Recensie: Babe, You Got This – Martje Haverkamp & Emilie Sobels
Vrouwen die een eigen bedrijf oprichten of carrière maken binnen het bedrijf waar ze werken – mateloos interessant vind ik dat. Boeken lezen waarin carrière centraal staat, vind ik dan ook fantastisch om te lezen. Babe, You Got This leek me ook zo’n inspirerend boek over dit onderwerp, inclusief prachtige lay-out en slimme vrouwen die vertellen over hun weg naar de top. Maar helaas, het boek viel me erg tegen.
In het kort: Babe, You Got This
In Babe, You Got This begrijpen Emilie Sobels (29, oprichter van Hashtag Workmode) en Martje Haverkamp (23, aan het begin van haar carrière) je vragen. Zij hebben voor dit boek meer dan twintig inspirerende, succesvolle, vrouwelijke ondernemers en zakenwonders om advies gevraagd. Hoe wisten zij waar hun kracht lag en hoe hebben zij hun doelen bereikt? Welke misstappen maakten ze en hoe blijven ze trouw aan zichzelf en hun idealen? Hoe verkoop je jezelf of jouw ideeën aan anderen? Hoe bouw je een ultiem netwerk op? En bovenal: hoe combineer je al je ambities met je sociale leven zonder knettergek te worden?
Mega enthousiast en hoge verwachtingen
Ik was heel enthousiast over dit boek en zag het op social media vaak voorbijkomen. Toen ik las waar het boek overging, wilde ik Babe, You Got This zo snel mogelijk zelf hebben. Ik had hoge verwachtingen, want hallo: Neelie Kroes (Europees Commissaris) staat zelfs in dit boek. En als ik iemand geweldig vind, dan is het Neelie wel. Verder spotte ik een paar vrouwen die ik zelf volg op social media, zoals Ginny Ramkisoen van Vacature via Ginny. Vol goede moed begon ik aan het boek, maar ik ergerde me meteen aan een paar dingen. Als eerste merkte ik dat ik de opbouw onduidelijk vond. Elk hoofdstuk heeft een eigen onderwerp, maar voor de rest miste ik een rode draad. Ik had liever pijlers gezien zoals ‘financieel’, ‘fouten maken’ en ‘je carrière combineren met je leven’. Jammer, want als er pijlers in een boek staan is er meer overzicht en blader ik sneller naar hoofdstukken die ik nog een keer wil lezen (het is immers veel makkelijker om op te zoeken). Ook had een eindconclusie veel meer duidelijkheid aan het boek gegeven, maar de schrijfsters zeggen letterlijk dat je de conclusie zelf moet trekken.
‘Vol goede moed begon ik aan het boek, maar ik ergerde me meteen aan een paar dingen’
Als tweede merkte ik dat er veel clichés in het boek staan. Bij RTL Boulevard zag ik in een item al dat de schrijfsters van het boek zelf ook zeggen dat het boek er vol mee staat. Toch snap ik die keuze niet. Een paar clichés is natuurlijk logisch en niet erg, maar als er op elke bladzijde zoiets staat vind ik dat erg jammer. Uitspraken als ‘je kan niet alles alleen’ of ‘het is niet erg om fouten te maken’ kwamen bijvoorbeeld voorbij. Zulke uitspraken zijn best fijn om af en toe te lezen, voor als je het zelf niet meer weet en even een reminder nodig hebt. Maar de hoeveelheid clichés vond ik te veel, zeker omdat ik me er zelfs aan ging ergeren. Dat lijkt me niet de bedoeling 😉
Interessante onderwerpen, slimme vrouwen.. maar toch miste ik soms iets
Ondanks mijn kritiek, vond ik wel dat de schrijfsters van het boek interessante onderwerpen hebben uitgekozen. Zoals niet te snel opgeven als het fout gaat, keuzes maken (je carrière of je privéleven) en het belang van netwerken. In elk hoofdstuk lees je wat een paar vrouwen van dat onderwerp vinden. En dat is vaak heel verschillend. Zo vindt de ene vrouw dat netwerken altijd belangrijk is, en de ander dat je best eens een netwerkborrel kan missen. Zo identificeer je je snel met een van de twintig vrouwen in het boek. Dat vond ik leuk gedaan.
‘Ik had juist meer over de financiële kant willen lezen’
En toch had ik bij sommige onderwerpen meer willen lezen omdat ik het gevoel had dat ik iets miste. De financiële kant bijvoorbeeld, daar wordt wel over gepraat, maar niet mega veel. Daar had ik juist meer over willen weten, zoals investeren of mensen zoeken die je kunnen helpen op dat gebied. Niet iedereen kan tenslotte een bak geld van familie of vrienden lenen of zijn spaarrekening plunderen.
Keuze van de vrouwen
De keuze van de vrouwen die geïnterviewd zijn, vond ik ook best goed. Zo zijn er vrouwen die een eigen bedrijf hebben, maar ook vrouwen die een hoge functie hebben en in loondienst werken. Klein verbeterpunt (al snap ik dat dit een initiatief van #Workmode is, dat in de Randstad zit, en daarom deze keuze logisch is): ik had graag ook vrouwen uit andere delen van Nederland in dit boek gezien. En ehm, iets meer diversiteit had ik ook wel willen zien. Ik spotte vooral veel Nederlandse vrouwen, terwijl er ook succesvolle vrouwen zijn met een buitenlandse achtergrond. Een gemiste kans.
‘Het boek inspireert wel’
Het eindoordeel
Al met al is Babe, You Got This helaas niet wat ik er van had verwacht. De vrouwen die worden geïnterviewd zijn leuk, hun verhalen stuk voor stuk interessant. Maar door de grote hoeveelheid clichés, de onduidelijke opbouw en andere kleine ergernissen die ik had (mag ik nog even zeggen dat ik het woord ‘girlboss’ alsjeblieft niet meer wil horen? we zeggen tenslotte ook geen ‘boyboss’) , kan ik dit boek niet vijf sterren geven. Ik ga voor 2,5 sterren. Want positief: het boek inspireert wel. Na het lezen had ik ook zin om mijn dromen na te jagen en misschien ooit zelfs te ondernemen. En ik denk dat steuntje in de rug, toch wel fijn is voor iedereen die dit boek leest en ook ambities heeft.
3 reacties
Do
Ik was/ben ook erg benieuwd naar dit boek. Jammer dat het tegenviel, ik denk dat ik hem toch maar aan mij voorbij laat gaan. Toch bedankt voor de ophelderende recensie 🙂
Jan Penseel
Misschien toch het boek bij de boekhandel even inkijken en stukjes lezen..
Want iedereen mag zijn mening hebben, maar dit inspirerende boek verdient bij déze recensie minimaal 3 sterren.
Pingback: