De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in augustus
Nieuwe maand, nieuwe boeken. Dit keer kijk ik onder andere uit naar twee hele toffe kinderboeken, een non-fictieboek over het klimaat van Jonathan Safran Foer en een nieuw deel in de Off Campus-serie van Elle Kennedy. Kijk mee naar de boeken die je naar mijn mening niet mag missen in augustus.
Iets om voor te leven – Richard Roper
Een roman met de juiste dosis feelgood, ik hou daar wel van. Iets om voor te leven sprak me daarom meteen aan, maar ook omdat ik er een Het Rosie Project-gevoel van kreeg. In deze roman speelt een man namelijk ook de hoofdrol en wordt hij onverwachts verliefd op een collega, terwijl iedereen denkt dat hij getrouwd is. Volgens de uitgeverij is dit boek ‘scherp, humoristisch en levensecht’, dus we zullen zien of dat daadwerkelijk zo is. Dit boek gaat op mijn lijstje.
Andrew zit vast in zijn leven, en in zijn troosteloze baan als ambtenaar waarin hij contact probeert te zoeken met de nabestaanden van eenzame overledenen. Gelukkig heeft hij een liefhebbend gezin om hem ’s avonds zijn zorgen te laten vergeten. Althans, dat denken zijn collega’s. Wat begon als een klein leugentje is inmiddels uitgegroeid tot iets groots: een fantasiewereld met een vrouw en twee kinderen. Het is voor Andrew een aangename ontsnapping uit zijn eigen eenzame bestaan. Daarom brengt de inmiddels-meer-dan-vriendschap met zijn nieuwe collega Peggy hem ook zo uit evenwicht. Durft hij alles op het spel te zetten en haar de waarheid te vertellen?
Het klimaat zijn wij – Jonathan Safran Foer
De vertaling van We are the weather verschijnt ook deze maand. Jonathan Safran Foer schreef eerder onder andere de romans Extreem luid en ongelooflijk dichtbij en Hier ben ik, maar ook het non-fictie boek Dieren eten. In zijn nieuwe non-fictie draait het om het klimaat, de collectieve actie die moet worden ondernomen volgens hem en stipt hij wederom het thema dieren eten aan.
‘In zijn nieuwe non-fictie draait het om het klimaat’
Some people reject the fact, overwhelmingly supported by scientists, that our planet is warming because of human activity. But do those of us who accept the reality of human-caused climate change truly believe it? If we did, surely we would be roused to act on what we know. Will future generations distinguish between those who didn’t believe in the science of global warming and those who said they accepted the science but failed to change their lives in response?
In We Are the Weather, Jonathan Safran Foer explores the central global dilemma of our time in a surprising, deeply personal, and urgent new way. The task of saving the planet will involve a great reckoning with ourselves—with our all-too-human reluctance to sacrifice immediate comfort for the sake of the future. We have, he reveals, turned our planet into a farm for growing animal products, and the consequences are catastrophic. Only collective action will save our home and way of life. And it all starts with what we eat—and don’t eat—for breakfast.
Waar ik liever niet aan denk – Jente Posthuma
Jente Posthuma debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling, dat werd genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs, de Hebban Debuutprijs en de ANV Debutantenprijs. Nu is er een nieuwe roman van haar, namelijk Waar ik liever niet aan denk. Zin in, omdat het doet me een beetje denken aan de boeken van Maartje Wortel en Hanna Bervoets.
Een en Twee zijn een tweeling. Een heeft hun namen bedacht, omdat hij een kwartier vroeger ter wereld kwam dan zijn zus. Twee denkt dat ze de wereld aankan – echt alleen zal ze immers nooit zijn. Tot hij een einde aan zijn leven maakt. Alleen achtergebleven verschanst ze zich in zijn appartement en denkt na over wat er mis liep, over varkens, de Twin Towers, afhankelijkheid en rivaliteit, en praten tegen een dichte deur. Waar ik liever niet aan denk beschrijft op een ogenschijnlijk laconieke, indringende manier wat er gebeurt als de persoon op wie je je hele bestaan hebt gebouwd besluit uit het leven te stappen.
De wolf van Weverseind (De avonturen van stuntvlogger Sam #1) – Jelmer Jepsen (illustraties: Wilbert van der Steen)
Ik volg Jelmer op Twitter (en sinds kort zelfs op YouTube) en word steeds enthousiast als hij dingen over zijn boek deelt. De wolf van Weverseind is zijn jeugddebuut en gaat over stuntvlogger Sam. Het lijkt mij een onwijs avontuurlijk en spannend verhaal en ik vind het leuk dat er een moderne twist in zit door het vloggende hoofdpersonage.
‘Het lijkt mij een onwijs avontuurlijk en spannend verhaal en ik vind het leuk dat er een moderne twist in zit door het vloggende hoofdpersonage’
Sam woont met zijn grote broer en ouders op een boerderij. De zomervakantie is aangebroken, maar Sam ziet er als een berg tegen op. Andere klasgenootjes vertrekken naar Spanje of Italië, maar omdat Sams vader boer is, gaan ze eigenlijk nooit weg. Grote Verveling ligt dus ook dit jaar weer op de loer. Dan krijgt Sam van zijn ouders een camera. Eindelijk, nu kan hij net als iedereen gaan vloggen. Maar filmen is één ding, veel likes krijgen is een tweede. Daar weet Sam wel raad op: stuntvlogs maken! Als dat maar goed gaat…
Bloem – Nikola Skinner
Nog een kinderboek dat uitkomt in augustus is Bloem van Nikola Skinner. Ik werd in eerste instantie verliefd op de kleurrijke cover, maar het verhaal spreekt me ook erg aan. Kinderboeken die spelen met realiteit en fantasie vallen bij mij vaak in de smaak, dus ik hoop deze ook.
De tienjarige Bloem is er trots op het braafste meisje van de school te zijn, tot ze op een dag onder de lelijke wilg in hun tuin een zakje vindt met geheimzinnige zaadjes. Plotseling hoort ze stemmetjes die haar vertellen op welke ongebruikelijke plaatsen ze die zaadjes moet planten. En dan gaat het braafste meisje van de school zich wel heel eigenaardig gedragen!
Geloof me – Sophie McKenzie
Sophie McKenzie werd populair in Engeland door haar debuut Vermist en sleepte daarmee behoorlijk wat prijzen in de wacht. Nu is er weer een nieuwe jeugdthriller – ze schreef er al meerdere, maar niet alles is vertaald – dat gaat over de verdwenen Amelia. De synopsis klonk spannend genoeg om mijn interesse te wekken en bovendien heb ik wel weer zin in een goede jeugdthriller.
Het leven van Carey staat op zijn kop wanneer haar beste vriendin Amelia doodsbedreigingen krijgt. Volgens de politie komen de dreigberichten namelijk van háár laptop. Dat zou ze Amelia toch never nooit aandoen?! Waarom gelooft de politie haar niet? Het ergste is nog dat Amelia haar niet meer wil zien. Wanneer Amelia plotseling verdwijnt, wijst iedereen meteen naar Carey. In paniek slaat ze op de vlucht. Kan Carey de dader ontmaskeren voor het te laat is?
Het einde (Off Campus #3) – Elle Kennedy
Ik heb dit boek al langs zien komen op Instagram, maar officieel schijnt Het einde toch echt uit te komen in augustus. Hoe dan ook, Het einde is het vervolg op De deal en De fout in de Off Campus-serie van Elle Kennedy. In dit deel draait het weer om een andere ijshockeyer en zijn liefdesleven en wordt het ongetwijfeld weer typisch New Adult. Een heerlijk zomerboek, denk ik.
Allie Hayes gaat bijna afstuderen, maar heeft nog geen idee wat ze daarna wil gaan doen. En ze heeft het ook nog eens net uitgemaakt met haar vriend. Een rebound met Dean, de one night stand-koning van het populaire ijshockeyteam, kan ze niet weerstaan. Het is erg leuk, maar toch weet ze één ding zeker: een herhaling van haar wilde nacht met Dean lijkt haar niet handig.
Dean Di Laurentis krijgt altijd alles wat hij wil. Hij is nog geen meisje tegengekomen die zijn charmes kan weerstaan. Totdat hij Allie ontmoet. Hij heeft een geweldige nacht met de gevatte blondine, maar de volgende dag zegt ze dat ze alleen vrienden met hem wil zijn. Dat laat Dean niet zomaar gebeuren en hij zet de achtervolging in.
Het Koninkrijk – Jess Rothenberg
Dit verhaal klinkt zo gestoord futuristisch, echt fantastisch. Het Koninkrijk gaat over een pretpark met Android-prinsessen en virtuele draken (hoe verzin je het!?), maar vooral over Ana die een van de zeven Fantasisten is. Geen idee of ik dit verhaal als fantasy-leek kan volgen, maar ik ben een groot fan van sci-fi YA dus dat scheelt. Bovendien is het naast fantasy en sci-fi volgens mij ook lekker romantisch, dus dat is top.
Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens. Ana is een van de zeven Fantasisten, wondermooie android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering… Ze is verliefd.
Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana’s herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid – en wat het écht betekent om mens te zijn.
Ooit zul je het begrijpen – Viginie Grimaldi
Grimaldi schreef eerder Weet je nog, nu is er de roman Ooit zul je het begrijpen. Volgens de uitgeverij ‘een verhaal over levens die samenkomen, over liefde, verdriet, rouwverwerking en uiteindelijk ook een ode aan het leven’. Laten we hopen dat het verhaal inderdaad net zo indrukwekkend is als de cover.
Als Julia’s vader overlijdt, haar oma haar geheugen verliest én haar vriend haar in de steek laat, stort haar wereld in. Ze besluit het roer om te gooien en solliciteert voor een baan als psycholoog in een verzorgingshuis in Zuid-Frankrijk, vlak bij haar familie. Ze ziet ertegen op, maar wil alles doen om haar geluk in het leven weer terug te vinden.
In de loop der tijd ontdekt ze dat de bewoners van Les Tamaris een rijk leven hebben gehad en dat Julia veel van hen kan leren. Haar lichte afgunst slaat om in een grote liefde voor de oude mensen. Langzaam is ze in staat haar verdriet een plaats te geven en zich weer open te stellen. En als ze kennismaakt met de kleinzoon van een van de bewoners, lijkt haar leven opeens een heel andere wending te nemen…
New York-trilogie – Paul Auster
Paul Austers New York-trilogie werd al in 1987 gepubliceerd, maar deze maand verschijnt er een heruitgave bij De Bezige Bij. Ik heb deze trilogie nog niet eerder gelezen, maar het schijnt een moderne klassieker te zijn. Het deed me zelf een beetje denken aan Sherlock Holmes en ik hoop daarom dat het net zo goed is. Of misschien nog wel beter.
‘Het begon allemaal met iemand die verkeerd verbonden was, de telefoon die in het holst van de nacht drie keer rinkelde, en de stem aan de andere kant van de lijn die vroeg naar iemand anders dan hij. Veel later, toen hij in staat was om na te denken over de dingen die hem overkomen waren, zou hij tot de slotsom komen dat niets echt bestond behalve het toeval.’
Naar welke boeken kijken jullie uit?
2 reacties
Marieke
Aaah zoveel leuke boeken deze maand! Het einde is trouwens verschoven en 22 juli al uitgekomen, zag ik op de Instagram van Uitgeverij Volt. Wel nogal verwarrend..
Paula
Ja, goed dat je het zegt. Dat klopt inderdaad. Stiekem toch in dit lijstje dus, want dat was me even ontgaan. Oh well! Niet zo erg.