8 x de boeken waar ik naar uitkijk in april
Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in april. Van de nieuwe Thomas Heerma van Voss tot de Japanse schrijfster Mieko Kawakami.
1. Passagiers/achterblijvers – Thomas Heerma Van Voss
Allereerst kijk ik uit naar Passagiers/Achterblijvers, de verhalenbundel van Thomas Heerma van Voss. Ik vind zijn schrijfstijl fantastisch, die scherp is en altijd iets dromerigs heeft, melancholisch ook. Alles waar ik van hou, dus je snapt: dit boek staat bovenaan op mijn lijstje.
Een zoon gaat op zoek naar zijn stilgevallen moeder, een ambitieuze regisseur kijkt gespannen toe hoe haar debuutfilm wordt ontvangen, een jongen zoekt een vage studievriend op in broeierig Philadelphia. En twee broers trekken naar een onbewoonbaar verklaarde plek waar een raket zal worden gelanceerd met als grote bestemming: nieuw leven.
2. Het snoephuis – Jennifer Egan
Het snoephuis deed me wat denken aan De Cirkel van Dave Eggers of eigenlijk meer aan een mix van allerlei boeken die de afgelopen jaren zijn verschenen en over de toekomst van technologie gaan. Op mijn lijstje, al vrees ik ook dat dit een enorme hit or miss gaat zijn. Of het is fantastisch en nog semi-vernieuwend óf alles wat Egan schrijft maakt geen indruk meer omdat het al zo vaak is gedaan.
Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University, die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma ‘Baas over je Onbewuste’ toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt menigten – hoewel niet iedereen.
3. Elizabeth Finch – Julian Barnes
Neil is op een kruispunt in zijn leven aanbeland wanneer hij besluit om opnieuw plaats te nemen in de collegebanken. De gescheiden vader en gewezen acteur is toe aan een geestelijke opfrisser en schrijft zich in voor de cursus ‘Cultuur en Beschaving’. Vanaf lesdag één raakt hij in de ban van zijn iets oudere professor. Elizabeth Finch doceert in eloquente, rokerige volzinnen over St. Ursula, Goethe, Julianus de Afvallige, de Verlichting, en over de parallellen tussen verleden en heden. Ze is een toonbeeld van ruimdenkendheid, en verwacht hetzelfde van haar cursisten.
4. Het water bewaart ons – Haro Kraak
Haro Kraak debuteerde met Lekhoofd in 2016 en nu is er, eindelijk, een nieuwe roman. Over stijgend water in Nederland (hee, dat zagen we bij Zee nu van Eva Meijer ook), maar ook over universele thema’s zoals liefde en identiteit. Ik ben wel benieuwd naar meer van Kraak en naar meer klimaatfictie, dus wil dit zeker lezen.
Elsa woont al jaren op Schokland, dat door stijgend water opnieuw een eiland is geworden en waar een trots volk afgesloten van de samenleving leeft. Ze komt oorspronkelijk van buiten en heeft zich omwille van de liefde voor Age aangepast aan de strenge mores van het eiland. Maar daar komt verandering in met de komst van een nieuwkomer, die net als zij gevangenzit in een overgangsfase die eeuwig lijkt te duren. Terwijl Elsa zich afvraagt of ze er ooit echt bij zal horen, toont het eiland zich van een kant die het tot dan toe zorgvuldig verborgen hield
5. Je kan het (doen!) – Lianne Keemink
Even een klein uitstapje naar non-fictie. In april verschijnt namelijk ook het nieuwe boek van Lianne Keemink, in the blogging days ook wel bekend als The Self Help Hipster. Ik las Je moet (bijna) niets van haar, een lekker no-nonsense zelfhulpboek met echt fijne tips zonder dat het opgedrongen voelt. Zelfs als je zelfhulpboeken een beetje (zoals ik) of heel erg haat is dit fijn om te lezen. Hier gaat haar nieuwe boek over:
We hebben allerlei doelen, plannen en ideeën, maar deze tot werkelijkheid maken; ho maar. We zitten onszelf in de weg met allerlei excuses en twijfels, waardoor we vaak niet eens beginnen. Of wel beginnen, maar halverwege afhaken, of zelfs tegen het einde nog denken: laat maar. Je kan het (doen!) gaat je hiermee helpen. Je vindt nieuwe perspectieven en tips voor het psychologische en mentale aspect van aan de slag gaan en je traint jezelf in belangrijke vaardigheden: leren omgaan met tijd, falen, zelfvertrouwen ontwikkelen en meer.
6. De vele gezichten van melancholie – Alain de Button
Melancholie is een goed bewaard geheim. Melancholie is geen depressie of woede of bitterheid, maar een serene, aanvaardbare, zachte, wijze en vriendelijke reactie op de moeilijkheden in het leven. Dit boek verzamelt en interpreteert een selectie van de meest herkenbare melancholische gemoedstoestanden. De melancholie van de zondagavond, van de adolescentie, van hoogzomer en de melancholie van verliefdheden. De vele gezichten van melancholie biedt een gevarieerd portret van een ondergewaardeerde gemoedstoestand die noodzakelijk is om tot nieuwe inzichten te komen.
7. Borsten en eitjes – Mieko Kawakami
Van non-fictie naar Aziatische literatuur. Een boek dat mijn aandacht trok is Borsten en eitjes van de Japanse Mieko Kawakami. Met een blurb van Murakami lonkt het natuurlijk helemaal, dus eerlijk gezegd ben ik daardoor al om, maar het verhaal klinkt ook top. Borsten en eitjes volgt namelijk Natsu en de vrouwen in haar leven terwijl zij uitvinden hoe ze vorm willen geven aan een leven als schrijver, zus, moeder, vriendin: als vrouw – met of zonder kind.
8. Station Tokio Ueno – Yu Miri
Dan kwam ik dit boek tegen van de Koreaanse schrijfster Yu Miri, die overigens in het Japans schrijft. Deze roman speelt zich af in Japan en belooft een overdosis melancholie. Kom maar door, denk ik dan, want daar hou ik wel van. Op het lijstje, hup!
Kazu heeft nooit geluk. Ook al is hij geboren op dezelfde dag als de Japanse keizer. Hij ziet zelden zijn vrouw en kinderen in Fukushima terwijl hij zich in de bouw jarenlang kapotwerkt in Tokio. Als het noodlot toeslaat slijt hij zijn laatste jaren in het daklozenkamp in Ueno Park. Door Kazu’s ogen zien we het bruisende leven in Tokio dat aan hem voorbijtrekt en de intieme details van zijn eigen leven, getekend door verlies en een onverbiddelijke ongelijkheid.
Eén reactie
Lalagè
Het boek van Haro Kraak had ik al genoteerd en ‘Borsten en eitjes’ komt er nu bij.
Zelf kijk ik uit naar het nieuwe boek van Marie de Meister. Haar andere boek ‘De stilte van Thé’ vond ik erg goed. ‘Meerzicht’ gaat over twee vrouwen die onderduiken op een poldereilandje in het Groene Hart, waar allerlei mensen illegaal wonen.
Verder viel mijn oog op de prachtige opvallende voorkant van ‘Mythen en stoplichten’ van Alara Adilow, een jonge Nederlandse dichter van Somalische afkomst.