Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in november
Van een nieuwe dichtbundel van Rupi Kaur en de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld tot een kerstklassieker – naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in november.
Literatuur & romans
- Meisje, vrouw, anders – in het Engels Girl, Woman, Other – van Bernardine Evaristo komt nu uit in het Nederlands bij De Geus. Heel fijn, want zo’n beetje alle mensen die ik graag volg én Engels lezen hebben dit boek aangeraden. Van Londen naar Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer naar een 93-jarige vrouw op een boerderij. ‘Meisje, vrouw, anders’ volgt twaalf personages die elk op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een vleugje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.
- Knikkerkoning van Kira Wuck, sprak me aan. In eerste instantie omdat ik door de titel terug moest denken aan het knikkerde hoofdpersonage uit De Achtbaantester. Toch blijkt Knikkerkoning een compleet ander verhaal, het gaat over de jaren ’70 in Amsterdam en is deels gebaseerd op de eigen jeugd van Wuck.
- Ook De Anderen van Sarah Blau mag in dit lijstje, want lekker feministisch. En feministische verhalen, daar hou ik nogal van. Overigens is dit een literaire thriller en die lees ik niet erg vaak, maar dit is er wel een om even in gedachten te houden als ik ooit zin heb in een spannend verhaal met feministische laag.Zo gauw de 41-jarige Sheila het nieuws hoort, weet ze dat de politie haar zal bellen. Een van de belangrijkste feministische wetenschappers van het land – en een van haar oudste vriendinnen – is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Twintig jaar geleden had hun vriendinnengroep samen een pact gevormd: zij zouden bewust kinderloos blijven, net als hun vrouwelijke voorbeelden in de Tora. Maar de jaren zijn niet voor alle vriendinnen even goed geweest. En nu haar eigen leven ook op het spel staat, moet Sheila de balans opmaken: wie kan ze nog vertrouwen, en wie wil haar de ultieme prijs laten betalen?
- Nu ik Duizend Ogen van Samanta Schweblin van Meridiaan Uitgevers in huis heb (binnenkort lees ik ‘m voor Boomer & Millennial), zie ik plots allemaal boeken van de uitgeverij die me ook aanspreken. Een nieuwe titel waar ik naar uitkijk is De stotteraar van Charles Lewinsky. Volgens de uitgeverij ‘een roman over de macht van woorden, filosofisch en speels tegelijk’, hier lees je er meer over.
Nederlandse literatuur
- Hoewel ik straks heus ook nog Young Adults ga aanraden, zit ik momenteel zo lekker in de Nederlandse literatuur en romans. Ik wil alles verslinden. Een van de boeken die daar deze maand bijkomt is De dagen samen van Marco van Houwelingen. ‘Een warme roman over vriendschap, broederschap en over hoe je gevormd wordt door je afkomst, en door noodlottige gebeurtenissen uit het verleden’, waarover hier meer.
- En hallo, natúúrlijk staat de nieuwe Marieke Lucas Rijneveld genaamd Mijn lieve gunsteling ook op mijn wishlist. Na De Avond Is Ongemak, waar Marieke Lucas zelfs de International Booker Prize mee won, en de dichtbundels Kalfsvlies en Fantoommerrie die ik las, kan ik wel zeggen dat ik een beetje fan ben. Hier gaat haar nieuwe roman over: Dit is het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een veehouder, die tijdens een hete zomer toenadering tot elkaar zoeken. Hij wil ontsnappen aan zijn jeugdtrauma’s en eenzaamheid en zij heeft de voorkeur voor een fantasiewereld. Gedurende de zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar die zo ver gaat dat grenzen overschreden worden.
- Ik kende Joost Oomen nog niet. Hij schreef eerder poëzie en er zijn wat kortere verhalen verschenen, maar Het Perenlied is zijn debuutroman. En die klonk zo hysterisch en geweldig (en het is dus magisch-realistisch, ook fijn) dat ik het wel op mijn lijstje moest zetten. In Het Perenlied nemen de Bietenkoningin en Gabriel het op tegen het grootste Disney-pretpark van Amerika. Met behulp van een zelfgeschoten naaktfoto strijden zij voor het recht om zelf te mogen beslissen wat mooi en lief is. Er wordt een meisje gestekt aan de oevers van een kristalheldere beek vol dromende zeekoeien. Er wordt een Russische prinses gerustgesteld in een appartement vol tafelzilver. Het World Trade Center stort in en aan de rand van het monument voor 9/11 trouwt een vader met een pop van fruit onder het groente- en fruitschap van een verlaten supermarkt.
Overig: een dichtbundel, een klassieker en een persoonlijk verhaal
- Na Melk & honing en De zon en haar bloemen wordt er weer een nieuwe dichtbundel van Rupi Kaur vertaald bij Uitgeverij Orlando. Homebody, de Nederlandse titel is ‘Thuis in mezelf‘ al staat de Engelse titel ook op de cover, gaat over persoonlijke groei. ‘Kaur voert openhartige, soms pijnlijke en oprechte gesprekken met zichzelf. Ze herinnert lezers eraan dat je je moet laven aan liefde en acceptatie, verwoordt hoe belangrijk familie en de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt zijn en wat het je brengt als je verandering kunt omarmen.’ Hier lees je meer.
- Ja, welkom in het random-blokje. We springen van de dichtbundel van Rupi Kaur naar een kerstklassieker. Bij Blossom Books komt in de serie Wereldklassiekers – mijn favoriet is overigens tot nu toe Frankenstein, vertelt door Maria Postema – namelijk A Christmas Carol uit. Dickens’ Kerstverhaal van Charles Dickens wordt verteld door Merel Leene en de illustraties zijn weer van Sophie Pluim.
- In de 3PAK van 2018 stond al een kort fragment van Jaquarman van Raoul de Jong, nu komt zijn gelijknamige boek uit. Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.
Young adult
- Mag ik even gillen? The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue van Mackenzi Lee, vet populair in het Engels, komt nu eindelijk ook uit in het Nederlands! Hulde aan Blossom Books die het eerste deel van de Montague-kronieken gaat vertalen (om specifiek te zijn, wordt ‘ie vertaald door Merel Leene). De Nederlandse titel wordt De grand tour van Henry Montague. Als erfgenaam Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije, hedonistische leven. Maar als de reis door Monty’s roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken. Hier lees je meer.
- Jenny Valentine schreef eerder onder andere Gebroken soep en Door het vuur. Nu is er een nieuwe YA: Hallo nu. Over een meisje dat verliefd wordt op een tijdreiziger. Hier lees je er meer over.
- Dan Op glas ijs van Sara Biren. Volgens de uitgeverij ‘een heerlijke combinatie van romance, sport en muziek mét een feministisch randje’. Dat klinkt alvast goed. Ik moest een beetje denken aan de boeken van Elle Kennedy over ijshockeyers, maar dit boek is nog een stuk feministischer én er zit een vrouwelijke ijshockeyspeelster in. Tof! Lees hier meer.
- Ik was wel te spreken over Wat zou Martin doen? van Nic Stone. Deze maand komt het vervolg uit bij Best of YA: Wat zou Justyce doen? ‘In dit langverwachte vervolg op haar bestseller werpt Nic Stone een kritische blik op de gebrekkige praktijken en ideologieën die Afro-Amerikaanse jongens en minderheden in het Amerikaanse rechtsysteem discrimineren.’ Lees hier meer.
- YA-boeken over parallelle werelden, daar hou ik van. Hoe dan ook van Kara McDowell is er ook zo een, want als hoofdpersoon Paige bijna ontploft van de keuzestress over haar kerstvakantie leidt ze plots twee levens. Maar het is niet alleen een boek over parallele levens, het gaat ook over je angsten overwinnen en accepteren en dat je niet perfect hoeft te zijn om liefde te verdienen. Volgens mij een hele lieve en hoopvolle YA om te lezen dit najaar. Hier meer info. Ik kijk er alvast naar uit!
Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit?
2 reacties
Marieke
Zoveel toffe boeken! Ik ben heel nieuwsgierig ”Meisje, vrouw, anders” Ik heb de Engelse versie al een paar keer in mijn handen gehad in de boekhandel, maar nooit gekocht. Nu toch maar wachten op de Nederlandse vertaling. Zin in! Ook wil ik ”Op glad ijs”, ”Thuis in mezelf” en ”Wat zou Justyce doen?” graag lezen.
Rowan
Ik kijk zelf enorm uit naar Mijn lieve gunsteling (al ben ik ook een beetje huiverig voor alle ongemakkelijke scènes, haha) en Een vloek zo eenzaam. Beide verschenen vandaag. Ik ga ze hopelijk beide lezen in november!