nieuwe boeken november 2022 alice oseman this winter nederlands
Nieuwe boeken

Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in november

Van een Nederlandse vertaling van een populaire Alice Oseman tot een gloednieuwe Tarjei Vesaas. Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober.

leigh bardugo de jongen uit het woud nederlandse graphic novels

1. De jongen uit het woud - Leigh Bardugo & Dani Pendergast

Als eerste verschijnt er in november een graphic novel genaamd De jongen uit het woud. Aangezien ik sinds Heartstopper best fan ben van de graphic novel én dit boek onderdeel is van de populaire Grishaverse, was ik meteen enthousiast. Ook fijn om te weten is dat het volgens mij prima los te lezen is.

In De jongen uit het woud leer je de Duisterling kennen voordat hij de Schaduwvlakte creëerde en hij de leider van Ravka’s Tweede Leger werd. Dit boek is een prequel op de Grishaverse en speelt zich vóór Schim en Schaduw af.

Eryk is samen met zijn moeder al zijn hele leven op de vlucht, want ze zijn de gevaarlijkste en zeldzaamste Grisha die er bestaan. Ze worden opgejaagd door degene die hun willen vernietigen, of juist in hun macht willen krijgen. Hun Grisha-gave moeten ze dus koste wat het kost verbergen. Maar dat blijkt zelfs na jaren oefening ontzettend ingewikkeld, en soms zelfs dodelijk.

2. Deze winter - Alice Oseman

Na Heartstopper, het Heartstopper Jaarboek en Liefdeloos van Alice Oseman komen er nog meer titels aan! This winter komt in november uit in het Nederlands onder de naam –  enorm verrassend – Deze winter. Dit boek kun je overigens het best lezen na het vierde deel van Heartstopper. Ik las het al in het Engels en het is zo’n fijne novelle. Heerlijk om weer even terug te zijn in de Heartstopper-universe. 

Tori, Charlie en Oliver Spring hebben allemaal een zware winter gehad. Ze proberen de kerstdagen dan ook met zo weinig mogelijk drama door te komen. Voor Oliver betekent dat Mario Kart spelen met zijn broer en zus, maar Tori en Charlie willen niets liever dan de afgelopen maanden vergeten. De feestdagen zijn dit jaar moeilijker dan ooit. Deze kerst zal de familie Spring uit elkaar drijven of ze weer bij elkaar brengen…

this winter alice oseman nederlands deze winter
nieuwe boeken november 2022

3. Je beste vriendin - Marjan van Marle

Na deze twee populaire YA-titels is het tijd voor een uitstapje naar non-fictie. Mijn journalistieke hart werd even getriggerd door Je beste vriendin, een boek over hoe tijdschriften Libelle en Margriet je venster op de wereld bepaalden vroeger. Behalve over breipatronen of koken werd er namelijk ook geschreven over specifieke thema’s als het wel of niet krijgen van kinderen, geboorteregeling, opvoeding, gelijke rechten en kansen. De redacties pleitten voor beter onderwijs, legalisering van abortus, recht op beleving van een eigen vrouwelijke seksualiteit, parttime werken en een betere kinderopvang. Ik ben benieuwd.

4. Polderjapanner - Fumiko Miura

Nog meer non-fictie. Polderjapanner van Fumiko Miura voelt als een soort omgekeerde versie van het programma Tokidoki van Paulien Cornelisse. Over een Japanse in Nederland, cultuurverschillen en de taal.

Fumiko Miura verhuisde meer dan twintig jaar geleden van Japan naar Nederland. Er waren veel dingen waarover ze zich verbaasde toen ze hier pas woonde, niet in de laatste plaats als het om eten gaat. Je kunt maar drie keer per dag genieten van eten, en dan kies je twee keer voor brood met kaas? vroeg ze zich vertwijfeld af.

Maar er is natuurlijk meer waar ze zich toe moest verhouden toen ze zich in Nederland vestigde, zoals het leren van de Nederlandse taal, de Nederlandse omgang met migranten en tal van clichés die in het westen over Japan de ronde doen.

nieuwe boeken november 2022
dola de jong biografie nieuwe boeken

5. Dola de Jong - Mirjam van Hengel

Mirjam Hengel schreef een biografie over schrijfster Dola de Jong (1911-2003). Ik kende deze journaliste en schrijfster die bekend is van de oorlogsroman ‘En de akker is de wereld’ nog niet, maar daarvoor is deze (overigens prachtig vormgegeven) biografie natuurlijk. 

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Ze begon een zoektocht die leidde langs Dola’s vrijzinnige Amsterdamse jaren, de vlucht voor Hitler naar Tanger en haar broze eenzaamheid in de straten van New York. Er ontvouwde zich een leven van onverwoestbare energie en diep verdriet: het verhaal van een vrouw die wilde schrijven, met een aantal boeken groot succes had, maar het boek dat ze écht wilde maken nooit voltooide.

6. De weduwe - José Saramago

Door naar literatuur. Als eerste spotte ik De weduwe van José Saramago. Deze debuutroman, geschreven toen hij 24 was, werd nog nooit eerder vertaald naar het Nederlands. Het belooft ‘een meeslepend verhaal over het Portugese platteland’ te worden, waarin Saramago stem geeft aan een krachtige vrouw die zich weigert te conformeren aan de mores van haar tijd.

nieuwe boeken José Saramago
nieuwe boek Tarjei Vesaas

7. De kiem - Tarjei Vesaas

Na Het ijspaleis, De vogels en De boot in de avond verschijnt nu ook De kiem van de Noorse Tarjei Vesaas (1897-1970). Fijn omslag ook weer, dit keer bij Uitgeverij Oevers. 

De kiem speelt zich af op een klein groen eiland. De roman begint in de varkensstal op de boerderij van Karl Li. Terwijl een zeug haar jongen baart, komt een vreemdeling op het eiland aan, Andreas Vest, een nerveuze man die psychische problemen heeft na een ernstig arbeidsongeval. Niemand weet wie hij is en de eilandbewoners, die leven in een kleine, evenwichtige gemeenschap, staan sceptisch tegenover hem. En met de komst van deze mentaal onstabiele vreemdeling op het eiland wordt het evenwicht plotseling verstoord. Als Inga, Li’s dochter, dood wordt aangetroffen, twijfelt niemand eraan dat Andreas de moordenaar is.

8. De beesten - Gijs Wilbrink

Dan Nederlandse literatuur. Een debuut dat je niet kan zijn ontgaan, de auteur was onder andere te zien bij Brommer op zee, is De Beesten van Gijs Wilbrink. Het boek voelt als een soort Achterhoekse versie Kinderen van het ruige land van Auke Hulst. Ik ben toch wel benieuwd!

De Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland
vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motorcross.

Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

de beesten gijs wilbrink
pose basje boer

9. Pose - Basje Boer

Basje Boer komt met het non-fictie boek Pose – Over hoe we kijken en wie we spelen en gaat over de vrouwenrollen die ons worden voorgeschoteld en de blik waarmee ze worden bekeken. Aan de hand van klassieke en populaire films, persona’s en personages en iconen uit de popcultuur, laat ze ons zien hoe aantrekkelijk het spel van kijken en bekeken worden is – en ook hoe gevaarlijk. Zouden we ons tegen de clichés moeten verzetten? Of is het rollenspel ons te dierbaar?

10. Het liefdesinterbellum - Ine Boermans

Ik sluit het lijstje van deze maand af met Ine Boermans. Ze schreef eerder Een opsomming van tekortkomingen en binnenkort verschijnt Het liefdesinterbellum.

Lot heeft niet lang geleden haar moeder verloren en beschikt door de onverschillige houding van haar vader niet over een ouderlijk vangnet. Haar leven kenmerkt zich door een aaneenschakeling van min of meer onbetekenende liefdesrelaties. Zo vult ze de leegte die haar moeder heeft achtergelaten met luchtig nachtelijk vertier en korte of wat langere relaties. Een oude straatartiest, een alcoholist, iemand met mentale problemen. Mensen met hun eigen problemen en verslavingen.

Maar in de stap die daarop volgt zit de crux: na het stuklopen van zo’n relatie treurt Lot steevast zo hard en hartverscheurend in haar antikraak-appartement dat ze het rouwen om haar moeder in zekere zin opnieuw beleeft. In elke nacht, in elk café, liggen aan het einde van dit ‘liefdesinterbellum’  weer nieuwe avonturen die de leegte in Lots leven kunnen vullen en de dieperliggende pijn op afstand kunnen houden.

het liefdesinterbellum ine boermans

Eén reactie

  • Lalagè

    Van Dola de Jong heb ik twee boeken gelezen. ‘De thuiswacht’ kan ik je aanraden. ‘En de akker is de wereld’ sprak mij minder aan.
    Verder kijk ik uit naar het nieuwe boek van Kader Abdolah, met vertaalde gedichten van Rumi en een novelle over zijn leven.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *