gelezen, omdat het zó waanzinnig is. En beangstigend, dat ook. Ik denk er nog regelmatig aan terug en ril dan even opnieuw. In Boomer & Millennial schreef ik dit: ‘Genoeg dystopische boeken, alleen in Young Adult al. The Hunger Games aan kop. Toch lijkt dat verder af te staan van de realiteit – je denkt: zo wordt de wereld toch nooit – terwijl Het boek van alle angsten precies de vinger op de zere plek legt en er vervolgens nog even flink op drukt zodat je er misselijk van wordt. Ik vond het boek denk ik vooral zo sterk omdat het allesomvattend is.’ Oh ja, ook leuk: we interviewden Emy ook nog over dit boek.
Jeugdliteratuur
- Door naar kinderboeken! Vooral in het begin van het jaar las ik er een heleboel. De ruimteatlas van Jesse Kreek van Martin Howard is er één die absoluut tot mijn favorieten gerekend mag worden. In mijn recensie schreef ik al: ‘Ik vind het een van de meest originele en avontuurlijke kinderboeken van 2020.’ Écht heel leuk, dit boek over op een scooter reizen naar een gekke planeet en een verstrooide professor. Tel daarbij de humor van Martin Howard bij op en de actuele twist die de auteur eraan geeft door met genderrollen te spelen en ik ben fan.
- Ook luisterde ik dit jaar weer naar De Grote Vriendelijke Podcast, waar Pieter Koolwijk ook te gast was. Ik las daarna Prutje van hem, waar ik hier over schreef. Dit boek gaat over een jongen die in een fabriek werkt, samen met zijn ouders, broertje en zusje. Het leven is zwaar, ze zitten onder het vuil. Op een dag loopt hoofdpersoon Hens de vieze straten van de stad uit. Hij is er klaar mee dat het leven zo moet zijn voor hem. Mooi aan het boek is de silverlining die erin zit; de hoop die verscholen zit tussen de regels door. Dat ontroert enorm. Ook de illustraties van Linde Faas voegen veel toe – in het begin is de wereld zwart-wit, daarna wordt het steeds kleurrijker.
- Het werkstuk – of hoe ik verdween in de jungle van Simon van der Geest kan ook zeker niet ontbreken tussen mijn favoriete kinderboeken van het jaar. In mijn recensie vertelde ik dat ik Het Werkstuk ‘een waanzinnig avontuurlijk kinderboek’ vindt, ‘dat op lichte toon het thema identiteit weet te vangen’. We volgen namelijk Eva die door middel van een werkstuk op zoek gaat naar haar biologische vader, waar haar moeder weinig over los wil laten. Stukje bij beetje komt ze steeds meer te weten en uiteindelijk gaat ze zelfs naar Suriname toe. Een prachtig boek met precies de juiste toon voor jong én oud.
Young adult
- Van jeugdliteratuur naar Young Adult. Absoluut een nieuwe lievelings is Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. Giet mijn liefde voor true crime podcasts in een YA-boek en voeg daar de humor en scherpzinnigheid van Jackson bij en ik ben om. De beste en meest originele YA-thriller die ik ooit las, durf ik wel te zeggen. Ik kan niet wachten op het tweede deel van deze duologie.
- Dat boeken vensters zijn naar andere levens waardoor je meer begrip krijgt voor een ander bewijst Birthday van Meredith Russo. Russo, zelf een trans vrouw, vertelt in dit verhaal over twee beste vrienden die op dezelfde dag jarig zijn. We volgen ze meerdere jaren en zien hoe één van hen steeds meer met zichzelf in de knoop zit. Hoofdpersoon Morgan voelt zich gevangen in zichzelf en wil liever een meisje zijn. Die weg naar uitzoeken wie je bent, gevoelens wegstoppen is ontzettend ontroerend. Na het lezen had ik echt het idee dat ik trans mensen een beetje beter begreep. Hoe mooi is het dat een boek zoiets kan doen?
- Anna K – Jenny Lee is de YA-versie van de klassieker Anna Karenina. De ultieme guilty pleasure als je van Gossip Girl houdt, want dit boek van Jenny Lee speelt zich af in New York in de kringen van de rijkste mensen. Alleen, net als Anna Karenina, ligt het noodlot op de loer.
- ‘Las ik dit boek ook dit jaar?’, zei ik tegen mezelf toen ik erachter kwam dat ik dit voorjaar Het vuur in mij van Erin Stewart had gelezen. Deze titel was even weggezonken, waarschijnlijk omdat ik er geen blogpost over schreef, maar is daarom niet minder favoriet. Dit verhaal gaat over Ava die na een huisbrand alles kwijt is, haar ouders bijvoorbeeld maar ook haar gezicht. In het boek volgen we haar als ze weer naar school gaat – met een verbrand gezicht – en uiteindelijk zichzelf weer vindt. Heel mooi.
- De allerlaatste die ook écht in het lijstje moet is Quotum van Marloes Morshuis. Wederom een dystopisch boek (ja, er is een thema in mijn favorietenlijst van dit jaar dat pijnlijk goed bij 2020 past), maar dan over de wereldraad die besloten heeft dat sommige mensen in een zogenoemde ‘slinkstand’ moeten omdat de aarde te vol is. In mijn recensie schreef ik: ‘Quotum is ongelofelijk meeslepend en voelt soms zelfs pijnlijk actueel. Hoewel de wereld in het verhaal veel verder is vergaan, voelt het ook als ‘vijf voor twaalf’. Alsof zoiets naars ook écht kan gebeuren. Ik kreeg er eenzelfde soort gevoel bij als bij Ingesloten van Samira Ahmed. Het voelt met momenten beklemmend, alsof er geen uitweg is. Kortom: dit is een boek dat je aan het denken zet over de wereld om je heen.’
Dat was mijn favorietenlijstje. Laat me vooral ook weten wat jouw favorieten waren van dit jaar. Anyway, alvast een fijn (en vooral gezond) 2021 en tot in het nieuwe jaar.
4 reacties
Lalagè
Wat een heerlijke lijst! Ik heb het boek van Emily Henry op mijn lijstje gezet, want af en toe zo’n lekker feelgood boek is fijn 🙂 hopelijk is het net zo leuk als de boeken van Lisette Jonkman.
Joost (NerdyGeekyFanboy)
Wat een mooie en veelzijdige lijst Paula! Quotum en Birthday vond ik ook fantastisch, ik hoop Moordgids voor lieve meisjes ook nog te gaan lezen 🙂 Mijn top 20-lijst komt er over ongeveer een week aan, was nog lastig om te kiezen!
Maartje
Ik heb ook zo genoten van Ik niet op jou. Heerlijk zo’n verhaal. Ken je vergelijkbare titels toevallig? ?
Paula
Ik denk dat je Stranddagboek van Emily Henry ook tof vind en de Onbreekbaar-serie van Lisette Jonkman.