De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei
Vandaag deel ik mijn lijstje met de boeken waar ik naar uitkijk in mei met je. Met een indrukwekkend non-fictie boek over de Tweede Wereldoorlog, een nieuwe Kiera Cass en drie prachtige romans.
Kind & jeugd
• We beginnen met kinderboeken. Bij Ploegsma komt Het jaar dat de bijen kwamen van Petra Postert uit, een kinderboek over een meisje die de bijen van haar opa erft. “Josy houdt van dieren, en hoewel ze eigenlijk liever een hond had gehad, stort ze zich enthousiast op haar taak als imker. Door deze nieuwe verantwoordelijkheid wordt ze steeds ondernemender. Ze durft voor zichzelf en haar bijen op te komen, leert haar eigen beslissingen te nemen en ‘uit te vliegen’.”
• Van bijen naar honden, want ook dit boek gaat over dieren. In Alles wat ik nog met Gizmo wil doen van Ben Davis stelt hoofdpersoon Lucas een speciale bucketlist op. Niet een voor hemzelf, maar voor zijn hond. En oké, stiekem toch een beetje voor zichzelf om uit te vinden of hij wel durft te leven zonder zijn trouwe hond Gizmo. Kortom: dit klinkt zo ontzettend lief en aandoenlijk. Een kinderboek voor op de wishlist.
• Als laatste viel mijn oog op In de ruimte is het stil van Nicole Panteleakos, die met dit boek debuteert. Ik dacht eerst dat het verhaal zich zou afspelen in de ruimte, maar dat is niet zo. Dit verhaal gaat over de twaalfjarige autistische Nova die in 1986 reikhalzend uitkijkt naar de lancering van de spaceshuttle Challenger. Niet alleen omdat ze geobsedeerd is voor alles wat met de ruimte te maken heeft, maar vooral ook omdat haar oudere zus Bridget heeft belooft terug te komen voor de lancering. Daar houdt Nova aan vast omdat ze nu alleen in een nieuw pleeggezin zit.
Literatuur & romans
• Door naar literatuur en romans. Vorige maand las ik Strovuur van Gerwin van der Werf en sindsdien merk ik dat ik veel zin heb om meer literaire romans te lezen. Daarom dook ik eens extra in de categorie romans en vond ik er drie die me aanspraken. De eerste is Saint X van Alexis Schaitkin die verschijnt bij Uitgeverij Signatuur. Alleen door de flaptekst was ik al om.
“Wanneer Claire nietsvermoedend in een taxi stapt, gebeurt het ondenkbare. De chauffeur, Clive Richardson, is een van de mannen die jaren terug verdacht werd van de moord op haar oudere zus Alison op het vakantie-eiland Saint X. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door de vraag wie haar zus nu eigenlijk was en wat er met haar is gebeurd. Terwijl ze Clives vertrouwen probeert te winnen om hem te kunnen ontmaskeren, raakt ze juist steeds meer aan hem gehecht, verbonden door het drama dat ze beiden hebben meegemaakt.”
• Bij Nieuw Amsterdam komt De smaak van wilde peren van Ewald Arenz uit. Die titel klinkt al fijn lenteachtig en dat klopt ook, dit boek speelt zich af op een akker en in een perenboomgaard. Hoofdpersonen Sally en Liss komen elkaar daar tegen, moeten dealen met hun verleden en ontdekken een bijzondere vriendschap. Hier lees je meer over deze roman.
• Ook Lieg met mij van Philippe Besson gaat absoluut op mijn lijst met romans die ik nog wil lezen. Hier gaat deze coming-of-age over: “Net buiten een hotel in Bordeaux ziet Philippe een jonge man die als twee druppels water lijkt op zijn eerste liefde. Wat volgt is een aangrijpende terugblik op de tienerjaren van Philippe, en het bepalende moment in zijn leven toen op een winterse ochtend in 1984 twee zeventienjarige jongens elkaar voor het eerst in het geheim ontmoetten. Het is het begin van een verborgen en tragische liefdesrelatie tussen Philippe en zijn schoolgenoot Thomas, die de richting van hun beider levens voor altijd heeft bepaald.”
Non-fictie & poëzie
• Mei is natuurlijk de maand waarin we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. In Ook mijn holocaust van Maurits de Bruijn vertelt de auteur zijn familieverhaal. Hij is namelijk de zoon van een moeder die als baby aan de buren werd afgegeven toen haar ouders en twee zusjes werden gedeporteerd naar Sobibor. “Ook mijn Holocaust is het reisverslag van die trip naar Israël, maar daarmee ook van een heel leven. Een leven waarin de Tweede Wereldoorlog nog altijd doordreunt.”
• Dan poëzie. Ik kende Alfred Schaffer nog niet, maar hij heeft al vele dichtbundels op zijn naam staan. In Wie was ik gaat het over migratie, racisme, liefde en afscheid. “Wie was ik (strafregels) is één lange poging het persoonlijke verleden te belichamen. Hoe te schrijven over anonieme levens die voorgoed zijn verdwenen, en die alleen voor jou van belang waren? En wat valt er te zeggen als je je nauwelijks iets kunt herinneren?”
Young adult
• Een YA waar ik naar uitkijk is Bijna echt van Lisa van Campenhout. Niet alleen omdat het plot geweldig klinkt, ook omdat het een YA van eigen bodem is (en dat juich ik natuurlijk toe!). Dit boek gaat over Brenda, die gaat studeren in Amsterdam maar zich al snel heel onzichtbaar en vriendloos voelt. Ze besluit een andere identiteit aan te nemen en te doen alsof ze Aurélie uit Parijs is, een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.
• De Selectie-boeken van Kiera Cass zijn inmiddels echte YA-klassiekers geworden. Wie heeft ze inmiddels níét gelezen?! Ik vond de boeken heerlijk om bij weg te dromen en kijk uit naar het nieuwe boek van Kiera Cass dat De beminde heet. Dit verhaal gaat wederom over een paleis en een koning. We volgen namelijk Hollis Brite, een meisje van adel waar koning Jameson van Coroa helemaal verliefd op wordt. Alleen twijfelt Hollis enorm, voelt ze de druk van hoge verwachtingen die je hebt in zo’n hoge positie en tot overmaat van ramp is er ook nog een vreemdeling die haar nog meer doet twijfelen over haar toekomstige leven met de koning.
• Hét YA-nieuws deze maand (oké, naast dat er een nieuw Twilight-boek komt!) is natuurlijk dat de prequel van The Hunger Games uitkomt. De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins (vertaling: Maria Postema) gaat over president Snow, die op dat moment 18 is en mentor tijdens de tiende versie van De Spelen. Meer over dit boek lees je hier.
Naar welke boeken kijk jij uit?
3 reacties
Anneke
Ik ga sowieso Bijna echt en De beminde lezen!
Lisa
Aah superleuk om hiertussen te mogen staan! ? Dankjewel, ben heel benieuwd wat je ervan zult vinden!
Ik kijk uit naar Druks van Francien Regelink, over hoe het is om ADHD te hebben. Die komt een paar dagen voor mijn boek uit geloof ik. En ik vind Saint X uit jouw lijstje ook wel heel intrigerend klinken!
Katja
De beminde heb ik inmiddels binnen en de nieuwe Hongerspelen zal op de verschijningsdatum binnenkomen. Ik ben benieuwd!