Ik ga alle genomineerde boeken voor de Woutertje Pieterse Prijs lezen
Persoonlijk

Ik ga alle genomineerde boeken voor de Woutertje Pieterse Prijs lezen

Samen met Lalagè, Marcella van Books & Macchiatos en Karin lees ik de komende tijd de zes kinderboeken die zijn genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Vandaag laat ik je zien welke boeken dat zijn, of ik ze al heb gelezen en wat mijn verwachtingen zijn per titel.

Bizar – Sjoerd Kuyper

‘Bizar’ is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Oké, denkt Sallie Mo, als ik in die echte wereld moet rondlopen, kan ik net zo goed het hart van Dylan gaan veroveren.

‘Kuyper toont zeker lef met dit boek’

Het enige boek uit het lijstje dat ik al eerder las is Bizar van Sjoerd Kuyper. Hier kun je mijn hele recensie teruglezen. Ik vond het zelf een heel interessant boek om te lezen, omdat het heel chaotisch en ontregelend voelt terwijl je ook merkt dat overal over is nagedacht. Daarnaast zitten in Bizar thema’s die je totaal niet verwacht in een kinderboek, zoals de kredietcrisis en het eeuwige bezuinigen op kunst & cultuur. Wat dat betreft toont Kuyper zeker lef met dit boek. Toch merkte ik tijdens gesprekken op Twitter met andere lezers, dat niet iedereen zo positief was. Bizar is een boek waar je van houdt of je vindt het helemaal niets. Ik neig persoonlijk vooral naar het eerste. Als de jury van de prijs ook in die categorie valt, zou het zomaar een winnaar kunnen zijn.

Brons – Linda Dielemans & Sanne te Loo

Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?

‘Ik begon met lezen en werd meegenomen in een reis door de geschiedenis’

Een boek over brons, mij trok het niet zo. Tot ik het in de bieb leende en ik de sprookjesachtige illustraties zag van Sanne te Loo. Opeens trok het verhaal me toch wel. Van tevoren dacht ik dat dit zelfs dat dit een saai verhaal zou worden, taaie non-fictie voor kinderen waar niet doorheen te komen viel. Dat bleek allesbehalve waar. Ik begon met lezen en werd meegenomen in een reis door de geschiedenis. Wat dit boek zo goed maakt, naast de geweldige uitleg van Linda Dielemans over het onderwerp, zijn de fictiestukken aan het einde van ieder hoofdstuk. In die mini-verhaaltjes voert Linda een fictief iemand op die geleefd zou kunnen hebben in de bronstijd. Zó slim bedacht. De volgende boeken in dit lijstje moet ik nog lezen en beoordelen, maar anders zou ik zeggen dat Brons gaat winnen.

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn – Henry Lloyd en Laurens Rawie

Flin groeit op in het bos, ver van de wereld van de mensen. Hij wordt grootgebracht door twee arenden, en van de tweehoofdige dwerg Mono leert hij overleven in het bos. Als die hem over de mensen vertelt, is Flin opgetogen. Er zijn dus meer wezens zoals hij! Ondanks alle waarschuwingen van de dwerg gaat hij naar hen op zoek. Onderweg ontmoet hij een eenhoorn, die hopeloos verliefd is op een meisje uit een naburig dorp. Ook Flin is meteen van haar onder de indruk, en dat is het begin van een voortdurende rivaliteit. Als het dorp wordt aangevallen door een draak en het meisje wordt ontvoerd, moeten de eenhoorn en Flin wel samenwerken.

‘Ik hoop op een sprookjesachtig boek, maar wel met herkenbare personages en een vleugje Matt Haig’

Zoals ik al zei, de komende boeken in dit lijstje moet ik nog lezen. Flin leende ik bij de bieb en ligt klaar om gelezen te worden. Mijn verwachtingen? Ik denk dat Flin sprookjesachtig gaat worden, aangezien het over dwergen en eenhoorns gaat. Maar eigenlijk verwacht ik meer dan dat, omdat het ‘een zinderend, tijdloos verhaal over jaloezie, vriendschap en beginnende liefde’ schijnt te zijn. Het gaat zelfs over de vraag wat het inhoudt om een mens te zijn. Geen kleine thema’s voor een kinderboek. Ik hoop daarom op een sprookjesachtig boek, maar wel met herkenbare personages en een vleugje Matt Haig.

Ik ga alle genomineerde boeken voor de Woutertje Pieterse Prijs lezen

IJzerkop – Jean-Claude van Rijckeghem

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

‘Het moet pakkend en meeslepend zijn, zo interessant dat ik het niet meer weg wil leggen’

Ik zeg het maar eerlijk: historische boeken zijn niet zo mijn ding. Hoewel ik graag meer leer over geschiedenis in het algemeen, moet een historische (jeugd)roman heel wat doen om mij te kunnen meeslepen. Het moet pakkend en meeslepend zijn, zo interessant dat ik het niet meer weg wil leggen. Met IJzerkop ga ik een poging wagen. Het concept spreekt me in ieder geval al aan, want dit boek gaat over een meisje in het leger van Napoleon. Ik ga het dus maar gewoon proberen, zonder teveel verwachtingen en angst dat ik het helemaal niks zal vinden.

Uit elkaar – Bette Westera en Sylvia Weve

In Uit elkaar behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen).

‘Ik hoop vooral dat het zowel serieus en verdrietig is, als grappig en liefdesvol’

Van Uit Elkaar heb ik de hoogste verwachtingen. Dat komt vooral omdat ik er enthousiast over werd doordat er over werd gesproken in mijn favoriete podcast over jeugdliteratuur. Verder hoop ik dat Uit elkaar zowel serieus en verdrietig is, als grappig en liefdevol. En ik hoop vooral dat veel kinderen met gescheiden ouders er zich in zullen herkennen, want zo’n boek lijkt me enorm fijn om te hebben als je zoiets doormaakt.

Zwerveling – Peter Van den Ende

Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor. Het vaart over de oceaan, langs riffen en polen en tussen ijsschotsen door. Het laveert tussen scholen vissen, wuivende waterplanten en angstaanjagende zeemonsters. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties. Ten slotte komt het na een lange reis aan in de haven, waar een verrassing wacht.

‘Als de bibliotheek weer open is na de coronamaatregelen, sprint ik direct naar de kast met reserveringen om Zwerveling op te halen.’

Zwerveling is een prentenboek zonder woorden. Ja, dat lees je goed. Zonder woorden. Het zijn pagina’s vol illustraties waarbij je zelf je verbeelding de vrije loop kunt laten gaan. Ik heb het boek nog niet in handen gehad, enkel online gezien, en ben vooral heel benieuwd hoe ik dit ga beleven. Ik hou van woorden en mooie zinnen en ben aan de ene kant bang dat ik die ga missen, maar aan de andere kant klinkt het heerlijk dat je bij dit boek alles zelf kunt invullen. Kortom: naar Zwerveling ben ik het meest benieuwd. Als de bibliotheek weer open is na de coronamaatregelen, sprint ik direct naar de kast met reserveringen om Zwerveling op te halen.

Als ik alle boeken heb gelezen, schrijf ik weer een blogpost. Tot die tijd ben ik erg benieuwd of jij al een van deze titels hebt gelezen en wat je daarvan vond. Laat het me hieronder weten in een reactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *