Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in februari
Van de biografie van Hella Haasse tot de nieuwe roman van Jamal Ouariachi. Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in februari.
1. Leven in de verbeelding – Aleid Truijens
Bij Hella Haasse denk ik altijd aan mijn oma, de haar boeken steevast in haar kast had staan en me er ooit zelfs een leende. In februari komt de biografie uit van Haasse en ik ben ongelofelijk benieuwd, omdat ik haar een fascinerende schrijfster vind die haar tijd ver vooruit was.
Op 29 september 2011 overleed Hella S. Haasse op 93-jarige leeftijd. Ze liet een groot, veelzijdig en indrukwekkend literair oeuvre na. In de loop van haar leven groeide zij in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Maar wie zat er achter het welbekende beeld dat van haar bestond? Wie was de beroemde schrijfster als echtgenote, moeder en dochter?
2. Liefdesprookje – Antonio Moresco
Er was eens een oude gek die op straat woonde, omringd door kartonnen en lompen, alleen bewaakt door een gewonde duif. Misschien was hij ooit een belangrijk man, maar niemand kan zich dat herinneren, ook hijzelf niet. Zijn leven gaat onveranderlijk voort, gekenmerkt door de afwisseling van dag en nacht, zon en regen. Tot er iets ongelooflijks gebeurt.
Een lieflijk meisje schenkt haar aandacht aan de oude man, ze glimlacht naar hem, neemt hem mee naar huis, wast hem, houdt van hem. Het nieuwe, gelukkige leven duurt echter maar kort. Op een dag wordt de oude man – zoals hij eerder onverwachts werd gered – in de steek gelaten en vertrekt hij naar de stad van de doden. Maar dan gebeurt er weer iets wonderbaarlijks… De oude man overstijgt de duisternis en hervindt de liefde en zichzelf.
3. Zo lief als de dood (Moordgids #3) – Holly Jackson
Een van de meest heerlijke thriller YA-series die ik ooit heb gelezen is Moordgids voor lieve meisjes. van Holly Jackson. Het derde deel van deze trilogie komt deze maand uit en ik vrees nu al (maar wil het zeker lezen!)
Detective Pip Fitz-Amobi is inmiddels wel gewend aan online-doodsbedreigingen. Maar er is er een die haar niet loslaat, iemand die maar blijft vragen: wie zal je zoeken als jíj degene bent die verdwijnt? En de bedreigingen zijn niet alleen online, Pip heeft een stalker die weet waar ze woont. De politie weigert iets te doen en dan vindt Pip zelf een link tussen haar stalker en een lokale seriemoordenaar. De moordenaar zit al zes jaar in de gevangenis, maar Pip vermoedt dat de verkeerde man gepakt is…
4. De Ophelia-meisjes – Jane Healey
In de zomer van 1973 verblijft Ruth samen met haar vier beste vriendinnen een paar maanden in het landhuis van haar familie. De tieners zijn bezeten van de tragische vrouwen in de beroemde prerafaëlitische schilderijen. De zomer is lang en warm, en hun fantasieën worden langzaam maar zeker minder onschuldig. Aan het einde van de vakantie zal alles anders worden.
Vierentwintig jaar later is Ruth getrouwd en heeft ze drie kinderen. Als haar vader overlijdt besluit het gezin om weer in het landhuis te gaan wonen. Ruth’ zeventienjarige dochter Maeve verheugt zich op de komende zomervakantie. Als Stuart, een vriend van haar ouders, op bezoek komt raakt Maeve betoverd door deze knappe fotograaf. Haar kalverliefde heeft grote gevolgen, en het zal niet lang duren of de geheimen uit het verleden van haar moeder worden onthuld.
5. Herfstdraad – Jamal Ouariachi
Podcast-collega Istvan las al eerder werk van Jamal Ouariachi, maar ik nog nooit. En als ik het enthousiasme van Istvan mag geloven, dan moet ik dat toch echt eens doen. Zijn nieuwste roman staat op het lijstje.
Een schrijver verhuist met zijn gezin naar een buurt waar men verplicht is deel te nemen aan het sociale programma Het Kruispunt. Het is gestoeld op een antiracistische ideologie en verzorgt onder meer workshops over ‘dekolonisatie van de taal’ en discussieavonden over culturele toe-eigening. Aanvankelijk ondergaat de schrijver het allemaal met geamuseerde welwillendheid. Maar de organisatoren worden steeds onverdraagzamer. Wanneer zijn vrouw, Marokkaanse van afkomst, meer en meer in de ban van het programma raakt, dreigt een echtbreuk en is de maat vol voor de schrijver.
Hij zoekt zijn toevlucht bij een groep buurtgenoten die zich van Het Kruispunt heeft afgekeerd: een verbond genaamd Deftig Rechts. Maar ook de snel radicaliserende opstelling van dit gezelschap roept ernstige bezwaren op bij de schrijver. Almaar extremer en gewelddadiger wordt de strijd tussen de twee facties, tot de schrijver besluit dat hem slechts de keuze rest tussen vluchten en zich verzetten.
6. Mijn pa is nooit alleen – Jan van Mersbergen
Van Jan van Mersbergen las ik vooral zijn thrillers die hij schrijft onder pseudoniem Frederik Baas. Toch ben ik inmiddels ook wel benieuwd naar zijn romans. In februari verschijnt een autobiografisch boek van hem dat ook mijn aandacht trok.
Eind jaren zeventig kopen de ouders van Jan van Mersbergen een afgelegen stuk land. Sindsdien fietst zijn vader elke dag door de polder naar zijn Bos, dat hij compleet verbouwt tot paradijs. Jan begrijpt zijn teruggetrokken vader niet; zodra hijzelf het dorp verlaat, mist hij de mensen.
In zijn meest persoonlijke boek tot nu toe gaat Jan op zoek naar zijn vader als kluizenaar. Deze zoektocht leidt langs andere afgezonderde figuren zoals Sint-Amadour, Jozef van den Berg en Robinson Crusoe, en mondt uit in een ode aan zijn moeder. Mijn pa is nooit alleen is een openhartig en liefdevol relaas over eenzaamheid en familiebanden, over zonderlinge mannen en sterke vrouwen.
7. De vervlogen helft – Brit Bennett
De vervlogen helft was al uit, maar deze maand komt de midprice editie uit met prachtige cover. En aangezien ik het populaire boek nog moet lezen – het stond zelfs tussen de favorieten van Obama – mag hij wat mij betreft ook in dit lijstje even schitteren.
De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders: hun families, hun gemeenschap, hun identiteit.
Jaren later leeft een van de zussen met haar zwarte dochter in hetzelfde zuidelijke stadje dat ze ooit probeerde te ontvluchten. De ander gaat door het leven als witte vrouw en vertelt haar witte echtgenoot niets over haar verleden. Maar gescheiden door vele kilometers en evenzoveel leugens blijft het lot van de tweeling vervlochten.
8. De winters – Annemarie de Gee
Het leven van Reik Zwart, een Gelderse timmermanszoon, krijgt vorm door een aaneenschakeling van toevalligheden. Terwijl de jaren verstrijken, neemt Reik de dingen zoals ze zich aandienen, zonder enige hoop of verwachting. En vooral: zonder plan. Maar een leven zonder plan wordt niet geaccepteerd. Terwijl zijn naasten systematisch verlangens en frustraties op hem projecteren, is het voor Reik moeilijk te bepalen wie hij is. En doet dat er eigenlijk toe?
9. Nieuweling – Marion Bruinenberg
Simone woont in een donker dorp diep in de bergen, dat al decennia geen nieuwe inwoners meer kent. Want wie wil er wonen op een plek waar de zon haast nooit schijnt? Na het overlijden van haar vader slijt Simone haar dagen met lezen en drinken. Ze leeft volgens een vaste structuur om de verveling maar niet op de hielen te zitten.
Maar dan is daar ineens Eveline. Stralende, vrolijke Eveline, die onderzoek komt doen naar planten in de schaduwrijke omgeving. Met haar levenslust schudt ze het ingedutte dorp wakker en laat ze Simone de schoonheid van het dal weer zien. Als jongste bewoners trekken de twee zich aan elkaar op en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar langzaamaan ontstaan er ook scheurtjes in hun vriendschap. Hoe goed kent Simone haar eigenlijk? Spreekt Eveline wel de waarheid, of schuilter meer achter haar komst?
10. De school voor goede moeders – Jessamine Chan
Een beklemmend boek over een toekomst die net iets te realistisch aanvoelt, dat is De school voor goede moeders. Zo’n boek dat ik eigenlijk niet wil lezen omdat het onder. je huid gaat kruipen, maar toch lonkt. Ik ben benieuwd.
De staat houdt moeders in de gaten. Moeders die met hun telefoon bezig zijn, die niet voorkomen dat hun kind gewond raakt in de speeltuin, of die hun kind alleen naar huis laten lopen. Eén foute beslissing en een groep staatsambtenaren beslist of een moeder kandidaat is voor een Big Brother-achtige instelling die bepaalt of de toewijding van een moeder genoeg is om een goede moeder te zijn. Frida moet laten zien dat ze kan leren een goede moeder te zijn zodat Harriet haar niet definitief wordt afgenomen.