nieuwe boeken mei 2021
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in mei

Van de nieuwe feelgood van Sophie Kinsella tot dystopische boeken van Nederlandse bodem – naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in mei.

Feelgood

nieuwe boeken mei Sophie Kinsella

  • Een YA-feelgood over een Afro-Amerikaanse ballerina en een onverwachte roadtrip, dat is Dreaming of the boy next door van Kristina Forest. Als dat niet als een zomers boek klinkt, weet ik het ook niet meer. Kom maar door, ik ben gék op roadtripboeken! (Strovuur, bijvoorbeeld)

    Chloe wil auditie doen voor een balletacademie in New York, maar haar moeder verbiedt haar te gaan. Chloe gaat stiekem toch. Maar dan duikt haar buurjongen (en voormalige crush) Eli op. Als Chloe hem geen lift geeft, verlinkt hij haar bij haar moeder. Noodgedwongen neemt Chloe Eli (en zijn stinkende hond) mee. Dit is het begin van een onvergetelijke roadtrip die alles zal veranderen…

  • Volgens mij is Liever Verliefd van Sophie Kinsella al eerder langsgekomen in dit lijstje. Maar goed, door corona en dichte boekhandels zijn er wat boeken doorgeschoven en daarom verschijnen sommige titels nu in mei. Hoe dan ook verheug ik me op Liever verliefd, want dit verhaal klinkt als 100% iets voor mij (ook al ben ik geen fan van Sophie Kinsella verder, de Shopaholic-boeken vind ik bijvoorbeeld helemaal niks).

    Na een datingappfiasco onderbreekt Ava haar zoektocht naar de ware en reist ze vastberaden om haar boek af te werken naar een Italiaans toevluchtsoord voor schrijvers. Het schrijversoord is de ideale plek om te ontsnappen, ze mag niet eens haar echte naam gebruiken. Als ‘Aria’ ontmoet ze ‘Dutch’, een man die te mooi lijkt om waar te zijn. Ze duiken halsoverkop in een relatie, omringd door het azuurblauwe water van de Mediterrane kust. Maar dan moeten hun echte identiteiten, Ava en Matt, terugkeren naar Londen. Terwijl de fantasie uit elkaar spat, ontdekken ze hoe verschillend hun leven is…

Gedichten & verhalenbundels

nieuwe boeken mei

  • Door naar een verhalenbundel. In mei verschijnt Een modern verlangen van Hanna Bervoets waarin veertien verhalen staan.

    Een modern verlangen gaat over de complexiteit van menselijke relaties, tussen geliefden, tussen vrienden, tussen mens en dier, de mens en de wereld om haar heen. De personages in deze veertien verhalen moeten zich soms in moeilijke bochten wringen om door onbegrip en afstand heen te ploeteren, de kloven die zich in menselijke verbintenissen kunnen aftekenen te overbruggen.

  • Dan dichtbundels, want er verschijnt best het een en ander in mei. Als eerste noem ik Dankbaar lichaam van Thomas Möhlmann. Hij schreef al eerder dichtbundels, maar in deze bundel gaat het specifiek over de liefde. ‘Een liefdesverhaal in gedichten’, staat er ook oude cover. Als ik iets kan gebruiken in tijden van corona zijn het romantische verhalen en romantische gedichten wil ik ook zéker proberen.
  • Bij Uitgeverij Podium verschijnt Mijn zoon hij zegt van Willem Thies. Gekke titel, maar goed, dat hebben dichtbundels wel vaker. Ik ben benieuwd naar de inhoud, want de omschrijving trok me wel. Zo stond er onder andere ‘in deze bundel beschrijft ragfijn welke relaties wij allen bewust en onbewust aangaan: persoonlijke relaties tussen geliefden, ex-geliefden, ouder en kind maar ook die tussen mens en natuur, individu en staat’.
  • Spoken word is sinds Amanda Gorman weer helemaal hot. Een van de bekendste spoken word artiesten in Nederland is Babs Gons. In mei verschijnt haar bundel (op papier dus, wie weet later op een podium te horen) Doe het toch maar. Met daarin gedichten over vrouw-zijn, het slavernijverleden, afkomst, de liefde in al haar verscheidenheid en de kwetsbare positie van de kunsten.

Literatuur & romans

nieuwe boeken mei 2021

  • De lichtwachters van Emma Stonex klinkt erg goed. Een roman over een storm op zee, lichtwachters in een vuurtoren en een vermissing die na twintig jaar aan het licht komt.

    Cornwall, oudejaarsavond 1972: een boot legt aan bij de vuurtoren om de drie lichtwachters af te lossen. Maar de toegangsdeur is afgesloten en de toren blijkt leeg. Een tafel is gedekt voor een niet-genuttigde maaltijd. Het logboek van de eerste wachter beschrijft een storm die rond de toren raast – maar de lucht is de hele week helder geweest. De klokken staan allemaal stil op 8:45. De wachters worden nooit gevonden.

    Twintig jaar later krijgen hun vrouwen bezoek van een schrijver, die vastbesloten is de waarheid achter de vermissing te achterhalen. Wisselend tussen de verhalen van de vrouwen en het perspectief van de wachters tijdens hun laatste weken in de vuurtoren, komen lang verborgen geheimen aan het licht. De lichtwachters is een adembenemende roman over obsessie en isolatie, werkelijkheid en illusie.

  • Momenteel lees ik De bange mens van Daan Heerma van Voss, maar in mei verschijnt er nog een boek over angst. Geen non-fictie, maar een roman: 1000 kronkelwegen angst van Olivia Wenzel. Maar eigenlijk gaat het over zoveel meer dan angst. Lees hier meer.
  • Van De lichtwachters naar De lichtjaren van Jens Meijnen. Als je net als ik van boeken met een dystopisch duister randje houdt – denk: Het boek van alle angsten of Kraaien in het paradijs – dan vind je dit vast ook wel wat. In deze roman schetst Meijnen namelijk ook een duister toekomstscenario waar de postbezorging is overgenomen door Amazon en drones de openbare orde bewaren. Rijke mensen migreren naar het koelere Noorden vanwege klimaatverandering en de jeugdvrienden in de roman filosoferen ondertussen over tijdreizen en over koloniseren naar andere planeten. Lees hier verder over het boek.
  • Nog zo’n dystopische roman die in mei verschijnt is Onder Asfalt van Maarten van der Graaff. Eerder schreef hij Wormen en engelen dat over je gereformeerde geloof achter je laten ging. Dit is dus iets totaal anders, maar klinkt wederom erg goed. In de beschrijving las ik onder andere dit: ‘Het keurige Nederland krijgt te kampen met ‘de veranderingen’: mensen verdwijnen, een technocratische orde genaamd de engelen trekt achter de schermen aan de touwtjes en op parkeerterreinen ontstaan nieuwe allianties.’ Meer lees je hier.
  • Als laatste in de categorie literatuur moet ik zeker Was van Jilt Jorritsma noemen, die verschijnt bij Lebowski. Deze roman speelt zich af in Friesland (wat sowieso bonuspunten oplevert) maar daarnaast klinkt het ook waanzinnig. Ik ben door de flaptekst in ieder geval al overtuigd om het te gaan lezen.

    Na een stukgelopen relatie en de dood van zijn moeder besluit de jonge Wyrd alles achter zich te laten en op zoek te gaan naar zijn vader, die hij nooit gekend heeft. In De Boarn, een afgelegen gebied op het platteland waar zijn vader voor het laatst gezien is, ontmoet hij een zonderlinge oude man die meer lijkt te weten. Terwijl Wyrd probeert de waarheid rondom de verdwijning van zijn vader te achterhalen, geeft het mysterieuze landschap De Boarn steeds meer geheimen prijs. Was is een intens, hallucinant debuut over hoe herinneringen ons in een houdgreep kunnen houden.

Young Adult

nieuwe boeken mei 2021 young adult

  • Tijd voor young adult. Ik begin met een YA-thriller: Mijn vele gezichten van Tess Sharpe. In dit verhaal volgen we Nora, een dochter van een professionele oplichtster die criminele mannen belazert. Nadat Nora vijf jaar een normaal leven heeft geleid, omdat ze is gevlucht nadat haar moeder verliefd werd op zo’n criminele man, gebeurt er iets heftigs. Hier lees je meer. Volgens mij een goed boek als je Moordgids voor lieve meisjes ook fantastisch vond.
  • Ashley Elston schreef eerder 10 blind dates en Dit is ons verhaal. Deze maand verschijnt 10 truths en een dare bij Best of YA. Zin in, want dit klinkt als een heerlijk boek om deze lente/zomer te lezen. Met in de hoofdrol het personage Olivia, die erachter komt dat ze nog één onderdeel moet halen om echt af te studeren. Enter drama en knappe jongen. Lees hier verder.
  • Het lijkt trouwens wel ‘zet een silhouet van een meisje op de cover’-maand in YA-boekenland als ik dit lijstje zo bekijk. De cover die er daarvan het meest uitspringt is voor mij Tokyo Ever After van Emiko Jean. Het verhaal klinkt ook goed en wordt een ‘Crazy Rich Asians meets The Princess Diaries in Tokio’ genoemd. Ik moest vooral ook denken aan Misschien is het anders van David Yoon, omdat daar ook een personage in zit die zich niet helemaal Amerikaans voelt, maar ook niet helemaal Koreaans (in deze roman is het personage half-Japans). Kortom: ik ben wel benieuwd naar dit boek.

    Izumi Tanaka heeft nooit echt het gevoel gehad dat ze ergens bij hoorde – het is niet gemakkelijk om Japans-Amerikaanse te zijn in haar kleine, voor het merendeel witte stadje in Noord- Californië. Ze is opgegroeid bij haar single moeder en weet niks af van haar vader. Totdat ze een groot geheim over zijn identiteit ontdekt… Hij is niemand minder dan de kroonprins  van Japan! Wat betekent dat Izzy een prinses is. Izzy voelt zich al snel gevangen tussen twee werelden en twee versies van zichzelf. Thuis was ze nooit ‘Amerikaans’ genoeg, en in Japan moet ze bewijzen dat ze ‘Japans’ genoeg is.

  • Een nieuwe trend in YA-boekenland zijn de korte novelles. Bij Kluitman verschijnen al thrillers in die vorm, Blossom Books heeft de shorties en Best of YA komt nu met de XS-boeken. Lekker voor tussendoor of om iemand cadeau te doen die niet zo’n lezer is. Hoe dan ook verschijnen er dus twee XS-boeken deze maand. De eerste is Girl 6 van Mirjam Mous, waarin ook personages voorkomen uit Boy 7. Lees hier meer over dit boek.
  • De laatste in dit lijstje blauwe boekcovers is Het museum van gevonden voorwerpen van Emma Zegers. Dit verhaal gaat over een meisje met Asperger en een broertje die ook autistisch is. Hier lees je meer.

Naar welke boeken kijk jij uit in mei?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *