De 8 boeken waar ik deze zomer naar uitkijk
Ook in de zomer verschijnen er nieuwe boeken. Denk aan een nieuwe roman van Gerwin van der Werff en populaire YA-titels in vertaling. Dit zijn de 8 boeken waar ik het meest naar uitkijk in juli en augustus. Fijne zomer!
1. Kleine haperende vluchten – Femke Brockhus
Als ik ergens naar uitkijk, dan is het wel dit boek van Femke Brockhus. Laat het stil zijn (2017), dat bij Uitgeverij Koppernik verscheen, is een van de beste boeken die ik dit jaar las. Brockhus schrijft écht verfrissend en buitengewoon mooi. Een literair talent om in de gaten te houden, als je het mij vraagt. Haar tweede roman komt in augustus uit bij De Bezige Bij. Ik wacht met smart.
Een architect en een schrijfster verhuizen naar een afgelegen plek. Het is een toevluchtsoord aan de rand van een onbedorven dorp waarvoor hij het nieuwe dorpscentrum heeft ontworpen. Zij hoopt er te kunnen schrijven, er iets uitzonderlijks te maken. Maar de stilte en de afzondering trekken algauw naar binnen. Ze gedraagt zich steeds dromeriger, onttrekt zich aan de wereld en dan verdwijnt ze. Spoorloos, terwijl hij achterblijft met hun dochtertje.
In een uitzonderlijke stijl en met een zeldzame precisie schetst Femke Brockhus het leven van dit jonge stel, waarin altijd al barsten zaten. Kleine haperende vluchten is een ontroerende en beklemmende roman over ouderschap, omgaan met verlies en het al te menselijke verlangen om te willen verdwijnen. Een boek dat in stilte overdondert.
2. Weerlicht – Jante Wortel
Geen familie van Maartje, wel ook auteur bij DasMag: Jante Wortel. Ik kan amper wat vinden over dit boek, behalve dat het over een mislukte rondreis door Noorwegen gaat. En dat het ‘een moedige debuutroman over de verstikkende dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt’ is. We zullen zien.
‘Ik leef niet in de illusie dat dit is hoe ik het me had voorgesteld. Ik voel zelf ook wel hoe fragiel het allemaal is, hoe knokig, hard en koud. Hoeveel pijn het soms doet, vooral ’s nachts, dat knagende schuldgevoel dat zich heeft genesteld in het kuiltje bij mijn borstbeen.’
3. De nichtjes – Aurora Venturini
Uitgeverij Meridiaan gaat goed wat betreft Zuid-Amerikaanse schrijvers. Dit keer wordt Aurora Venturini vertaald, een Argentijnse. Leuk om te weten: Jarenlang woonde Venturini in Parijs waar ze bevriend raakte met grootheden als Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Juliette Gréco en Albert Camus. Zelf bleef ze in de schaduw door langdurig uitgeven-in-eigen-beheer en bij kleine uitgeverijen – tot de verschijning van De nichtjes. (Al kende ik haar dus nog niet)
De nichtjes vertelt het verhaal van een familie in een achtergesteld milieu in de jaren veertig in La Plata, een stad nabij Buenos Aires. De verteller is Yuna, een meisje dat worstelt met een leerachterstand, terwijl haar zusje zwaar gehandicapt is. Yuna probeert haar milieu, waarin misbruik en geweld aan de orde van de dag zijn, te begrijpen en te ontstijgen.
4. De droomfabriek – Gerwin van der Werf
Een schrijver die ik graag lees is Gerwin van der Werf. Zo schreef ik eerder over Strovuur, dat genomineerd werd voor de prijs voor Het Beste Boek voor Jongeren. Nu is er een nieuwe roman: De Droomfabriek. Ik kijk er enorm naar uit omdat ik de boeken van Gerwin altijd heerlijk vind lezen en bovendien perfect vindt voor iedereen die naast YA wil beginnen met het lezen van literatuur. Van der Werf spreekt dan zeker aan, geloof mij maar.
Zonder ervaring wordt Josie (32) lerares wiskunde op een school in een achterstandswijk. Ze heeft de grootste moeite met orde houden, vooral de hondsbrutale Carmen uit 3A maakt het haar moeilijk. Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich – en hoezo is dat háár probleem? Boeken vliegen door het lokaal, tampons steken in het plafond en nooit, nooit stoppen die leerlingen met praten!
Josie houdt de rug recht en dat werpt vruchten af: bij sommige kinderen begint een vuurtje te branden. Carmen vraagt zelfs om bijles. Het kind blijkt slim, grappig en ontwapenend, maar ook ontembaar en grenzeloos. En ze heeft zestigduizend volgers op Instagram. Hoe hechter de band tussen Josie en Carmen, hoe onduidelijker wie de touwtjes in handen heeft.
5. Elena weet – Claudia Piñeiro
Nog een Argentijnse schrijfster bij Meridiaan die wordt vertaald is Claudia Piñeiro. Een heftig boek waarin twee verhalen samenkomen.
Elena heeft parkinson, haar dagindeling en schaarse activiteiten hangen daardoor volledig af van de stipte momenten dat ze haar medicijnen inneemt – haar ledematen werken dan een paar uur beter mee en uit lange ervaring weet ze precies hoeveel tijd ze heeft en wat haar actieradius is.
Isabel woont aan de andere kant van de stad en hoewel de reis door de stad een schier onmogelijke opgave is voor Elena, móet ze Isabel opzoeken, want zij is degene die kan aantonen dat Elena’s dochter Rita geen zelfmoord heeft gepleegd. Met een strop om haar nek hing ze aan de kerkklok. Rita, die haar verzorgde, die ook bij Elena bleef wonen toen ze haar eerste vriend kreeg.
6. Dat soort vrienden – Meg Rosoff
Ik hou van boeken die je meesleuren naar een warme zomer, denk aan Wij Leugenaars van E. Lockhart (ik las laatst de prequel Family Of Liars die net uit is, en die was wederom subliem!) Een boek in diezelfde categorie is Dat soort vrienden van Meg Rosoff. Rosoff schreef al De Goddenbroers, die ook op mijn lijstje staat voor deze zomer, maar haar nieuwe roman verschijnt óók. Allebei op mijn lijstje, want perfect YA meets literair-leesvoer voor de zomer.
Zomer 1982. De achttienjarige Beth arriveert in New York, waar ze begint aan haar stage bij een grote krant. Een appartement vol kakkerlakken en een ongeïnteresseerde huisgenoot zijn niet haar grootste zorgen, want voor ze het weet raakt ze verstrikt in de levens van de andere stagiairs: de preppy Oliver, de brutale Dan en de belachelijk coole, knappe, levenslustige Edie. Tussen Edie en Beth ontstaat er een vriendschap die de rest van de wereld doet verbleken. Maar met de zich almaar opeenstapelende leugens komt deze tot een heftig keerpunt. Dit roept de vraag op: wie heeft er nog vijanden nodig met dit soort vrienden?
7. Word volwassen, Eve Brown – Talia Hibbert
De populaire Brown zussen-trilogie is er nu ook in het Nederlands bij Uitgeverij Zomer & Keuning. Geen Zeven zussen-gedoe, maar romantische verhalen over drie zussen in een YA-jasje met veel hilarische dialogen en ongemakkelijke situaties. Gewoon echt heel lekker om te verslinden, al vond ik de vertaling van het eerste deel soms wat matig.
‘Word volwassen, Eve Brown’ van Talia Hibbert gaat over Eve, de wildste van de drie zussen Brown. Hoe ze ook haar best doet om alles goed te doen, het gaat altijd mis. Wanneer ze een dure bruiloft van iemand verpest, wordt het haar ouders te veel. Tijd dat Eve volwassen wordt! Ze solliciteert bij de bed & breakfast van Jacob Wayne, maar hij ziet dat niet zitten. Totdat Eve hem aanrijdt met haar auto en hij zijn arm breekt. Binnen no time is Eve zijn leven binnengedrongen. Hoe meer tijd ze met elkaar spenderen, hoe dichter ze naar elkaar toe groeien.
8. Hallo, met Sam – Dustin Thao
Nog zo’n populair YA-boek dat ik al veel zag op TikTok is Hallo, met Sam. Binnenkort is ‘ie er ook in het Nederlands en door de hele hype om dit boek heen, ben ik toch erg benieuwd geworden. Het heeft de emotionele lading van boeken als Op het einde gaan ze allebei dood van Adam Silvera, gok ik, maar we zullen zien.
De zeventienjarige Julie heeft haar toekomst helemaal uitgestippeld: ze gaat verhuizen naar de stad, samenwonen met haar vriend Sam, studeren aan de universiteit, een zomer doorbrengen in Japan… Maar dan sterft Sam. Waardoor alles verandert. Julie is diepbedroefd en doet er alles aan om hem en de tragische manier waarop hij stierf te vergeten. Maar een boodschap die Sam achterliet in haar jaarboek roept herinneringen op. Omdat ze zijn stem nog een keer wil horen, belt Julie Sams telefoon om naar zijn voicemail te luisteren. Sam neemt op.
Julie krijgt een tweede kans om afscheid van hem te nemen. Het horen van zijn stem zorgt ervoor dat ze opnieuw verliefd wordt en en met elk telefoontje is het moeilijker hem los te laten.