Recensie: The Hate U Give – Angie Thomas
The Hate U Give is een boek met een ongelofelijk belangrijk onderwerp: racisme. Angie Thomas voert je mee in de wereld van de Starr (16), een donker meisje op een witte school. Door het verhaal vanuit Starr te volgen, zie je steeds beter waar de pijnpunten liggen en zet je vraagtekens bij discriminerende opmerkingen en verschrikkelijke gebeurtenissen.
In het kort: The Hate U Give
Starr Carter is zestien jaar oud als haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.
Heftig begin en pijnpunten
Het boek begint op een feestje waar Starr zich niet op haar gemak voelt. Als ze haar vriend Khalil tegenkomt, voelt ze zich wat beter. Maar dan wordt er plotseling geschoten. Starr en Khalil twijfelen geen moment en gaan snel met de auto naar huis. Weg van het gevaar, denken ze. Tot ze een agent tegenkomen die aan Khalil vraagt of hij wil uitstappen om zijn papieren te laten zien. Khalil vindt het raar dat hij wordt aangehouden, hij doet toch niks verkeerd en rijdt alleen met de auto naar huis toe? Daarom stelt hij vragen. De agent tolereert het niet en tot overmaat van ramp wordt Khalil plotseling doodgeschoten door de agent. Starr zit in de auto en ziet het gebeuren.
‘Een enorm heftig begin, dat meteen laat zien waar de pijnpunten liggen’
Een enorm heftig begin, dat meteen laat zien waar de pijnpunten liggen als het om discriminatie gaat. Want, zou een agent een willekeurige witte jongen ook aanhouden om papieren te checken terwijl hij verder niks verkeerd doet? En daarna doodschieten? De kans is groot van niet. Naast dat het begin er meteen inhakt, zie je ook meteen dat dit boek actueel is. Het neerschieten van donkere mensen door politieagenten, is iets wat veel vaker gebeurd. Niet alleen in Amerika, waar het boek zich afspeelt, maar ook in Nederland. Een paar jaar geleden was dat bijvoorbeeld de zaak van Mitch Henriquez, een zaak die ook in het nieuws kwam. Dat Angie Thomas onderwerpen als Black Lives Matter, racisme en discriminatie op zo’n manier onder de aandacht brengt, vind ik dan ook onwijs knap en gedurfd.
Meerdere versies van Starr en geen straattaal op een witte school
Wat ik naast het heftige onderwerp van The Hate U Give, het interessantst vond aan het boek? Dat is de manier waarop Starr worstelt met zichzelf en steeds het gevoel heeft dat ze niet helemaal zichzelf kan zijn. Op haar witte school kan ze niet te veel straattaal praten, omdat mensen anders vast raar over haar zullen denken. Ze kan ook beter niet boos worden daar, en zeker niet vechten, anders wordt ze zo bestempeld als ‘de boze zwarte.’ Ze is meerdere versies van zichzelf: de beleefde Starr als ze met witte mensen is, een tussenweg als ze bij haar vriendje is en de donkere Starr die straattaal praat als ze thuis is in haar eigen wijk. Langzaamaan zie je hoe alle versies samenkomen en Starr zichzelf meer accepteert en durft zichzelf te zijn, ook waar haar witte vriend Chris bij is.
‘Langzaamaan zie je hoe alle versies samenkomen en Starr zichzelf meer accepteert en durft zichzelf te zijn’
Als wit persoon is het moeilijk om te zeggen dat je Starr helemaal begrijpt. Ik denk dat het nooit helemaal lukt, dat ik nooit volledig kan weten hoe het is om een donkere huidskleur te hebben en je gediscrimineerd te voelen of continu te moeten letten op hoe je je moet gedragen. Dat weet ik oprecht niet, want zulke situaties maak je niet mee als wit persoon. Toch kan ik wel zeggen dat hoofdpersoon Starr me aan het denken heeft gezet. Er zijn dingen die ik beter begrijp door het boek, dingen die ik heb geleerd. En ik denk dat dat het belangrijkste is, dat je als wit persoon er iets van leert en het je aan het denken zit. En ook al is het maar een heel klein beetje – over zulke onderwerpen nadenken is enorm van belang, omdat je de wereld om je heen dan ook iets anders bekijkt.
‘Over zulke onderwerpen nadenken is enorm van belang, omdat je de wereld om je heen dan ook iets anders bekijkt’
Het eindoordeel
Ik kan niet anders, ik geef dit boek VIJF sterren. The Hate U Give is zo goed en heeft zoveel onderwerpen in zich. Kleine dingen, zoals een discriminerende opmerking die een vriendin van Starr maakt. En grote heftige dingen, zoals de dood van Khalil. In tijden zoals deze, waar veel witte mensen direct een mening paraat hebben over of iets wel of niet racisme is, belangrijker dan ooit. Een boek die je enorm aan het denken zet en de wereld om je heen beter doet begrijpen, ook al is het maar een klein beetje meer begrip.
*dit boek heb ik gewonnen
7 reacties
Anneke
Mooie recensie en dit lijkt me ook een erg leuk boek!
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: