Recensie: Studentendenken – Daniel van Wyngaarden, Luuk Brouns & Veronique Scharwächter
In Studentendenken bespreken filosofiestudenten Daniel, Luuk en Veronique allerlei thema’s waarmee je te maken krijgt in je studentenleven, zoals vrijheid, zingeving en onzekerheid. Dit vond ik van het boek.
Oneindig veel vrijheid & trouw blijven aan jezelf
Het boek is opgedeeld in drie delen en begint met het deel van Daniel van Wyngaarden, die thema’s bespreekt die je vooral tegenkomt als je net student bent. Zo gaat het over het besef van vrijheid dat je overvalt als je net op kamers woont. ‘Soms sta je in de supermarkt en ben je een halfuur aan het staren naar welke druiven je wilt kopen, andere keren besef je ineens dat je zelf kan doen wat je wilt.’ Volgens Daniel kan die vrijheid een tragedie zijn, maar tegelijkertijd een kans bieden om jezelf opnieuw uit te vinden.
‘Het is echt een boek op niveau waarin filosofische theorieën worden aangehaald en geen onderwerp wordt geschuwd’
Ik vond dit eerste deel van Studentendenken meteen ontzettend goed, verhelderend en herkenbaar. Van Wyngaarden gaat, net als de twee andere studenten, flink de diepte in. Als je denkt dat dit een oppervlakkig studentenboek is, heb je het mis. Het is echt een boek op niveau waarin filosofische theorieën worden aangehaald en geen onderwerp wordt geschuwd. In dit eerste deel alleen al gaat het over de zes stappen in de liefde van Plato, de deugdethiek van Aristoteles en worden ook Kierkegaard, Sartre en Nietzsche aangehaald. Soms wordt het behoorlijk pittig en miste ik een kader met daarin wat uitleg in jip-en-janneketaal, maar over het algemeen worden de theorieën goed uitgelegd waardoor je zelf na ieder hoofdstuk genoeg stof tot nadenken hebt.
Van prestatiedruk tot zinloosheid
Door naar het deel dat geschreven is door Luuk Brouns, dat gaat over onzekerheid over je eigen capaciteiten, prestatiedruk en gebrek aan motivatie. Wat ik direct goed vond aan deze hoofdstukken, was dat Brouns snel duidelijk maakt dat de prestatiedruk onwijs hoog is. Niet alleen willen veel studenten het zelf graag perfect doen, wat ook niet helpt is het feit dat je financieel gezien niet te lang over je studie kunt doen en dat er soms weinig baangarantie is. De activist in mij was blij dat dit werd besproken, al had ik over burn-outs nog best meer willen lezen (en niet alleen omdat ik er zelf een heb gehad, maar vooral omdat dit een steeds groter probleem is en er nogal wat misvattingen over bestaan). Toch vond ik ook dit stuk heel goed, vooral omdat er meer persoonlijke voorbeelden in naar voren komen. Het is niet alleen maar theorie, Brouns laat ook zijn kwetsbare kant zien en heeft het over vergelijkingsdrang. Dat vond ik heel sterk.
‘Dit stuk is ontzettend meta, maar ik vond het heel tof om op zo’n manier naar jezelf en het leven te kijken’
Tenslotte vertelt Veronique Scharwächter in het laatste deel over de zinloosheid van het leven. Niet echt een onderwerp waarvan ik stond te springen om het te gaan lezen, maar het bleek toch zeker interessant (en helemaal niet zo pessimistisch zoals ik dacht). Veronique vertelt namelijk hoe je op een andere manier naar jezelf en het leven kunt kijken, op een soort meta-niveau. Als je geen religie hebt of iets anders om je aan vast te houden, kan het leven zinloos lijken. Maar, zo vertelt ze in haar stuk, mensen hebben zogenoemde ‘verhaaltjes’ om aan vast te houden. Al die verhaaltjes – zoals studeren omdat je een goede baan wilt later, dat je reizen extreem belangrijk vindt – zijn allemaal subjectief. Maar dat is oké, want het vult jouw zin van het leven. Kortom: dit stuk is ontzettend meta, maar ik vond het heel tof om op zo’n manier naar jezelf en het leven te kijken.
‘Een aanrader voor iedere (beginnende) student en jongvolwassene die nadenkt overlevensvragen en wel eens wil weten wat filosofen daarover te zeggen hebben’
Mijn eindoordeel: Studentendenken is wat mij betreft een goed en zorgvuldig geschreven boek over de grote thema’s waarmee je te maken krijgt in het studentenleven. Een aanrader voor iedere (beginnende) student en jongvolwassene die nadenkt over levensvragen en wel eens wil weten wat filosofen daarover te zeggen hebben. Ik miste soms wel wat uitleg bij ingewikkelde theorieën en soms las het wat stroef en miste ik de persoonlijke noot en de humor tussendoor, dus ik geef dit boek al met al 3,5 sterren.
Cijfer: 7,5
Sterren: 3,5
Ik kreeg dit boek opgestuurd als recensie-exemplaar