Persoonlijk

De ultieme zomerse boekentips voor 2024: 17 boeken om deze zomer te gaan lezen

Zoek je nog zomerse boekentips? Die heb ik voor je. Boeken in allerlei genres – van romance en young adult tot literatuur. Dit zijn 17 boeken waarvan ik denk dat ze perfect zijn om in de zomer te lezen, aan het zwembad bijvoorbeeld of gewoon op je balkon thuis. Een ander jaargetijde mag ook, maar doe maar even leuk mee met dit lijstje. Ja? (Maak ik er ook één voor de herfst) Daar gaan we. 17 zomerse boekentips.

1. De kleuren van de zee – Miriam Bruijstens

Genre: young adult

De kleuren van de zee van Miriam Bruijstens is de ultieme queer YA om in de zomer te lezen. En dat is niet alleen omdat het verhaal zich afspeelt op het strand – in een vuurtoren zelfs! Het is vooral omdat Miriam fantastisch schrijft. Denk aan heel veel queer personages, open gesprekken en vrienden maken in een nieuw kustplaatje.

Niet alleen maar lief en schattig en all the way Heartstopper, want Miriam schuwt het ook niet om over seks en jezelf ontdekken te schrijven. Perfecte combinatie van lief en rauw dus zodat het niet vreselijk zoet wordt. Een boek dat aanvoelt als een warme knuffel, dat wel, maar op een goede manier. En hoewel dat wat klam kan aanvoelen tijdens een hittegolf, kan ik het je boek van harte aanraden. 

2. Elke zomer daarna – Carley Fortune

Genre: romance/feelgood 

Emily Henry is enorm populair op TikTok, maar Carley Fortune mag zeker niet worden overgeslagen. Haar boeken zijn vertaald bij Best of YA, onder de imprint Feelgood Vibes. De eerste die uitkwam van haar is Elke zomer daarna. Een romance zoals je ‘m wilt hebben, want de locatie is fantastisch (een Canadees meer) en je volgt twee personages die daadwerkelijk diepgang hebben.

Aan de ene kant is er Percy, zij reist af naar het kleine dorpje waar ze in haar tienerjaren haar zomervakanties doorbracht. Als dertienjarig meisje werd ze daar verliefd op Sam en brachten ze zes zomers door. Nu is Percy een jaar of dertig en reist ze na een onverwacht telefoontje terug naar het dorpje. Hallo ultieme second chance romance. Echt heerlijk én daadwerkelijk goed geschreven.

3. De goddenbroers – Meg Rosoff

Genre: young adult

Een roerig en intrigerend verhaal dat zich in een zomer afspeelt is De goddenbroers van Meg Rosoff. Zo’n zomer waarin alles veranderd, of tenminste in het vakantiehuis aan zee van de hoofdpersoon (het blijft overigens onduidelijk wat het geslacht van het personage is, maar daar stoor je je geen moment aan). Terwijl de familie van de hoofdpersoon wijn drinkt en een bruiloft voorbereid, verschijnt er ook een andere familie.

De goddenbroers – de knappe en sexy Kit en de stille Hugo. Je voelt voortdurend dat er iets gaat gebeuren. Broeierig tot en met. Als je van een poëtisch boek houdt met deze sfeer is dit je roman. Overigens is dit het eerste deel van een drieluik, waarvan deel twee Dat soort vrienden op mijn lijstje staat. Deel 3, Er gebeurde bijna niets, verschijnt in november.

4. Wij leugenaars – E. Lockhart

Genre: young adult 

All-time favoriet Wij leugenaars mag ook in mijn zomerlijstje. Het boek is er nu ook als rainbow pocket, mocht je nog een excuus nodig hebben om het te kopen (het kost dus bijna niets). Hoe dan ook, deze YA-roman zit vol met plottwists en speelt zich af op een privé-eiland van een rijke familie.

Het is een echt ‘you love it or hate it’-boek, maar ik denk er na zo’n vijf jaar nog regelmatig aan. Wat een boek en vooral: wat een schrijfstijl. Ik noemde E. Lockhart ooit de Sally Rooney van de young adult boeken en dat klopt eigenlijk wel aardig. De prequel van deze YA-roman genaamd Een zee van leugens is overigens ook heel erg de moeite waard! 

5. All Fours – Miranda July

Genre: literatuur

Miranda July regisseerde al films zoals Kajillionaire, maar schrijft ook. Ik had haar debuut gemist, maar maakte kennis met haar in All Fours. En dat was maar goed ook, want ik was erg onder de indruk van dit boek. In deze roman gaat een vrouw, type semi-kunstenares die het niet helemaal heeft gemaakt, op roadtrip. Ze heeft een afspraak in New York en besluit halsoverkop geen vliegtuig te nemen, maar de auto te pakken van LA naar NYC. Met een flinke crisis die op de loer ligt gaat dat volkomen anders dan gepland. Ze komt in een hotel terecht en heeft een kunstzinnige ingeving, er zijn affaires en dat alles vlakbij huis – New York haalt ze nooit meer.

Een bizarre en duizelingwekkende schrijfstijl waar je soms de draad kwijtraakt, maar op een fijne manier. Noem het een koortsdroom, zo voelt dit boek een beetje. Maar July reflecteert hier onwijs goed op de rollen van een vrouw, want de hoofdpersoon is moeder, maar ook een vrouw met (seksuele) verlangens. Dit soort thematiek kan cliché worden, maar bij July gebeurt dat eigenlijk nauwelijks. Ik ben wel fan, eerlijk gezegd en het is een van de boeken die ik dit jaar las waar ik nog steeds aan terugdenk.

6. De Gast – Emma Cline

Genre: literatuur

Ik hou van rare boeken of beter gezegd: ik hou van boeken waarin personages een beetje de weg kwijt raken. De gast van Emma Cline, ook een van mijn favoriete auteurs, is er zo een. (En tevens te koop als rainbow pocket nu, ik plug het toch maar even want koop dit boek maar gewoon). De gast in het boek? Alex. Alex vertoeft deze zomer op Long Island, wat heerlijk is bij haar sugardaddy Simon. Totdat ze tijdens een etentje de fout ingaat en niet meer welkom is.

Alex heeft haar verleden verzwegen voor hem en blijkt niet terug te kunnen naar de stad, dus zwerft ze rond tussen de villa’s van de rijke mensen terwijl ze zich vastklampt aan het idee van een weerzien met Simon. Ondertussen begint haar ex Dom haar online lastig te vallen. In deze droomachtige omgeving verliest Alex de realiteit langzaam uit het oog. Kortom: ook een lekker tripje voor deze zomer.

7. Kraaien in het paradijs – Ellen de Bruin

Genre: literatuur

Klimaatfictie op een eiland met een vleugje nachtmerrie? Dat is Kraaien in het paradijs van Ellen de Bruin. Maar het gaat ook over eenzaamheid en machtsmisbruik. Ik vond zowel het eiland, de personages als het plot bizar, dus ja: aanrader. 

Op het eiland in Kraaien in het paradijs kwamen vroeger massaal toeristen naar het eiland. Op zoek naar spiritualiteit, strand en jungle, lokale sensuele massages en chocopasta. Maar dat is al meer dan vijftien jaar geleden. Toen bestond het internet zelfs nog.

Toeristen zijn er nu niet meer. Ook steeds meer dieren- en plantensoorten zijn verdwenen.

Lipa woont er nog wel, belaagd door de dorpsgek, en ze kan niet weg. Als er een vreemdeling verschijnt, ontwikkelt ze een sprankje hoop. Hij moet wel heel rijk zijn om nog te kunnen reizen. Maar wil hij haar meenemen naar een veilige plek? En wat is er precies gebeurd met die machtige man die vijftien jaar geleden op het eiland was? En met de ontdekking in de jungle, en het vermoorde meisje?

8. De hemel boven Parijs – Bregje Hofstede

Genre: literatuur

Tripje naar Parijs? Neem dit boek mee. Ik las het boek ook daadwerkelijk daar een paar jaar geleden in het voorjaar. Een verhaal over machtsmisbruik, liefde, falen en angsten. We volgen Olivier, professor in de kunstgeschiedenis aan de Sorbonne, die een beetje van slag is als hij als mentor van uitwisselingsstudente Fie op moet treden.

Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de studente, die veel bij hem losmaakt, en geeft haar een advies dat hij zelf nooit heeft opgevolgd. Maar Fie heeft haar eigen leven. Zij worstelt met een onmogelijke keuze: streven naar het allerhoogste, en eraan kapot gaan – of nooit beginnen om niet te falen. Ze voert koppig verzet tegen haar eigen levensangst en daagt Olivier uit hetzelfde te doen. 

9. Ik ben fan – Sheena Patel

 

Genre: literatuur

Zij ik al dat ik van boeken hou waarin personages een beetje de weg kwijt raken? Dat is in Ik ben fan van Sheena Patel ook absoluut het geval. In dit boek schetst de Britse auteur zo’n raak beeld van de online cultuur, van fandom en mensen online stalken en daarvan in de ban raken. En ook van liefde en jezelf verliezen in een affaire. Ik was al om door de eerste zin: ‘Ik stalk een vrouw op het internet die naar bed gaat met dezelfde man als ik.’

10. De perfecties – Vincenzo Latronico

Genre: literatuur

Vorig jaar zomer dook ik in De perfecties van de Italiaanse Vincenzo Latronico. Net als het boek van Patel hierboven schetst het een beeld van deze generatie (maar dit boek is lekker compact én lekker dun, ook fijn voor tussendoor deze zomer). In dit geval over de oppervlakkige zoektocht naar authenticiteit van expat-millennials in Europa. Anna en Tom verhuizen in deze roman als creative professionals vanuit Zuid-Europa naar Berlijn omdat ze hopen daar meer zichzelf te kunnen zijn. Je hebt ongeveer direct een hekel aan ze met hun perfecte huis met planten en open relatie, maar je krijgt ook medelijden.

Ze doen pogingen tot activisme door vluchtelingen te helpen, vrienden komen en gaan en het werk is ook niet alles. Het droombeeld dat ze van dit leven hadden vervaagd. Moeten ze terug naar hun geboortestreek voor een authentieker leven en bestaat dat überhaupt nog? Tragisch verhaal, maar ook heerlijk om aan te ergeren (ik moest er toch ook om lachen) en uiteindelijk denk je er zelf nog dagen aan. 

11. Book lovers – Emily Henry

Genre: romance/feelgood

Mijn favoriete romantische boek van Emily Henry tot nu toe? Absoluut Book Lovers. Het boek is er nu ook in het Nederlands, wat fijn is omdat Henry een van mijn favoriete auteurs is. Waar dit boek over gaat? New Yorkse literair agent Nora Stephens is het tegenovergestelde van de stereotiepe romcom-heldin. Ze is stoer, heeft een scherpe tong en zoekt beslist niet naar ware liefde. Ze zou echter alles doen voor haar zus Libby, zelfs een zomer doorbrengen op het platteland. Van picknicks in bloemenweiden en dates met aantrekkelijke houthakkers komt echter niks.

Nora loopt uitgerekend de norse redacteur Charlie Lastra uit New York steeds tegen het lijf. Dat zou een leuk toeval zijn, ware het niet dat ze elkaar al vaak hebben ontmoet voor werk… en dat was keer op keer allesbehalve gezellig. Kortom: een echte enemies to lovers in een klein stadje. Er zit een boekhandel in, een leuk koffietentje. Het is heerlijk én oprecht geweldig geschreven, want dat kan Emily Henry. Verwacht geen vlakke personages!

12. Het buurtbos – Dik van der Meulen

Genre: non-fictie

We duiken de natuur in! Ik heb heel wat romans over tuinen in mijn nog-te-lezen-krat liggen. Een absolute aanrader is Het buurtbos van Dik van der Meulen. Het Buurtbos gaat over alles wat je in de natuur kunt tegenkomen: van edelherten, dassen, vogels en vlinders tot teken en horzels. Je leest over wat je uit het bos wel en toch maar beter niet kunt eten, maar ook over ontmoetingen met wandelaars, boswachters, jagers en boeren. Want in het Nederlandse bos ben je zelden alleen.

Sinds een kleine twintig jaar bezit Dik van der Meulen een huisje aan de rand van het bos. Omdat de natuur altijd in beweging is, besloot hij zijn waarnemingen bij te houden in een natuurdagboek. Daarbij maakte hij – soms haastig, vaak zeer aandachtig – tekeningen van wat hij zag. Voortdurend enthousiast vertelt, droog en simpelweg erg vermakelijk. Ideaal boek voor in het park of het bos.

13. Oever – Ludwig Volbeda

Genre: jeugdliteratuur

Ik wil even pretentieus opmerken dat ik al fan was van dit boek voordat het een prijzenregen ontving, zoals de prijs voor Regenboogboek van het jaar. Hoe dan ook, dit boek is inderdaad de moeite waard. Meer dan. Deze poëtische jeugdroman speelt zich af in een meivakantie (oke, niet helemaal zomervakantie maar de vibes zijn er, geloof mij).

Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever. Ongelofelijk mooi. Een van de beste debuten die ik dit jaar las in de categorie jeugdboeken. Maar dit mag je gerust jeugdliteratuur noemen.

14. Laat me nooit alleen – Kazuo Ishiguro

Genre: Japanse literatuur

Bij Atlas Contact zijn en 10 klassiekers in een heerlijk nieuw jasje gestoken. Een van die klassiekers is Laat me nooit alleen van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro. Dit verhaal speelt zich af in Engeland, eind twintigste eeuw.

Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben – en dat achter hun idyllische jeugd een donkere werkelijkheid schuilgaat.

15. Park Life – Shuichi Yoshida

Genre: literatuur

Japanse literatuur is populair, maar deze titel van Zirimiri Press is nog niet echt bekend in Nederland. Nu ken je het wel: Park Life van Shuichi Yoshido. De setting van het boek: een park omgeven door kantoorgebouwen, om precies te zijn het Hibiya-park in Tokio. Lekker fris en luchtig geschreven, geen gedoe, de slice of life die je wil deze zomer. Zo’n dun boekje dat lekker voortkabbelt op precies de juiste snelheid.

Een van hen – een man, de hoofdpersoon en verteller van dit verhaal – heeft vandaag in dit park dezelfde vrouw gezien met wie hij eerder in de metro een paar woorden heeft gewisseld, toen de trein onverwachts stilviel. Vanaf dat moment komt hij haar vaak tegen en samen observeren ze de andere bezoekers van het park. Hij wordt getroffen door de rake opmerkingen die de vrouw maakt over hen, maar ook over hemzelf. In het ritme van deze ontmoetingen treden we in de voetsporen van de verteller en volgen we zijn niet bepaald conventionele leven.

16. Moederland – Charlotte Perkins Gilman

Genre: literatuur/klassiekers

Moederland van Charlotte Perkins Gilman is een boek waar ik elke week wel een keer aan denk. Ik maak oprecht geen grap. Stel je voor: een land waar alleen vrouwen wonen. Daarover gaat dit boek. Drie ontdekkingsreizigers stuiten op een onontdekt land en samen met hen ontdek je dit utopische vrouwenland. Zó goed dat ik er gewoon even geen woorden meer voor heb.

17. Het voorval – Annie Ernaux

Genre: autobiografisch/literatuur

Nog een Nobelprijswinnaar want sinds ik Annie Ernaux heb ontdekt, dring ik het aan iedereen op. Dus ook aan jullie die deze blog lezen. Annie Ernaux is zo’n schrijfster die je moet lezen. Ze schrijft over haar eigen lezen in Frankrijk, over de liefde, verlangen, obsessie, haar lichaam en hoe het is om als meisje en vrouw door het leven te gaan. Het voorval gaat over de abortus (toen illegaal) die ze als jonge vrouw onderging. En hoewel we dit lijstje met Ernaux afsluiten, is Ernaux absoluut een van de topauteurs aller tijden. Van mij in ieder geval.

Dat waren mijn zomerse boekentips. Van boeken met heftige thematiek, klassiekers die je moet lezen (zeker als je alleen in de zomer leest, wanneer lees je ze anders?) tot dunne wegleesboeken en romance paperbacks. Kies je lievelings en laat me weten welke jij hebt gelezen. Maak ik volgens seizoen weer een lijstje met boekentips voor de herfst.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *