De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september
Ben ik weer met mijn maandelijkse boekenlijstje. In september komt altijd de wereld aan boeken uit, dus voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet: deze boeken moet je wat mij betreft in de gaten houden. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit.
Ik heb een slimme droger – Tex de Wit
Tex de Wit ken je misschien van Zondag met Lubach of de satirische programma’s Klikbeet en Makkelijk scoren. In september verschijnt zijn eerste boek bij Thomas Rap. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten van Ik heb een slimme droger≈, maar het gaat ongetwijfeld erg grappig worden.
Vroeger hadden mensen vaak dertig jaar dezelfde baan. Tegenwoordig is dat gemiddeld nog maar drie jaar en het wordt steeds korter. Dat merk je. Als je in de supermarkt aan een medewerker vraagt: ‘Weet u waar de pindakaas staat?’, zegt-ie: ‘Nee, sorry, ik ben hier pas een kwartiertje in dienst. Maar ik roep mijn collega even, die werkt hier al de hele ochtend. Die weet echt alles! Die is al manager.’
In Ik heb een slimme droger schrijft Tex de Wit over het leven in al zijn grootsheid. Urgente zaken als zelfverzonnen spreekwoorden, het Nederlands Kampioenschap Twister, een exclusief interview met de prins van Sneeuwwitje, tips voor je bruiloft en zindelijkheid komen voorbij. De verhalen van Tex – even onmisbaar als hilarisch.
Homme en het noodgeval – Annejan Mieras
Bij Lemiscaat verschijnt een prachtig kinderboek, dat me in eerste instantie trok door het omslag met illustraties van Linde Faas. Waanzinnig mooi, vind ik het. Schrijfster Annejan Mieras debuteerde vorig jaar met Portiek Zeezicht, in september komt dus haar tweede boek uit genaamd Homme en het noodgeval. Volgens de tekst van de uitgeverij ‘hartverscheurend en hartverwarmend’. We zullen zien! Een kinderboek om in de gaten te houden.
Het is geen rugbyvriendje van Tim dat komt logeren, maar die rare meid uit Hommes klas: Pien. En ze moet ook nog in Hommes kamer, dus Homme moet bij Tim. Logisch dat Homme het helemaal niet ziet zitten. Waarom moet Pien zo nodig bij hen als haar moeder even niet meer kan? Ze is onhandig, lust niks, en ze zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken door zijn ouders… Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat Homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt?
Het schaduwjaar – Kim Liggett
Maak je vast op voor de vele feministische boeken in dit lijstje, want het staat er vol mee. De eerste YA met een feministische ondertoon is Het schaduwjaar van Kim Liggett. Dit bizarre verhaal gaat over een wereld waarin meisjes als ze 16 jaar zijn de wildernis in worden gestuurd, omdat hun huid een stof afstoot dat mannen zou verleiden. Tikje The Handmaid’s Tale, tikje The Hunger Games. Kortom: zin in. Dit zou zomaar een favoriet boek kunnen worden.
‘Maak je vast op voor de vele feministische boeken in dit lijstje, want het staat er vol mee’
Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden. Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.
Trinkets – Kirsten Smith
Trinkets ken je waarschijnlijk van de gelijknamige Netflix-serie die sindskort op het platform staat, maar er hoort ook een boek bij. Deze maand verschijnt ‘ie bij Uitgeverij De Fontein en kun je de avonturen van Elodie, Tabitha en Maureen ook lezen in plaats van kijken. Normaal lees ik liever eerst het boek voordat ik er een film/serie over kijk, maar eigenlijk kan het andersom ook prima. Met een boek krijg je toch meer inzicht in de personages omdat je in hun hoofd kunt kijken.
‘Normaal lees ik liever eerst het boek voordat ik er een film/serie over kijk, maar eigenlijk kan het andersom ook prima’
Elodie, Tabitha en Maureen krijgen een kick van stelen. Wanneer deze totaal verschillende meiden elkaar tegenkomen bij een verplichte bijeenkomst van Anonieme Winkeldieven, ontstaat er een wonderlijke vriendschap. Maureen is de bad girl van het trio, Elodie de buitenstaander en Tabitha heeft alles: geld, looks, populaire vrienden én een uitpuilende kledingkast. Wat drijft hen? En hoe overleven ze die irritante bijeenkomsten en hun middelbare school?
Instagirl – Annette Wiersma
Een jeugdboek voor 12+ dat mijn aandacht trok is Instagirl van Annette Wiersma. Een actueel verhaal over de meeste likes scoren op Instagram en een ander beeld van jezelf creëren. Iets waar veel jonge meiden en jongens zich wel in zullen herkennen, denk ik. Overigens deed het me wat denken aan Volg me dat onlangs uitkwam bij Karakter.
Isi’s nieuwe klasgenoot Kim ziet eruit als een ware YouTube-ster. Isi is onder de indruk, zeker als ze merkt dat Kim megapopulair is op Instagram. Dat wil Isi ook wel. Ze besluit als Easy4Ever een nieuw beeld van zichzelf te creëren op Instagram, volwassener. Zal Matteo onder de indruk zijn? De likes stromen binnen en zelfs Kim ziet haar ineens staan. Van haar leert Isi hoe ze er op selfies perfect kan uitzien, maar dat gaat niet vanzelf. Ze moet er wel wat voor doen…
Generatie nu – Lauren Sharkey (illustraties: Manjit Thapp)
Er verschijnen steeds meer boeken, films (On the Basis of Sex) en documentaires (Knock Down The White House op Netflix) over het feminisme, omdat het onderwerp nu actueler dan ooit is. Generatie nu van Lauren Sharkey past perfect in het rijtje van Wat zou Cleopatra doen en boeken als Feministen dragen geen roze en andere leugens én het past perfect in mijn boekenkast (haha).
Overal ter wereld staan jonge vrouwen op die hun stem willen laten horen en vechten voor waar zij in geloven. Voor dit inspirerende boek verzamelde Lauren Sharkey de verhalen van 52 jonge activisten die zich inzetten voor een betere wereld. Sommigen van hen zijn actief op het gebied van emancipatie en gelijke rechten voor iedereen, anderen houden zich bezig met onderwerpen als politiek, wetenschap en het milieu. Of het nu gaat om socialmediacampagnes of levensreddende apps, hun geweldige ideeën veranderen stuk voor stuk de wereld zoals wij die kennen.
De jongen achter in de klas – Onjali Q. Raúf
Nog een kinderboek waar ik hoge verwachtingen van heb: De jongen achter in de klas. Het gaat over de negenjarige Ahmet die in een nieuwe klas zit op school, nadat hij met zijn ouders is gevlucht uit zijn eigen land. Naast het actuele thema vluchtelingen gaat het ook over veel over vriendschap.
Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Hij heet Ahmet. Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en lacht nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind! Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen en vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen. En daar komen mijn beste vrienden Josie, Michael en Tom om de hoek kijken. We hebben namelijk een plan…
Misschien is het anders – David Yoon
Nicola Yoon kennen we van de bekende YA-boeken Alles wat je lief is (Everything, Everything) en De zon is ook een ster, nu komt haar man David Yoon ook met een eigen YA-boek. Het schijnt wat weg te hebben van de boeken van zijn vrouw, maar ook van Becky Albertalli. Het is in ieder geval een lekker romantisch en grappig coming-of-ageverhaal als ik de recensies op Goodreads mag geloven. Erg veel zin in.
‘De man van Nicola Yoon komt ook met een YA-boek’
Frank Li is een Limbo – zijn zelfverzonnen term voor Koreaans-Amerikaanse kinderen die gevangen zitten tussen enerzijds de traditionele verwachtingen van hun ouders en anderzijds hun Amerikaanse omgeving. Zijn ouders hebben één regel wanneer het over relaties gaat: date een Koreaanse. Dat wordt moeilijk wanneer Frank verliefd wordt op de slimme, mooie, maar ook witte Brit. Mede-Limbo Joy heeft hetzelfde probleem, dus ze sluiten een deal: ze doen alsof ze met elkaar daten om zo hun ouders om de tuin te leiden. Het lijkt een perfect plan, maar uiteindelijk leiden hun nepdates ertoe dat Frank zich afvraagt of hij de liefde – en zichzelf – ooit echt goed begrepen heeft.
Cruise – Christophe Vekeman
Geef me boeken die zich afspelen op een eiland, in een afgesloten gemeenschap of op een cruise – en ik lees het. Zo moést Cruise van Christophe Vekeman ook echt in dit lijstje, puur omdat ik verhalen die zich afspelen op cruiseschepen interessant vind. Maar in deze spannende roman zitten ook allerlei interessante personages die op het schip op elkaar zijn aanwezen tijdens een soort bezinningstrip. Klinkt saai, maar dat wordt het zeker niet als ik de flaptekst mag geloven. Bereid je voor op een roman meets thriller.
Een vrouw die onophoudelijk haar ‘in zichzelf gekeerde blik’ oefent voor de spiegel. Een progressieve journalist die geplaagd wordt door racistische dromen. Een priester met een onaangestoken sigaar. Een would-be geniale detective met lakschoenen aan zijn voeten. Een dame wier absolute schoonheid dagelijks bewijst dat smaken helemáál niet verschillen. Een hamburgerkramer die niet tegen de geur van gebakken uien kan. Een kapitein die de toekomst van zijn schip deksels somber inziet. En een vlieg. Het zijn maar enkele van de personages aan boord van de Calm Sea tijdens een zesdaagse ‘bezinningscruise’ op de Noordzee. Maar kabbelende kalmte is wel het laatste waarop de lezer getrakteerd gaat worden.
Feminist fataal – Dorien van Linge
Nog meer feministische boeken, yes. Dorien van Linge is journalist en feminist en dagelijks bezig met deze onderwerpen. Ze merkte dat het onder haar generatie gonst van de vragen. Over kernzaken als gender, seksualiteit en het lichaam en wat het betekent om feminist te zijn. Maar ook concrete vragen als ‘ben je een slechte feminist als je je benen scheert? Moet je altijd maar uit de kast komen als je niet hetero bent? Waarom is het een luxe om niet te hoeven nadenken over je huidskleur? En, wat kan je beter wel en niet zeggen tegen iemand met een eetstoornis?’
Een nieuwe generatie feministen (m/v) staat op de barricades om zich in te zetten voor gelijkheid. Tegelijkertijd verdienen grote ketens grof geld aan onethisch geproduceerde T-shirts met feministische leuzen, viert slutshaming nog hoogtij in het studentencorps en zijn vrouwen onveranderd de minderheid in de media, hoge functies en op festivalline-ups.
Wat er is – Hedwig Wiebes
Wat er is gaat over de zoektocht naar een simpel leven, over tijd hebben om te ontdekken wat je echt wilt en wie je bent. Maar ook over de onomkeerbare consequenties van keuzes. Hoe ver moet je gaan met loslaten en opofferen in ruil voor je ideale leven? Dit boek sprak me enorm aan omdat de auteur zelf haar huis verkocht en met haar vriend en honden in een oud VW-busje stapte om daar in te gaan wonen. Een enorm avontuur en echt iets waar veel mensen van dromen. Maar hoe werkt deze vrije manier van leven en wat leer je allemaal over jezelf? Daar gaat het over.
Hun aanhoudende rusteloosheid en drang naar onbekend terrein leiden tot een impulsief besluit: Hedwig en haar vriend verkopen hun huis en alle spullen erin en gaan samen met hun twee hondjes op weg in een oude Volkswagenbus. Ze verwachten dat dit iconische busje hen niet alleen op plekken zou brengen waar ze nog nooit geweest zijn, maar ook dat het bijbehorende gevoel van vrijheid hen zal helpen ontsnappen uit hun wereld van hoge verwachtingen en vastgeroeste patronen..
Alles is oké – Ivo Victoria
Na onder andere Dons is er nu weer een nieuw boek van Ivo Victoria. Deze roman gaat over een oude vrouw en deed me enorm denken aan Hendrik Groen. Ik reken op een hartverwarmend, lief en grappig verhaal.
Ieder mens heeft ten minste één verhaal dat zegt: dit ben ik. Dit is het verhaal van mevrouw Stevens. Tegenwoordig slijt ze haar dagen in een flat, terwijl de spinnen in haar hoofd alles langzaam wegvreten wat haar dierbaar was. Maar ooit was ze een bevlogen lerares die besloot op te staan tegen het onrecht dat haar werd aangedaan door de demonische schooldirecteur Pauwels. Uit alle macht probeert haar zoon deze geschiedenis om te smeden tot een heroïsche tragikomedie, voordat die voorgoed met haar verdwijnt.
Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren
Vorig jaar verscheen het YA-debuut Heerestraat & Rozenlaan van Carlie van Tongeren bij Blossom Books, nu is er een tweede YA-boek. Waar het vorige boek misschien voor iets jongere lezers was, richt Het meisjesmanifest zich naar mijn idee op wat oudere YA-lezers. Het verhaal gaat over drie meiden die onder andere te maken krijgen met slutshaming, deels geïnspireerd door het verhaal van Milou Deelen.
‘Een nieuw boek van Carlie van Tongeren’
Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?
Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.
Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?
Fluisternetwerk – Chandler Baker
En als laatste Fluisternetwerk, dat ook een feminstische ondertoon heeft. Het is namelijk een mega actuele roman en gaat over seksuele intimidatie en machtsmisbruik op het werk in tijden van het MeToo-tijdperk. Ik mocht het boek al wat eerder lezen voor de komende blogtour, en kan je vast vertellen dat het erg leest als de boeken van Liane Moriarty. Kortom: je vliegt door het boek heen en baalt dat her uit is. Nu al een aanrader, maar ik vertel je binnenkort nog veel meer over Fluisternetwerk in een blogpost.
Sloane, Ardie, Grace en Rosalita werken al jaren bij Truviv, Inc. Het plotselinge overlijden van de directeur betekent dat hun baas, Ames, waarschijnlijk de leiding over het hele bedrijf zal overnemen. Ames wordt al jaren omringd door geruchten over hoe hij vrouwen behandelt. Deze geruchten zijn altijd genegeerd, onder de tafel geveegd door degenen hogerop.
Maar de wereld is veranderd, en de vrouwen bezien zijn promotie nu in een ander licht. Deze keer, als ze ontdekken dat Ames zich ongepast gedraagt, zullen ze het niet zomaar laten gaan. Deze keer zullen ze besluiten dat het genoeg is geweest. Het besluit van Sloane en haar collega’s zet een catastrofale beweging in gang in het kantoor. Leugens zullen worden ontmaskerd. Geheimen zullen worden onthuld. En niet iedereen zal het overleven. Al hun levens – als vrouwen, moeders, echtgenotes, vriendinnen, zelfs als tegenstanders – zullen dramatisch veranderen.
En dat was het einde van deze XL-lijst van de maand. Naar welk boek kijk jij uit in september?
6 reacties
Eva
Ik ben net begonnen in Fluisternetwerk en heb ‘m zowaar bijna uit, dit gaat zó snel, wat een geweldig verhaal! Vooral de actualiteit en de feministische ondertoon vind ik echt geweldig.
Judith
Wat een boel prachtige boeken! De boeken ‘Het meisjesmanifest’ en Trinkets staan sowieso hoog op mijn lijstje net als ‘De laatste brief’ van Rebecca Yarros en ‘Hou me vast zoals ik was’ van Gaby Rasters. 🙂
Eline
Ik heb een aantal boeken waar ik naar uitkijk, maar sowieso de nieuwste van Stephen King!
Do
Wauw, wat komen er veel leuke boeken uit. Ik heb De jongen achter in de klas in het Engels gelezen en ik vond hem echt heel goed. Ik kijk echt uit naar het schaduw jaar, homme en het noodgeval en het meisjesmanifest!
Audrey
Ooo, wat zitten er prachtige covers bij! Ik ben vooral heel benieuwd naar Feminist Fataal en het boek van Tex.
Dionne
Ik hou het nooit zo bij wat er elke maand uitkomt dus deze blogposts vind ik altijd fijn ? ‘Misschien is het anders’ ben ik sowieso erg benieuwd naar, stiekem ook omdat het de man van is. ‘Alles wat je lief is’ is namelijk echt één van mijn favoriete boeken.