nieuwe boeken maart 2022
Nieuwe boeken

7 x nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in maart

Van de nieuwe roman van Fieke Gosselaar en Eva Meijer tot feelgoodachtig lente leesvoer. Dit zijn de 7 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in maart.

1. Als je ze kent – Fieke Gosselaar

fieke gosselaar als je ze kent

Als je ze kent is de nieuwe roman van Fieke Gosselaar. Mijn podcast-collega Istvan las al meer van haar (en is enthousiast), ik nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen.

Nora kampt met schulden nadat haar relatie is beëindigd. Ze is erdoor vervreemd van haar familie en vrienden en voelt zich vaak onbegrepen. Dan overlijdt een overbuurman. Zijn dood roept vele vragen op, de politie zet de woning af en de straat is in rep en roer. Vanaf dat moment raakt Nora in gesprek met haar buren. 

Ze helpt Biga met de papieren rompslomp van het UWV en de verzekering. Buurvrouw Hester laat haar met haar positieve instelling zien dat het soms gewoon loopt zoals het loopt, zoals met haar verslaafde zoon, die de boel op scherp kan zetten. Nora realiseert zich langzaamaan dat ze anders naar haar omgeving begint te kijken en dat zelfs zwerfafval haar meer brengt dan ze had durven vermoeden.

2. Oerhert – Astrid Haerens

We maken even een uitstapje naar poëzie, want toen ik meer las over Oerhert van Astrid Haerens werd ik nieuwsgierig. Op mijn lijstje dus! 

Met welke krachten richt een vrouwelijk lichaam zich op? Welke begeertes, wreedheden en onrust ondergaat haar lichaam? En welke krachten willen een vrouw doen verdwijnen? Ritmisch, bezwerend en intuïtief buitelen de gedachten over elkaar heen in wat Astrid Haerens zelf een ‘onveilige zoektocht in taal’ noemt. Oerhert is een hypnotiserende bundel over belichaamde herinnering en rouw, regels en grenzen en de gewelddadige overschrijding van die grenzen, met gedichten die bijten, burlen en zalven.


zee nu eva meijer

3. Zee nu – Eva Meijer

De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken. Op Twitter roepen complotdenkers Actie!, de Action adverteert: Eenmalig! 4 reddingsvesten voor de prijs van 3! Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Maar waar moeten de herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan die hun kampement opslaan op de daken van kantoorgebouwen in de Randstad?

4. Ik herinner me – Joe Brainard

Ik herinner me is een autobiografische cultklassieker die ik nog niet kende. Het gaat over het leven van auteur en kunstenaar Joe Brainard, die in de jaren ’50 opgroeit in Oklahoma. Wat volgt zijn zijn jaren ’60 en ’70 in New York City. Erg benieuwd, want als ik me ergens graag in onderdompel in een boek dan zijn het wel deze tijden. 

ik herinner me Joe Brainard

5. Veranderen: methode – Edouard Louis

Ik ben nog niet op de Edouard Louis-trein gesprongen, maar vrees dat ik dat toch ga doen. De eerste boeken van deze jonge Franse schrijver waren al populair, denk aan Strijd en metamorfose van een vrouw. Nu is er weer een nieuw boek, met eveneens een fantastische cover, maar vooral autobiografischer dan ooit. Over het succes dat hij heeft, maar ook het walgen van zichzelf.

6. De perfecte huisgenoot – Vi Keeland & Penelope Ward

De laatste tijd gooide ik vooral literatuur in mijn lijstjes, maar aangezien de lente in aantocht is trekken de feelgoodboeken opeens een beetje mijn aandacht. Vi Keeland schrijft vooral New Adult (ik durf bijna niet te zeggen wát voor boeken ik van die vrouw las, haha) en De perfecte huisgenoot is dat volgens mij ook, met een knappe huisgenoot, crushes jaloers maken en dan toch verliefd worden op elkaar. 

Lekker cliché, maar Vi Keeland schrijft gewoon heerlijk en ja, ik heb daar weer eens zin in. Dus naast literatuur gooi ik deze titel er gewoon in. 

de perfecte huisgenoot vi keeland penelope ward
zoek het uit chloe brown Talia Hibbert

7. Zoek het uit, Chloe Brown – Talia Hibbert

Waar ik ook erg naar uitkijk is de Nederlandse vertaling van het populaire YA-boek Get a Life, Chloe Brown. In dit eerste deel van de Brown Zussen volgen we, je verwacht het niet, Chloe. 

Chloë is niet de average hoofdpersoon in een romance: ze is chronisch ziek, een computernerd en ze was bijna dood. Die gebeurtenis zet haar aan tot het opstellen van een lijst vol buitenissigheden, zoals dronken worden, motorrijden, betekenisloze lekkere seks hebben én iets slechts doen. Enter Redford Morgan, een klusjesman met tattoos, een motor en de sexappeal van duizend Hollywoodacteurs bij elkaar. Red is ervan overtuigd dat zijn leven totaal niet matcht met dat van de brave Chloë, maar ze blijken meer gemeen te hebben dan ze ooit hadden gedacht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *