De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in april
Als je mijn YA-nieuwsbrief volgt, weet je al een beetje naar welke YA-boeken ik uitkijk. Vandaag het uitgebreidere lijstje, inclusief feelgood, new adult, non-fictie en poëzie.
Feelgood & New adult
● We beginnen met feelgood. Ik merk dat ik vanwege deze tijd van corona enorm veel behoefte heb aan boeken waarbij ik niet al te veel hoef na te denken. Daarom pak ik graag een feelgood op, omdat het meestal lekker wegleest. Een van de boeken die me leuk lijkt is Het begint met een blik van Kelly Moran. Denk aan een schilderachtig stadje in Oregon, een vrouw die een nieuwe start maakt na een rampzalig huwelijk en een knappe dierenarts. Dat is deze roman. Klinkt príma. Ook fijn: er komen nog meer delen uit in deze serie.
● Evelyn, boekverkoper in Zwolle, maakte me via Instagram enthousiast over Ik niet op jou van Sally Thorne (kost nu maar een tientje trouwens!). Hoewel ik dat boek nog moet lezen – hopelijk snel – zag ik ook dat er een nieuw boek aankwam van deze auteur. In 99 procent van mij volgen ze fotografe Darcy die verliefd is op Tom, de beste vriend van haar tweelingbroer. Na de halve wereld te hebben over gereisd, gaat ze nu een kans bij hem wagen.
● Na de Off Campus-serie van Elle Kennedy, waar ik De Deal en De Fout al van las, komt er nu een nieuwe NA-serie van de schrijfster aan. Briar U wordt namelijk vertaald! Het eerste deel, De Jacht, komt in april uit en is weer typisch Elle Kennedy: denk aan knappe ijshockeyers, spanning tussen huisgenoten en heel veel haat en liefde.
● Raak me. Niet. van Laura Kneidl is het eerste deel van een nieuwe new adult-serie en gaat over de achttienjarige Sage. Op haar verjaardag komt ze aan op de universiteit van Nevada. Ze heeft niets: geen geld, geen huis, geen vrienden. Alleen de droom dat ze opnieuw kan beginnen en kan vergeten wat er thuis in Maine is gebeurd. In Nevada krijgt ze een bijbaantje in een bibliotheek, waar ze haar collega Luca ontmoet. Hij is alles waar Sage bang voor is, met zijn doordringende ogen, tattoos en ruige uiterlijk. Maar Luca is niet wie hij lijkt te zijn en hij laat Sages hart ook op een andere manier sneller kloppen.
Kind & jeugd
● Anna en de dromenmaker (5+) is het debuut van de zussen Maaike Lisa Villavicencio Fernandez & Heike Sofia Villavicencio Rammeloo. Ik werd getrokken door de illustraties. Hier gaat het over: “Een wonderlijk prentenboek over dromen en tot rust komen. Anna ligt in bed. Ze moet slapen van mama. Maar Anna wil helemaal niet slapen, ze is helemaal niet moe. Anna staart naar de maan. Wat gek. Komt de maan nu dichterbij? Plots staat de maan voor Anna’s raam. Ze neemt Anna mee naar de dromenmaker. Die laat Anna de meest bijzondere dromen zien.”
● Een ander prentenboek dat de moeite waard is om in de gaten te houden is Het fortuin van Fausto van Oliver Jeffers. Van Jeffers las ik eerder Die eland is van mij. In zijn prentenboeken zit altijd een soort levensles of filosofische gedachte. Dat is bij Het fortuin van Fausto niet anders. Dit boek gaat over de hebzucht van de mens en onze relatie met de natuur. “Er was eens een man die geloofde dat alles van hem was. Hij ging op pad om zijn eigendom te overzien. ‘Jij bent van mij,’ zei Fausto tegen de bloem, het schaap en de berg en zij bogen voor hem. Maar dit was nog niet voldoende voor Fausto. Hij bemachtigde een boot en zette koers naar zee…”
● Twee fonkelende sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto, die eerder Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn schreef en daar een Vlag en Wimpel mee won, komt nu met een nieuw boek. Hier gaat het over: “De tweeling Viktor en Nadja is twaalf jaar wanneer Hitler de oorlog verklaart aan de Sovjet-Unie. Ze hebben elk een paar schriftjes, en die schrijven ze vol voor elkaar. Viktor schrijft met rood. Nadja schrijft met blauw. Ze schrijven over hun verbijsterende rol in de slag om Leningrad, over de winterkou en de honger, maar ook over onverwachte vriendschappen en de kracht van hoop.”
Non-fictie & poëzie
● Waar ik ook naar uitkijk is de vertaling van Girl, Stop Apologizing van Rachel Hollis. In dit boek stelt ze dat vrouwen hebben geleerd zichzelf te zien in functie van anderen: als partner, moeder, dochter of vriendin. Vervolgens toont ze hoe we onze hoop, verlangens en doelstellingen kunnen leren her- en erkennen. Ze benoemt de excuses en valkuilen die ons belemmeren, en de vaardigheden en houding die nodig zijn voor groei, vertrouwen en de best mogelijke versie van onszelf.
● Van non-fictie naar poëzie. Ik spotte namelijk een bundel die me qua cover direct aansprak, namelijk Woorden van Lotte van Lotte van der Zwet. Op haar Instagram kun je vast een kijkje nemen of de gedichten je aanspreken. Ik ben wel enthousiast!
● En hallo, kan ik even een fangirlmomentje inlassen? AAAAAH EEN NIEUW BOEK VAN PAULIEN CORNELISSE. JAAAAAAA!!! Ik lees ongeveer alles wat Paulien Cornelisse schrijft, van haar boeken over taal en De Verwarde Cavia tot haar stukjes op de voorpagina van de Volkskrant. Nu is er weer een nieuw boek van haar (hoera!) en het gaat over Japan. Eerder maakte ze voor de VPRO het programma Tokidoki daarover, nu komt er een boek over haar geliefde land. Kortom: kom maar op met Japan in honderd kleine stukjes. “Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij. Haar collectie bestaat uit dingen die ze weet over Japan. Soms zijn het vondsten die ze deed tijdens haar reizen en verblijven in het land, soms zijn het opmerkelijke feitjes. En omdat ze het nu eenmaal niet laten kan, zitten er in haar verzameling ook veel schitterende observaties van de Japanse taal.”
Romans
– Door naar romans. Bij DasMag komt De nieuwe rivier van Eva Meijer uit, een soort roman maar ook een zogenoemde ‘eco-thriller’. Ik las waar het boek over ging en was meteen geïntrigeerd. Dit gaat volgens mij geweldig zijn. “Dicht bij het dorp Hemelboom ontstaat vanuit het niets een rivier die steeds van vorm verandert. Wetenschappers denken dat grootschalige boskap voor de sojateelt de oorzaak is; dorpsbewoners wijzen naar de oude goden. De Engelse journalist Janet Stone komt naar Hemelboom om een artikel te schrijven over de rivier, maar dan wordt sojaboer Hugo Frys vermoord. De moord blijkt een voorbode voor een reeks duistere gebeurtenissen. Janet gaat op onderzoek uit en komt erachter dat het land wordt opgeslokt door meer dan de rivier. In deze hallucinante eco-detective, met sporen van Jorge Luis Borges en David Lynch, schetst Eva Meijer een wereld die vlak bij de onze ligt, een wereld om in te verdwijnen.”
– Dwaalgids van Vanessa van Oostijen van Uitgeverij Pluim moet ik ook even noemen. Dit klinkt als zo’n heerlijke fijne roman om in weg te duiken, ik wil ‘m lezen. Hier lees je de hele beschrijving, want die is nogal lang.
Young adult
● Anna K. van Jenny Lee is Anna Karenina van Tolstoy, de Russische klassieker, in een modern jasje. Ik las de klassieker nog nooit (en ik denk heel veel anderen met mij niet), maar ben wél ongelofelijk nieuwsgierig naar dit boek. In Anna K. is Anna een rijk Koreaans-Amerikaans meisje en ontmoet ze een knappe graaf op Grand Central. Ze is meteen verliefd. Alleen is dat niet zo handig als je al een vriend hebt… Hier lees je meer.
● Mijn jaar na jou van Nina de Pass staat ook hoog op mijn lijstje (hoewel ‘ie hier bijna onderaan staat). In deze YA-roman volgen we Cara, die na een ongeluk op oudejaarsavond haar beste vriendin kwijtraakt. Negen maanden later besluit Cara’s moeder dat Cara een nieuwe start nodig heeft en ze stuurt haar naar een kostschool in de Zwitsere Alpen. Hoewel Cara daar haar vriendin Georgina niet mee terugkrijgt, blijkt het uiteindelijk toch geen slecht idee van haar moeder.
● Bij Blossom Books komt TBS van Natasza Tardio uit. “De moeder van Maya werkt in een tbs-kliniek en het was daar altijd al druk, maar opeens maakt ze veel meer overuren dan vroeger —en waarom gedraagt ze zich zo raar? Als Maya op een dag het nieuws zit te kijken, krijgt ze antwoord: In het nieuws wordt gesproken over grensoverschrijdend gedrag bij het personeel van tbs-klinieken — en Mayas moeder wordt hier als voorbeeld gebruikt. Haar moeder heeft een affaire met een tbs’er. Dit is al erg genoeg, maar als Nico vrijkomt en haar moeder doodleuk verkondigt dat hij bij hen komt wonen, is de maat voor Maya vol. Er zit maar een ding op: ze moet haar moeder zien te overtuigen dat Nico gevaarlijk is. Koste wat het kost.”
● En yes, er komt ook een nieuwe Jason Reynolds aan. Na 67 Seconden en Echte Amerikaanse jongens wordt zijn debuut nu vertaald. De Nederlandse titel wordt Toen ik de sterkste was. Hier gaat het boek over: ‘Needle, Noodle en Ali wonen in Bed Stuy, New York. In de zomer hangen ze graag rond op straat, kijken ze naar meisjes en fantaseren ze over hoe het is om toegelaten te worden tot de exclusieve feesten in de buurt. Als het ze op een dag lukt om uitgenodigd te worden, zetten ze alles op alles om geen slechte indruk te maken. Maar als je ineens met mensen bent die jou niet kennen, hoe kan je dan nog jezelf zijn?’ PS: Volgens de catalogus van Blossom komt het boek uit in april, volgens Bol in augustus. Even afwachten dus.
● De ijzige verloofde van Christelle Dabos is het eerste deel van de Spiegelpassante-serie. Treed binnen in een fabelachtig universum van zwevende arken en familieclans vol intriganten. Meer lezen kan hier.
Naar welke boeken ben jij het meest benieuwd?
2 reacties
Judith
Wat een heerlijk overzicht weer! Sowieso staan alle Feelgood/New Adults op mijn lijstje en daarbij natuurlijk ook ‘Mijn jaar na jou’. 🙂
Joost (NerdyGeekyFanboy)
Het nieuwe boek van Jason is inderdaad verplaatst naar augustus 🙁 Erg jammer, maar genoeg komen er nog hele leuke boeken aan! Ik kijk ook heel erg uit naar het nieuwe boek van Paulien Cornelisse, ik kan niet wachten om me weer even terug te wanen in Japan! 🙂