DIt zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari
Van het derde deel in de Heartstopper-reeks van Alice Oseman tot de nieuwe roman van Emy Koopman. Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari.
1. Heartstopper Volume #3 – Alice Oseman
Het derde deel van de bekende Heartstopper-serie komt uit in januari. Erg veel zin in, want tot nu toe ben ik erg te spreken over deze zoete graphic novels van Oseman.
Charlie had nooit durven hopen dat Nick hem ook leuk zou vinden, maar nu zijn ze officieel een stel. Nick heeft zelfs de moed gevonden om voor zijn moeder uit de kast te komen. Maar nog lang niet iedereen is op de hoogte van zijn geaardheid. Nicks oudere broer weet nog van niks en om nog maar te zwijgen over alle andere vrienden en familie. En dan gaan ze binnenkort ook nog op schoolreis naar Parijs.
Het leven kan soms heel moeilijk zijn, zelfs met iemand van wie je houdt aan je zijde. Hoe serieuzer de gevoelens van Nick en Charlie voor elkaar worden, hoe meer ze elkaar nodig zullen hebben. Op sommige momenten zelfs meer dan ooit.
2. De jongen en de hond – Seishu Hase
Zes maanden na de allesverwoestende tsunami van 2011 duikt een vermagerde herdershond op in Fukushima in het noordoosten van Japan, helemaal alleen. De mysterieuze zwerfhond wordt opgevangen door achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur met een bijbaantje in de onderwereld, een smokkelaar, een uitgeblust echtpaar, een prostituee en een oude, eenzame jager. Telkens weer valt het nieuwe baasje zijn grote intelligentie op, en elke keer wordt de tijdelijke eigenaar – vaak beslist geen lieverdje – een ander mens door de omgang met de hond. En passant krijgen we een inkijkje in het leven aan de schaduwzijde van de Japanse samenleving.
Elk baasje heeft ook snel door dat de herder vastberaden op weg is naar het zuiden. Waar de hond vandaan komt, waar hij precies heen gaat, en vooral naar wie hij de hele tijd op zoek is, wordt pas jaren later duidelijk in Kyushu, in het door aardbevingen geteisterde zuidwesten van Japan. In de tussentijd verandert hij de levens van iedereen die hij tegenkomt, maar het gaat hem om één specifiek leven, dat hij móét zien te bereiken.
3. De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam – Stefan Raatgever
Van De jongen en de hond naar De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam. Een LGBTQ-young adult over liefde en seksualiteit. Best benieuwd, zeker omdat dit een debuutroman is.
Als de 19-jarige Alec na een moeizame schoolcarrière zijn eindexamen probeert te halen, wordt zijn veilig kabbelende bestaan opgeschud door een nieuwe klasgenoot. De onaangepaste Björn maakt bij hem gevoelens los die hij altijd heeft weten te verbergen, ook voor zichzelf. Ongewild wordt hij meegevoerd in een zoektocht naar zijn ware identiteit, en voor het eerst ziet hij onder ogen wat hij nooit eerder heeft durven zien. Maar op het moment dat hij zijn felbegeerde diploma voor het grijpen heeft en daarmee een ticket naar de toekomst, verdwijnt Björn ineens…
4. Ik durf niets maar doe alles – Martine Bakker
Martine Bakker besluit om vlak voor haar dertigste haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian. Toevallig, voor haar, ongeveer het allerengste op aarde. Ze denkt dat als ze dát doet, ze dan alles durft en eindelijk zonder angst kan leven. Wat volgt is een rondreis door het hedendaagse comedycircuit van Nederland. Ze trekt van comedyclub naar podiumvrees en van afgang naar festival. Ondertussen komt ze oog in oog te staan met de tierende innerlijke criticus in haar hoofd, weerstand en uitstelgedrag, en probeert ze zichzelf ervan te overtuigen dat het zin heeft dat ze dit allemaal doet. Maar bestaat een leven zonder angst eigenlijk wel?
5. Tekenen van het universum – Emy Koopman
De roman waar ik het allermeest naar uitkijk deze maand is zeker Tekenen van het universum van Emy Koopman. Het boek van alle angsten was al favoriet en deze derde roman van haar zou dat zomaar ook kunnen worden.
Tijdens de opnames voor een televisieserie vindt er een sneeuwstorm plaats waardoor de verteller en haar Frans-Canadese fixer in dezelfde hotelkamer belanden. Er is een wederzijdse aantrekking, maar omdat beiden al een relatie hebben houden ze zich in. Als ze besluiten contact te houden, raken ze verstrikt in een emotionele affaire die steeds verder ontspoort.
6. Waar gezongen wordt – Shola Tas
Bij Podium verschijnt Waar gezongen wordt, het debuut van Shula Tas. Thema’s in deze roman zijn muziek, verlies, jodendom, rouw en schaamte.
Een jonge vrouw studeert af aan het conservatorium zonder daarna ooit nog een noot te zingen. Wanneer haar buurvrouw op een dag vraagt waarom ze niet meer zingt, begint ze aan een zoektocht. Die brengt de voormalige zangeres naar een overvolle zolder en langs verschillende tijden die aan haar verbonden zijn. Naar haar conservatoriumstudie en het overlijden van haar ouders, maar ook naar verder terug, toen haar ouders in dit land onder heel andere omstandigheden leefden. En naar de tijd van haar voorouders, nog langer geleden, in een ander land maar met vergelijkbare verhalen.
7. De geliefden – Willemijn Kranendonk
Mijn aandacht werd vooral getrokken door deze prachtige cover, maar ook het verhaal bleef in mijn hoofd hangen. De geliefden, die bij Van Oorschot verschijnt, staat dus ook op mijn lijstje.
De Geliefden vertelt het verhaal van Jacqueline en Rosa. Als twintigers hebben ze een intense relatie, maar als er keuzes over de toekomst gemaakt moeten worden, gaan ze uit elkaar. Na de breuk slaan ze ieder een tegenovergestelde richting in. Jacqueline maakt carrière, hijst zich dagelijks in kostbare mantelpakken en koopt een Range Rover omdat alle mannen bij haar op kantoor ook zo’n auto hebben. Rosa gaat daarentegen op zoek naar een holistischer manier van leven, heeft geen vaste verblijfplaats, werkt op boerderijen en boomgaarden in Italië, Noorwegen en Ierland en is altijd platzak.
8. Komijnsplitsers – Marieke Lucas Rijneveld
In acht afdelingen onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn? In een van de gedichten wordt verhaald over het verlangen één ruimte te zijn, iemand zoekt een brandtrap uit deze dag, trekt in plaats van een grijs vest een jongen aan. De vrees om iemand te worden die de ander niet kan hebben – ‘om de verkeerde mens om je beenderen te vormen’ – vormt het grootste gevaar voor het maar al te herkenbare en hoopvolle verlangen naar groei.
9. Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid – Rebecca Solnit
Rebecca Solnit is vooral bekend door haar feministische boek Mannen leggen me altijd alles uit, waar de term ‘mansplaining’ uit voort is gekomen. Dit nieuwe boek is autobiografischer dan ooit, want Solnit duikt in dit boek terug in haar verleden en vertelt over hoe ze de schrijver en activiste is geworden die ze nu is.
In Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid beschrijft Solnit hoe zij zich ontwikkelde tot de schrijver die zij is. In 1981 gaat de dan negentienjarige Rebecca Solnit voor het eerst op zichzelf wonen. Ze huurt een eenkamerappartement in San Francisco, dat voor de komende vijfentwintig jaar haar thuis zal blijven. In die kwart eeuw ontwikkelt Solnit haar denken en schrijverschap. Solnit beschrijft hoe haar eigen ervaringen met intimidatie en geweld tegen haar als vrouw niet op zichzelf staan.
10. In het droomhuis – Carmen Maria Machado
Carmen ontmoet haar op een doordeweekse avond, tijdens een etentje met een wederzijdse vriendin in een klein restaurant. De vrouw komt net van de sportschool en is bezweet. Haar witblonde haar zit in een paardenstaart. Ze heeft een oogverblindende glimlach, een rasperige stem die klinkt als een kruiwagen die over stenen wordt gesleept. Carmen valt als een blok voor deze verschijning.
Ze beginnen een relatie, maar al snel neemt die een duistere wending, waarin de eens zo charmante vrouw steeds meer trekjes van Dr. Jekyll en Mr. Hyde begint te vertonen. Hoewel het moeilijk is om de charme van haar partner te weerstaan, realiseert de verteller zich dat haar wensen en haar vrijheid in hun inmiddels beklemmende situatie steeds meer in het geding komen.
2 reacties
Rowan
Ik kijk vooral heel erg uit naar het nieuwe boek van Hanya Yanagihara, maar nu ben ik ook heel nieuwsgierig geworden naar ‘De jongen en de hond’!
Lalagè
Fijn lijstje weer, ik heb weer een paar titels genoteerd!
Zelf ga ik volgende week naar de boekhandel voor ‘Het huwelijk’ van Christine Van den Hove. Haar debuut ‘Colombe’ was erg mooi en ik ben zo benieuwd naar deze tweede roman. Het speelt zich af in de jaren ’30 en ’40 en gaat over een echtpaar waarvan de vrouw depressief wordt.