Deze 10 boeken las ik in oktober
Persoonlijk

Deze 10 boeken las ik in oktober

Ik las ontzettend veel in oktober, maar liefst 10 boeken. Misschien wel een record. In deze blogpost laat ik je kort zien welke boeken ik allemaal las, waaronder het kinderboekenweekgeschenk van Anna Woltz, Trinkets en de Blossombooks-editie van Frankenstein.

1. Onweer & Tien dagen in een gestolen auto – Anna Woltz

Als eerste las ik Onweer en Tien dagen in een gestolen auto van Anna Woltz. Deze boeken verschenen een paar jaar geleden al, maar zijn nu deels herschreven en samen gebundeld in één boek. Ik begon hiermee omdat het Kinderboekenweek was en omdat ik benieuwd was naar het werk van Anna Woltz. En het was een prima eerste kennismaking! Vooral Onweer vond ik erg leuk en vermakelijk. Het zijn echt verhalen waar je blij van wordt.

Cijfer: 8
Sterren: 4

2. Niets – Maaike Helmer

Een internationale modellencarrière, het krijgen van een chronische aandoening, een journalistieke loopbaan en een burn-out – Maaike Helmer schrijft erover in haar boek Niets. In mijn recensie schreef ik er onder andere dit over: ‘Het is een kwetsbaar en persoonlijk boek, vol wijsheden over stress en het leven in het algemeen waar iedereen iets aan heeft. Hoewel ik af en toe nog best meer over de burn-out had willen lezen (daar is haar online magazine natuurlijk meer voor), geef ik het boek vier sterren.’

Cijfer: 7,5
Sterren: 4

3. Misschien is het anders – David Yoon

Van Misschien is het anders was ik minder gecharmeerd. ‘Er zitten sterke elementen in Misschien is het anders, maar het mocht allemaal wat minder in dit YA-boek. Halverwege het verhaal worden alles uit de kast getrokken om het spannender te maken en boeiender, maar het is te veel. Zeker het einde voelde enorm overhaast.’ Qua diversiteit is het wel een goed boek, want het gaat over Koreaans-Amerikaanse tieners. Tof ook om zo meer te leren over hun cultuur. Daar krijgt het boek een puntje extra voor.

Cijfer: 6
Sterren: 3

Recensie: Misschien is het anders - David Yoon

4. Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis

Omdat oktober ook de maand van Halloween is, ging ik een YA-horror lezen. En dat was me wat. Ik kreeg echt hartkloppingen en kippenvel van dit verhaal, want het is inderdaad erg spannend (ook als je geen 15 meer bent). Als je nog op zoek bent naar een spannend boek om bij te griezelen, kan ik je deze zeker aanraden. Alleen de setting is al eng: een tienermeisje dat in een kasteelachtig huis moet oppassen, terwijl er een psychopaat in de buurt is ontsnapt.

Cijfer: 7+
Sterren: 4

5. Haaientanden – Anna Woltz

Eerder gezegd lees ik het normale boekenweekgeschenk vrijwel nooit. Het Kinderboekenweekgeschenk daarentegen leek me wel wat, helemaal omdat Anna Woltz ‘m dit jaar schreef en ik net Onweer & Tien dagen in een gestolen auto had gelezen. Haaientanden is inderdaad een fantastisch Kinderboekenweekgeschenk. Het is een kort verhaal, maar het heeft alles: het is vlot geschreven, het plot is goed, de personages zijn fantastisch en het is lekker feelgood én ontroerend.

Cijfer: 8+
Sterren: 4/4,5

6. Trinkets – Kirsten Smith

Dan Trinkets. Op Goodreads schreef ik hierover: ‘Vlotte en luchtige YA, maar ik miste diepgang in de personages en grote gebeurtenissen in het plot. Het kabbelt lekker voort en omdat de personages sympathiek zijn lees je het boek zo uit, maar echt veel gebeurt er niet.’ Hier lees je mijn complete recensie en vergelijk ik het boek met de Netflix-serie.

Cijfer: 6,5/7
Sterren: 3

Boek vs. serie: Trinkets - Kirsten Smith

7. Allemaal Familie – Annie M.G. Schmidt e.a.

Ik vond dit bundeltje met verhalen en gedichten over familie van o.a. Toon Tellengen, Bibi Dumon Tak, Guus Kuijer, Annie M.G. Schmidt & Ted van Lieshout bij de kringloopwinkel en het leek me wel wat. Conclusie? Voor mij een prima boek voor tussendoor, vooral erg leuk om voor te lezen. Een leuke verrassing in dit boek vond ik de Jubelientje-verhalen van Hans Hagen. Die las ik vroeger altijd! Jeugdsentiment.

Cijfer: 6+
Sterren: 3/3,5

8. Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog – Kate Alice Marshall

Voor de leesclub bij Boekhandel De Toverlantaarn las ik Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog. Of althans, een deel. Ik had het boek nog niet uit voor de leesclub en daarna had ik eigenlijk geen zin meer om verder te lezen, omdat het steeds meer van hetzelfde werd. Kortom: dit was niet echt het boek voor mij. Een did not finish.

oktober wrap-up Frankenstein tbr

9. Egotripper – Vi Keeland

‘Vi Keeland heeft met Egotripper weer een vlot NA-verhaal neergezet – met sympathieke hoofdpersonages, grappige (en romantische) scènes én diepgang.’ Veel leuker dan De baas, vond ik.

Cijfer: 7+
Sterren: 3,5/4

10. Frankenstein – Mary Shelley (verteld door Maria Postema)

Ooit las ik Frankenstein voor school en kwam ik niet door het boek heen. Zo langdradig, mijn hemel. Toch vond ik het verhaal en de onderliggende thema’s wel heel interessant. Volgens mij schreef ik er zelfs ooit een essay over. Hoe dan ook, ik wilde Frankenstein eigenlijk wel weer lezen, maar dan wel de Wereldklassieker-editie van Blossombooks. En dat bleek een schot in de roos. Echt, alle lof voor Maria Postema die deze klassieker van Mary Shelley zo goed en toegankelijk heeft gemaakt. Enorm knap. Ik heb er een nieuw favoriet boek bij.

Cijfer: 9
Sterren: 5

Welke boeken heb jij gelezen in oktober?

4 reacties

  • Judith

    Wat een heerlijke boeken heb je weer gelezen. Ik denk dat je ‘Alaska’ van Anna Woltz ook wel leuk zal vinden. Zelf heb ik ‘slechts’ 6 boeken gelezen in oktober met o.a. Meer dan ooit van Marina Folkers, Leven met een leugen van Wendy Brokers en Riverdale – De roadtrip. 🙂

  • Do

    Leuk overzicht, fijn dat je zowel sterren als cijfers geeft! Ik vond Frankenstein ook echt heel tof en mooi geïllustreerd. Mijn favoriete boek van oktober was denk ik Front Desk, een ontroerende middle grade novel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *