De boeken waar ik naar uitkijk in juli
De meeste boeken uit de voorjaarscatalogussen zijn al uit, maar ook in juli verschijnen er een paar exemplaren waar ik zeker naar uitkijk. Van een tegengeluid op Nice Girls Don’t Get The Corner Office tot een hervertelling van Assepoester. Kijk mee naar de zeven boeken die je naar mijn mening niet mag missen deze maand.
Nice girls rule – Fran Hauser
Als je me op Twitter volgt, weet je dat ik de kriebels krijg van bepaalde woorden. Denk aan girlboss, businessbabe of mijn nieuwste Instagramvondst: #bookbabe. Ook van het boek ‘Nice girls don’t get the corner office’ kreeg ik de kriebels, helemaal toen ik dit artikel las van de Volkskrant. Want hoezo mag je als vrouw opeens niet meer aardig zijn en moet je een bitch zijn om alles te bereiken in je carrière? En hoezo worden er nooit zulke boeken over mannen geschreven, laat staan dat het woord #boyboss bestaat. Het boek Nice girls rule van Fran Hauser rekent af met de mythe over dat aardige vrouwen het niet ver schoppen. Je snapt: dit boek wil ik wél graag lezen.
‘Het boek Nice Girls Rule van Fran Hauser rekent af met de mythe over dat aardige vrouwen het niet ver schoppen’
Er bestaat een hardnekkige mythe die dicteert dat ‘aardige vrouwen’ het nooit ver zullen schoppen of gezaghebbende leiders kunnen worden. Veel vrouwen denken ten onrechte dat ze hun vriendelijkheid moeten onderdrukken om hogerop te komen. Aardig zijn wordt dikwijls als zwak en ineffectief gedrag bestempeld. Maar stel je je zakelijk op, dan ben je ineens een bitch.
Fran Hauser laat zien dat vriendelijkheid, ambitie en assertiviteit prima hand in hand gaan. Nice girls rule leert hoe je sterk onderhandelt, gehoord wordt, zelfvertrouwen uitstraalt, achter je besluiten blijft staan en omgaat met conflicten zonder te hoeven verhullen dat je een aardig persoon bent.
De leesclub – Laura de Koning
Laura de Koning schreef eerder De flirtcursus, in juli verschijnt haar nieuwe feelgoodroman genaamd De leesclub. Heerlijk leesvoer voor de zomer, gok ik zo, vooral als je graag boeken van Jill Mansell, Lisette Jonkman of Sophie Kinsella leest. Het verhaal klinkt in ieder geval megaleuk.
‘Heerlijk leesvoer voor de zomer’
Eline en Renske zijn al sinds de basisschool bevriend. Ze delen een onstilbare leeshonger en op initiatief van Renske hebben ze een leesclub opgericht. Renske heeft net te horen gekregen dat ze het vervallen landhuis van een tante heeft geërfd, maar ze twijfelt of ze de erfenis wel kan en wil aannemen.
De leesclubleden reageren enthousiast en bedenken zelfs een nieuwe bestemming: een landhuis voor lezers én schrijvers. Een plek waar lezers elkaar kunnen ontmoeten en schrijvers zich kunnen terugtrekken om aan een nieuw boek te werken. Renske en haar vriendinnen gaan aan de slag, en krijgen het tijdens de grote verbouwing te stellen met allerlei bouwperikelen, norse buurmannen en onbetrouwbare types. Zal het ze lukken hun droomplek te creëren?
Steeds verder weg – Helena Fox
Het boek waar ik het meest naar uitkijk in juli is Steeds verder weg van Helena Fox. Ik zag dit boek al vaak op Twitter voorbijkomen, onder andere omdat ik vertaalster Margot Reesink volg. Het verhaal lijkt me heel intrigerend en ontroerend, hoofdpersoon Biz sprak me ook meteen aan toen ik de flaptekst las. Volgens Uitgeverij Best of YA is het ‘een indringend verhaal over verdriet, vriendschap, jezelf kwijtraken en de lastige weg terug omhoog uit de diepste put waar je nooit in terecht wilde komen.’ Ik wil het lezen!
‘Een indringend verhaal over verdriet, vriendschap en jezelf kwijtraken’
Biz lijkt een gewone tiener; ze woont bij haar moeder en ze maakt deel uit van een grote vriendengroep waar ze niet helemaal zichzelf kan zijn, maar ze hoort tenminste ergens bij. Ze twijfelt over haar seksualiteit en niemand mag dan ook weten dat ze met haar beste vriendin heeft gezoend.
Maar Biz praat met haar vader, die er eigenlijk niet zou moeten zijn, want hij is dood. En dus vertelt ze niemand over hem. Ze vertelt ook niemand over de duistere gedachten die door haar hoofd spoken. Biz zweeft als het ware door het leven – tussen goed, oké en normaal in.
Dan gebeurt er iets waardoor Biz totaal de weg kwijtraakt. Ze verliest alle aansluiting met haar vrienden. Haar vader verdwijnt, en met hem alles wat veilig en zeker is. Biz besluit dat het misschien makkelijker, beter, fijner is om helemaal weg te zweven. Of misschien moet ze wat langer blijven om haar vader terug te vinden. Of misschien – misschien, misschien – is er een andere optie die Biz nog niet kan zien.
De Genadigden – Margaret Owen
Hoewel ik niet vaak fantasy lees, trekken sommige fantasyboeken me wel. Zo ook De Genadigden, die me een ergens een beetje aan Everless deed denken. Ik hoop in ieder geval dat het verhaal spannend en avontuurlijk is (en natuurlijk goed te volgen voor iemand die weinig fantasy leest).
‘Ik moest een beetje denken aan Everless’
Fie leeft volgens één regel: zorg voor je eigen mensen. Ze behoort tot de Kraaien, de laagste kaste van het land. Ze worden opgejaagd, uitgespuugd door de bevolking, en ze hebben vrijwel geen rechten. Toch wordt er verwacht dat ze hun enige plicht vervullen: het ophalen en uit hun lijden verlossen van pestslachtoffers. Dus als Fie met haar Kraaien naar het paleis wordt geroepen voor de kroonprins, hoopt ze uitbetaald te worden voor de rest van haar leven.
Als blijkt dat kroonprins Jasimir en zijn lijfwacht Tavin hun dood in scène gezet hebben, is Fie klaar om haar verlies te nemen – en misschien ook wel om hen te vermoorden. Ze besluit echter een deal met de prins te sluiten: zij beschermt hem tegen de meedogenloze koningin, prins Jasimir zal de Kraaien beschermen als hij eenmaal regeert. De vraag is of dat lukt, met een onvoorspelbare groep Kraaien, weerbarstige magie en het gevaar dat altijd op de loer ligt.
Too late – Colleen Hoover
Ik weet dat veel mensen fan zijn van Colleen Hoover, maar ik heb nog steeds een haat-liefdeverhouding met haar boeken tot nu toe. Nooit meer was fantastisch, Uitzonderlijk vond ik niet bijzonder. Maar wie weet is Too Late – een mix van new adult en thriller – wel weer helemaal mijn boek.
‘Een mix van new adult en thriller’
‘Too Late’ – de nieuwe, heftige new adult van Colleen Hoover – gaat over Sloan, die al twee jaar een relatie heeft met drugscrimineel Asa. Ze voelt zich meer bezit dan mens, maar ze kan niet bij hem weg omdat hij de zorg voor haar zieke broertje betaalt. Dan ontmoet ze tijdens een college Carter. Ze krijgen gevoelens voor elkaar, maar Sloan wordt ondertussen ook steeds meer onder druk gezet door Asa. Daarom zegt ze ja op zijn huwelijksaanzoek – ze heeft het gevoel dat ze niet anders kan. Maar dan heeft ze buiten Carter gerekend.
Er was eens iets anders – Danielle Teller
Hertellingen van sprookjes doen het goed, denk aan The Lunar Chronicles en Harteloos van Marissa Meyer. Danielle Teller vertelt in Er was eens iets anders het verhaal van de stiefmoeder van Assepoester. Is ze wel zo’n tiran zoals er wordt beweerd? In dit boek lees je het ware en genuanceerde verhaal over stiefmoeder Agnes.
‘Als er in het land geruchten de ronde doen over de wrede opvoeding van de nieuwe prinses Assepoester, besluit haar stiefmoeder Agnes het ware verhaal te vertellen’
Als er in het land geruchten de ronde doen over de wrede opvoeding van de nieuwe prinses Assepoester, besluit haar stiefmoeder Agnes het ware verhaal te vertellen. De tienjarige Agnes wordt door haar arme boerenfamilie weggestuurd om bij een wasserij te gaan werken. Na enkele jaren ontvlucht ze haar tirannieke bazin, raakt onderweg zwanger en weet uiteindelijk als alleenstaande moeder een bestaan op te bouwen.
Maar door een ongelukkige gebeurtenis keert ze terug naar het landhuis met de wasserij, waar ze het kindermeisje van Assepoester wordt. Agnes worstelt met haar liefde voor dit meisje dat haar stiefdochter wordt en uiteindelijk de gevierde prinses die de onbereikbare fantasieën van velen belichaamt. Het verhaal over hun relatie laat zien dat niets is wat het lijkt, en dat liefde vele gedaanten kan aannemen.
Mijn broer heet Jessica
John Boyne is vooral bekend van zijn boek The Boy in the Striped Pyjamas (De jongen in de gestreepte pyjama), maar hij schrijft ook allerlei andere boeken. Deze maand verschijnt er een nieuwe roman van hem: Mijn broer heet Jessica. Een verhaal over twee broers, waarvan de één zich meer een meisje voelt dan een jongen.
Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok.
Hun moeder is staatssecretaris en met het doel premier te worden is een transseksueel kind slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij wel zichzelf kan zijn. Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?
Naar welke boeken kijk jij uit?
4 reacties
Anneke
Van dit rijtje spreekt Steeds verder weg mij ook het meest aan. 🙂
Paula
Dat leek me op een of andere manier ook echt een boek voor jou, haha.
Tessa
Wat een fijne boeken Paula! Ik zie ook erg uit naar John Boyne, met Colleen Hoover denk ik soms idd: wauw, en de andere keer: mwah. Leuk om te lezen dat jij dat ook hebt ?
Joost (NerdyGeekyFanboy)
De Genadigen en Steeds verder weg lijken me echt heel tof 🙂 Dit boek staat er niet tussen, maar Pan’s Labyrint van Cornelia Funke zou ik ook graag willen lezen!