nieuwe boeken mei 2022
Nieuwe boeken

7x de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei

Van het nieuwe boek van Nina Polak tot bekende TikTok YA’s die in het Nederlands verschijnen. Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei.

1. Buitenleven – Nina Polak

Erg veel zin in: de nieuwe roman van Nina Polak. Over stad versus platteland, dat thema zie ik tegenwoordig steeds vaker terug in boeken van millennial-schrijvers, en kwetsbaarheid. 

Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het noordelijke platteland een oud huis met een diepe tuin, een sappig stukje toekomst. In de kleine glazen kas, achter in de tuin, ontfermt Esse zich na haar werk over de stekjes.

Rivka zet zich in de schuur aan wat haar meesterwerk moet worden. Het stel maakt nieuwe vrienden in de gemeenschap, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer de geliefden hechter worden met een tv-psychiater uit een naburig dorp, trekt er langzaam een schaduw over de idylle.

2. De bakvis – Nadia de Vries

Een debuut dat in mei uitkomt en mijn aandacht trok is De bakvis van Nadia de Vries. Vooral omdat het de online wereld met het echte leven probeert te verbinden.

Distel Nooitgedacht is een jonge vrouw van begin dertig, geheel onopmerkelijk, met een leven dat voorbijglijdt zonder bijzondere ijkpunten: er zijn geen kinderen, er is geen partner en haar carrière komt niet van de grond. Ze handhaaft zich in het dagelijks leven dankzij de erfenis van haar vader. Op zoek naar waar het misliep in haar leven, welke afslag ze klaarblijkelijk heeft gemist, stuit ze op een collectie vergeten zelfportretten uit haar jeugd, en de schoonheid die ze in haar jongere zelf ziet, treft haar diep.

Voor Distel bevatten deze oude zelfportretten de sleutel tot haar zoektocht naar contact – met de buitenwereld, met zichzelf, de verklaring van het gat dat op de een of andere manier is ontstaan tussen haar heden en verleden. Iedereen moet haar zien. En dus zet ze de portretten in een vlaag van verstandsverbijstering online. En dat blijft niet zonder gevolgen.


3. Wie is die vrouw? – Elke Geurts

Elke Geurts schreef eerder onder andere Ik nog wel van jou. Deze roman gaat een beetje verder waar haar eerdere boek stopte, want hoofdpersoon E.G. is nu ouder en de scheiding is langer geleden. Autofictie dus, en daar hou ik van.

Het stof van de scheiding is neergedaald en E.G. woont in haar eigen huis met haar twee dochters. Ze is bezig een nieuw thuis te creëren, en daarnaast een leven voor zichzelf op te bouwen met een nieuwe geliefde, wanneer ze ontdekt dat haar ex acht jaar lang een dubbelleven heeft geleid met een andere vrouw. 

Aanvankelijk wil E.G. hier niets mee doen, ze kán er ook niets mee. Deze wending van het verhaal is voor haar te groot, te lelijk en te onbevattelijk. Maar hoe ze ook probeert het verraad te vergeten, op de meest onverwachte momenten duikt het weer op. Dus besluit ze er tóch over te schrijven, om dat wat onder de oppervlakte borrelt en waar we in het dagelijkse leven maar liever niet te veel op letten, bloot te leggen.

4. Het feest van de eeuw – Taylor Jenkins Reid

Dan gaan we door naar Taylor Jenkins Reid, een onwijs populaire auteur op TikTok. In mei komt de vertaling uit van Malibu Rising. En oké, ik moet alles nog lezen van deze auteur, maar ik weet ergens zeker dat ik het helemaal geweldig te vinden, dus dit boek staat vast op mijn lijstje.

Malibu, 1983, de dag van het zomerfeest van de Riva’s, met wie iedereen gezien wil worden. De jetset van LA kijkt er zoals elk jaar naar uit. Behalve Nina Riva: zij was liever ergens anders geweest. Ze staat niet graag in het middelpunt en is bovendien net gedumpt door haar beroemde echtgenoot. En misschien haar broer Hud ook niet: hij heeft nog iets op te biechten aan zijn broer Jay, die zelf niet kan wachten totdat het zover is, want de vrouw van zijn dromen komt. En de jongste, Kit, heeft zo haar eigen geheimen, inclusief een stiekem uitgenodigde gast. Tegen middernacht is het feest in volle gang, tegen de ochtend is de villa in vlammen opgegaan…

Taylor jenkins Reid nederlandse vertaling
Taylor jenkins Reid nederlandse vertaling

5. Het bewijs van de affaire – Taylor Jenkins Reid

We plakken er meteen nog een Jenkins Reid achteraan, want er komt nóg een boek van haar uit in vertaling. Nou ja, eigenlijk een kort verhaal. Dit is namelijk de vertaling van Evidence of the affair.

Carrie Allsop en David Mayer zijn de achterblijvers van een allesverwoestende affaire tussen hun echtgenoten. De briefwisseling die tussen hen ontstaat, onthult stukje bij beetje de pijnlijke details van het overspel van hun geliefden. Met elke pennenstreek leggen ze hun angsten en hun ziel verder bloot. Ze delen hun verbazing over hoe het zover heeft kunnen komen en hoe nu verder te gaan. In de vorm van de briefwisseling tussen hen, en tussen de twee overspeligen, is Het bewijs van de affaire een zoektocht naar de ongrijpbare wegen van het hart. En, uiteindelijk, hoe bevrijdend het voor een van hen kan zijn als het gebroken is.

6. Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

We blijven nog even in de TikTok-boeken, want er komt ook een vertaling uit van een populaire titel. Het boek The House in the Cerulean Sea zie ik namelijk onwijs veel voorbijkomen. Ik had geen idee waar het precies over ging en de beschrijving klinkt onwijs raar. Toch wil ik eens kijken waarom dit zo’n populair boek is, is het de hype überhaupt waard? Ik ben toch benieuwd, hoe gek het boek ook klinkt.

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

the house in the cerulean sea Nederlandse vertaling nederlands

7. Zo moet het zijn – Becky Albertalli & Adam Silver

Becky Albertalli is de koningin van de LGBTQ+ YA’s. Ze schreef natuurlijk Love, Simon en daarna Wat als dit het is, waar ze ook twee jongens opvoerde die verliefd op elkaar werden. Van die laatste is nu een vervolg. We duiken dus weer in de levens van Arthur en Ben in New York City. Ik vond het vorige boek ontzettend fijn geschreven, omdat het de sfeer van New York zo goed heeft én het zo ontzettend lief is dat je bijna smelt. Ideaal zomerleesvoer en een YA waar je eigenlijk weinig op kunt aanmerken omdat het gewoon echt prima geschreven is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *