Op mezelf #2 – Mijn boekenkast indelen
Een van de leukste onderdelen van weer op mezelf wonen is natuurlijk mijn boekenkast indelen. Hoewel dat niet helemaal soepel ging (iets met een Billy-deur vergeten bij IKEA) is alles uiteindelijk gelukt. Vandaag laat ik je het eindresultaat zien.
Het begon met het feministische plankje
Voordat ik mijn Billy-kast met glazen deuren bij IKEA bestelde, had ik zelf al een smalle Billy. Nadat de muur in een perziktint was geverfd door mijn zusje en mij, zette ik de kast daar neer. Eerst zette ik er wat studieboeken neer die ik heb gewaard de afgelopen jaren en ook mijn bulletjournal kreeg een plekje. Om het ook alvast écht een boekenkast te maken, zette ik er wat romans neer en maakte ik een feministisch plankje. Dat plankje kun je hieronder zien. Uiteindelijk besloot ik het toch weer anders in te delen, helemaal toen mijn nieuwe kast er uiteindelijk was.
Je (nieuwe) boekenkast indelen: mijn stappenplan
1. Soort kast & locatie | Bedenk allereerst of je je eigen kast wilt houden of een nieuwe kast wilt kopen. En waar je de kast wilt neerzetten.
2. De indeling | Als je die beslissing hebt gemaakt en je boekenkast in elkaar zit, kun je door naar de andere grote beslissing: hoe ga je je kast indelen? Ik heb ervoor gekozen om het op uitgeverij in te delen en kleurtinten een beetje bij elkaar te zetten, maar je kunt ook indelen op achternaam van de auteur, genre, kleur of gewoon totaal random. Je kunt het zo specifiek of zo willekeurig maken als je zelf wilt.
3. Alle boeken verzamelen en stapelen maar | Nieuwe kast? Pak dan alle boeken, die waarschijnlijk nog in dozen zitten, erbij. Zorg dat je al je boeken bij de hand hebt. Ja, ook die op je nachtkastje. Oude kast? Haal alle boeken van de planken af en maak stapels. Dat doe je op basis van je beslissing bij stap 2. Ik maakte dus een stapel boeken van Uitgeverij Best of YA, Blossom Books en noem maar op. Zo heb je meteen een idee hoeveel boeken in welke categorie vallen en kun je straks beter indelen.
4. In de kast ermee! | Ja-ha. Alles georganiseerd? Dan kunnen de boeken eindelijk in de kast. Dat is eindeloos schuiven, passen en meten, maar (vind ik) ook het leukste werk. Je ziet je boekenkast steeds mooier worden.
5. Decoreren kun je leren | Als de boeken staan zoals je wilt, kun je nog wat decoreren. Dat hoeft niet, maar het maakt je kast wel een stuk persoonlijker. Ik zette bijvoorbeeld wat foto’s neer, een vaasje met bloemen, mijn Funko Pops en een doosje met boekenleggers. Lampjes of planten werken ook goed. Als je totaal geen inspiratie hebt, kun je ook even een kijkje nemen op Instagram of Pinterest. 🙂
De Billy mét deur.. eh, deuren
Verhuizen tijdens de intelligente lockdown was nogal een uitdaging. Ik heb veel online besteld (mijn oranje bank, mijn eetkamerstoelen), maar voor IKEA was dat bijna onmogelijk. Of ik moest 40 euro verzendkosten betalen én weken wachten of ik moest het komen ophalen. Heel irritant. Uiteindelijk werd het dat laatste. Mijn vader haalde alles op bij de IKEA in Groningen. Maar ook dat ging niet helemaal goed, want we kwamen erachter dat hij maar één glazen kastdeur mee had. Haha, oeps! Ik zette de kast ondertussen alvast in elkaar. Ook weer met de nodige drama, want ik maakte een scheur in de houten (?) plaat die de achterkant is van de kast. EN DE INSTRUCTIE WAS OOK NIET BEPAALD DUIDELIJK. Hoe dan ook, uiteindelijk lukte alles. Met een extra trip naar IKEA voor één kastdeur en secondelijm en tape. Een hele rollercoaster voor één boekenkast, maar that’s how we roll. Dit soort dingen overkomen alleen mij, haha.
‘Een hele rollercoaster voor één boekenkast, maar that’s how we roll‘
Ondertussen ging ik boeken stapelen
Zoals je in mijn stappenplan kon zien, was ik nu klaar om te gaan indelen. Ik haalde al mijn boeken uit dozen en stapelde ze op, gesorteerd op uitgeverij. De kinderboeken van vroeger en een ander deel van mijn boeken deed ik in een een Kallax-kast op mijn slaapkamer (daarover blog ik later nog), de rest ging mee naar de woonkamer om in de Billy’s te laden. In de smalle Billy deed ik alles wat niet YA is, dus non-fictie, een beetje feelgood, romans en een enkele dichtbundel. In de nieuwe Billy met deuren deed ik al mijn YA. Alles gesorteerd op uitgeverij. En hiervoor zijn jullie hier natuurlijk, dit is het eindresultaat.
Ik hoop dat je het leuk vond om te zien en ik ben heel benieuwd hoe jullie je kasten hebben ingedeeld. Laat het me weten hieronder. Tot de volgende update over op mezelf wonen!
3 reacties
Audrey
Mooooi! Ik heb hier ook Billy’s staan, maar die heb ik niet zelf in elkaar gezet. Ik heb een 80-40-80 opstelling qua kasten, waarbij de linkse van mijn vriend is, de middelste een beetje showcase-achtig (en allemaal van mij) en de rechtse brede ook weer van mij. Ik heb het vooral op thema ingedeeld: alle Nederlandse chicklit op een plank, en ook alle Engelse boeken bij elkaar.
Lalagè
Wie heeft er geen Billy? Slim om er glazen deuren voor te zetten.
Katja
Het ziet er echt super leuk uit!