10 vrolijke en fijne boeken om (juist nu!) te lezen
Dit zijn mijn 10 tips voor boeken om te lezen in tijden waarin het even wat minder gaat. In tijden van corona bijvoorbeeld, zoals nu, of in een andere tijd. Dit zijn 10 boekentips. Allemaal vrolijk, hartverwarmend, grappig of gewoon heel erg fijn.
1. Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum
Als eerste een YA-boek waar ik erg blij van werd toen ik het las. Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum gaat over Jessie die net is verhuisd. Ze moet nu naar een nieuwe school, waar ze helemaal geen zin in heeft, en thuis gaat het ook niet echt lekker met haar nieuwe stiefmoeder en stiefbroer. En ze mist haar overleden moeder. Het zit allemaal niet mee, totdat ze een mail krijgt van een mysterieuze jongen die zichzelf Iemand-Niemand noemt. Hij zit op haar school en ze mag hem alles vragen – van welke mensen ze op school beter kan vermijden tot het eten uit de kantine. Als je een hartverwarmende en gewoon hele leuke YA zoekt, is dit het boek dat je moet hebben. Julie Buxbaum schrijft bovendien lekker vlot, waardoor je zo door het boek heen bent.
2. De Onbreekbaar-trilogie – Lisette Jonkman
Oké, ieder boek in dit lijstje is een aanrader, maar de Onbreekbaar-boeken van Lisette Jonkman MOET JE GEWOON GAAN LEZEN. Haar boeken vallen in het genre feelgood, maar neigen ook naar New Adult omdat ze over studenten gaan. Ze zijn in ieder geval heerlijk romantisch, sexy (kan je dat zeggen over een boek? jazeker) én hilarisch. Lisette Jonkman is de grappigste schrijfster die ik ken. Tijdens het lezen van haar boeken lach ik soms serieus hardop – en dat kunnen we in deze coronacrisis natuurlijk helemaal wel gebruiken. Lees hier meer over de trilogie die begint met Buren with benefits. Daarna volgen Onbegrensde liefde en Op gevoel.
3. De Stroopwafelshop – Astrid Harrewijn
Zin om je in New York te wanen? Dan tip ik je De stroopwafelshop van Astrid Harrewijn. Net als Lisette Jonkman schrijft Astrid Harrewijn ontzettend aanstekelijk en gewoon héél gezellig. In De stroopwafelshop ga je met hoofdpersoon Suze op reis om in New York een koffietentje op te zetten. Van het verbouwen van het pand tot de kleurrijke buurtbewoners die langskomen en de stroopwafelcreaties die Suze bakt – je maakt het allemaal mee. Ik vond het een heerlijk boek om even bij weg te dromen.
4. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz
Een van de meest hartverwarmende en zinderende YA-boeken die ik ooit las is Aristoteles & Dante van Benjamin Alire Sáenz. Stel je een warme zomer voor en tel daar een zwembad en een beginnende vriendschap bij op en je ziet in grote lijnen voor je waar dit boek over gaat. Daarbij is de schrijfstijl echt waanzinnig. Het is poëtisch, liefdesvol en warm. Ik krijg spontaan zin om het boek te herlezen terwijl ik dit typ, want dit is een van mijn all time favorites.
5. Grappig jammer – Tim Hofman
Als je je niet goed kunt focussen vanwege de coronacrisis, dan is non-fictie ideaal. Vooral wat dunnere boeken die wisselen tussen poëzie en korte columnachtige stukken vind ik heel prettig. Grappig jammer van Tim Hofman is zo’n dun boekje met poëzie dat ik je wil tippen. Zijn gedichten zijn scherp en actueel en lezen lekker vlot. Ik ben fan.
6. Zou er wifi in de hemel zijn? – Tim den Besten
Ander boekje, andere Tim. Net als Tim Hofman schrijft Tim den Besten scherpe en actuele gedichten. Naast zijn gedichten, zijn er in Zou er wifi in de hemel zijn? ook columns van hem gebundeld. Denk aan zijn meest populaire column ‘Quinoakutten’, die hij voor de VPRO schreef. Ik vond deze bundel echt ontzettend grappig en had soms tranen in mijn ogen omdat het zó hilarisch en treffend was. Zo schrijft hij meerdere stukken over twee millennialmeisjes die op een hele typerende manier met elkaar praten (pijnlijk herkenbaar), maar later ook weer over je ouders ouder zien worden (ook herkenbaar).
7. Volwassen worden is optioneel – Marloes de Vries
Marloes de Vries ken je misschien wel Instagram, waar ik haar illustraties regelmatig langs zie komen. In Volwassen worden is optioneel zijn vind je nog veel meer van die illustraties die belachelijk herkenbaar zijn. Van eisen stellen aan je dates tot alleen in je bed chillen op oudejaarsavond. Allemaal verpakt in de vrolijke stijl van Marloes, onwijs leuk. En het leest lekker snel natuurlijk, dat ook. Kun je daarna zelf proberen om zo’n illustratie te tekenen. 😉
8. De ruimteatlas van Jesse Kreek – Martin Howard
Ik zei al dat ik dystopische boeken á la The Hunger Games nu echt niet trek gezien de situatie. Wat ik wel goed kan hebben nu zijn kinderboeken. Een tijdje geleden las ik De ruimteatlas van Jesse Kreek en daar werd ik erg blij van. In dit boek ga je met Jesse en een gestoorde professor op reis door verschillende werelden. En dat gebeurt… op een scooter, jawel. De wereld die Martin Howard schetst is zo ongelofelijk leuk en origineel. In mijn recensie vertel ik je er meer over. Zeker een aanrader.
9. Onweer & Tien dagen in een gestolen auto – Anna Woltz
Ook altijd goed als je geen idee hebt welk kinderboek je moet lezen: kies iets van Anna Woltz. Onweer en Tien dagen in een gestolen auto zijn twee aparte verhalen, maar zijn nu gebundeld in één boek. In het ene verhaal ga je mee naar Italië (voor de coronacrisis, gelukkig) en in het andere verhaal maak je een roadtrip door Zweden. En ja, dat is net zo leuk als het klinkt. Lekker feelgood en vol avontuur, vriendschap en liefde.
10. Duizend stukjes van jou – Claudia Gray
In De ruimteatlas van Jesse Kreek neemt Martin Howard je mee naar de meest bizarre planeten, in Duizend stukjes van jou neemt Claudia Gray je als lezer mee door verschillende dimensies. De ouders van hoofdpersoon Marguerite zijn namelijk baanbrekende wetenschappers die ‘de vuurvogel’ hebben uitgevonden, een apparaatje waarmee je naar andere dimensies komt gaan. Marguerite is niet van plan om het apparaat te gebruiken, totdat er iets met haar vader gebeurt en de dader op de vlucht slaat naar een andere dimensie. Ze twijfelt geen moment en gaat achter hem aan. Zo komt ze terecht in futuristisch Londen, keizerlijk Rusland en een wereld die grotendeels onder water staat. Heel bizar allemaal, maar ik vond deze boeken echt waanzinnig en heb de hele Vuurvogel-trilogie verslonden.
Lees hier mijn recensies over Duizend stukjes van jou, Tienduizend hemels boven jou & Een miljoen werelden met jou.
Dat waren mijn 10 tips. Hier op besteboeken.nl vind je nog meer grappige boeken.
Heb je zelf nog een boekentip die ook bij die lijstje past? Laat het dan hieronder weten.
Eén reactie
Katja
Oeh, ja ‘Vertel me drie dingen’ heb ik toen ik het las enorm van genoten!