Kerst Gift Guide 2019: welke boeken ik je zou aanraden om cadeau te doen
Iemand verrassen met een boek tijdens de feestdagen is natuurlijk een heel goed idee. Alleen, wélk boek dan?! Voor iedereen die tijdens de feestdagen keuzestress heeft en verloren in de boekhandel staat tussen duizenden boeken, heb ik wat tips. Deze boeken zou ik je aanraden om cadeau te doen.
Toffe en grappige non-fictie boeken om je millennial vrienden cadeau te doen
– Lekker laten lullen van Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders is een grappig boek dat je cadeau kunt geven aan familie, vrienden en kennissen die (bijna) dertig zijn. Het gaat namelijk over alles wat er bij die leeftijd komt kijken, verwachtingen die mensen van je hebben en noem maar op. Zoals op de achterkant van het boek staat: ‘de leeftijd die je tien jaar geleden nog toeschreef aan mensen met rimpels, goedbetaalde banen, en een kind. Of twee.’ Overigens vond ikZeik niet zo, het boek dat ze samen met Anouk Kemper schreven, ook erg grappig.
– Eerder schreef ik al over Heb je nou al een vriend? van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Je kent ze misschien van hun podcast Damn, Honey of hun gelijknamige pamflet dat eerder verscheen. Dit boek is perfect om cadeau te doen aan je feministische vrienden of aan iedereen die feminisme beter zou moeten begrijpen.
– Als laatste in de categorie grappige non-fictie: het nieuwe boek van Carmen Felix. Je kunt het ook nooit goed doen gaat net als Lekker laten lullen over het leven als dertiger. Over het boek: ‘Ben je net van plan minder vlees te gaan eten, word je berispt omdat je geen vegan bent. Beloon je jezelf met een weekendje weg van je zuurverdiende geld, mag je er niet eens meer heen vliegen. Het is moeilijk overleven in een wereld waar altijd iemand groener, feministischer, sportiever, rijker of woker is dan jij. Hoe hard je ook probeert. Heb je net de ene deugd onder de knie, loop je alweer achter.’
Poëzie voor iedereen
– Vorig jaar vloog Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt over de toonbank. Zijn nieuwe dichtbundel Gezondheid! ligt nu in de boekhandel. Ideaal om aan je ouders cadeau te doen (of wie dan ook), want de gedichten zijn zo grappig, scherpzinnig en sarcastisch dat ik me niet kan voorstellen dat iemand het niet leuk zal vinden.
– Een prachtig prentenboek geven voor kerst kan ook. Ik raad je dan Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel aan. De gedichten die erin staan zijn zowel onwijs grappig als ontroerend. Het gaat bijvoorbeeld letterlijk over wat je moet dan als je over een nijlpaard struikelt, maar ook over wat je moet doen als je opa dement is. Mooi om zelf te lezen en van te genieten, maar ook ideaal om voor te lezen.
– Als je een tiener een cadeau moet geven met kerst, laat het dan Het zout uit je ogen van Miriam Bruijstens zijn. In deze YA-dichtbundel staan zowel gedichten over de liefde als korte verhalen. Over onbeantwoorde liefde, voor de eerste keer verliefd zijn, vervelende ervaringen en liefdesverdriet – alles komt voorbij.
– Grappig jammer van Tim Hofman is ook een topcadeau, zeker voor jongeren. Deze nieuwe bundel van hem gaat over leven en dood, (mislukte) relaties, seks, religie en de maatschappij: thema’s die ook in zijn generatie de hoofdrol spelen.
Young adult & jeugdliteratuur
– De YA-hype van dit jaar was zeker dit boek van Kim Liggett. Het schaduwjaar is een soort YA-versie van The Handmaid’s Tale en speelt zich af in een wereld waar vrouwen tweederangs burgers zijn. Ik vond het een heel intens verhaal. Een boek dat je niet snel zal vergeten.
– Onweer & Tien dagen in een gestolen auto van Anna Woltz verschenen eerder individueel. Nu zijn de verhalen van haar gebundeld. Een perfect cadeau om aan wat oudere kinderen te geven met kerst. De verhalen zijn heel avontuurlijk, grappig en vooral lekker feelgood.
– Een van mijn favoriete boeken dit jaar is Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi. De meeste mensen kennen haar van de Vrees me-boeken, die meer richting fantasy gaan. Met dit boek bewijst Mafi dat ze ook uitstekend ontroerende en hoopvolle YA-romans kan schrijven. Echt, terwijl ik dit schrijf wil ik het boek zelfs WEER lezen. Het is zo, zó mooi. Over een meisje met een hoofddoek die verliefd wordt op een witte jongen, over racisme en hele nare dingen, maar ook over hoop vinden in een chaotische wereld.
– Ook een van mijn lievelings dit jaar: Toffee van Sarah Crossan. Een goed boek om aan niet-lezers cadeau te doen ook, want dit verhaal is geschreven in vrije vers. Er staan daarom maar weinig woorden op een pagina. Het leest een beetje als een lang gedicht. Een heel mooi gedicht ook, vond ik, want Toffee is een onwijs lief verhaal over een demente oma die hoofdpersoon Allison aanziet voor haar jeugdvriendin. In het boek ontdek je waarom Allison van huis is weggelopen en bloeit de vriendschap tussen de oude vrouw en het meisje op. Heel erg liefdevol, maar ook verdrietig en ontroerend. Zeker een aanrader.
Boekentips voor als je het echt niet meer weet
– Rinkeldekink van Martine Bijl. Over de hersenbloeding die Bijl kreeg en de revalidatie en depressie daarbij kwamen kijken. Een indrukwekkend inkijkje in het leven van iemand die zoiets mee heeft gemaakt.
– De aanloopman van Martine de Jong. Mijn moeder vond dit een tof boek en ikzelf ook. Het gaat over de vijftiger Johanna die in het aardbevingsgebied in Groningen woont. Haar kinderen zijn de deur uit, haar man is overleden en dan staat opeens de jonge Kasper voor de deur. Een romantisch en grappig boek met een absurdistisch en actueel randje.
– Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse voor alle taalliefhebbers in je omgeving en/of iedereen die Paulien ook zo geweldig vindt. Dit boek laat je hardop lachen.
– Plantastic van Mandy Bollegraf voor iedereen die zijn planten altijd dood laat gaan. Over het boek: ‘Crazy plant lady Mandy Bollegraf legt je in vijf stappen uit hoe je je eigen urban jungle creëert: na een stoomcursus algemene verzorging lees je wat de musthaves zijn voor je plantentoolkit, hoe je het tuincentrum tackelt, hoe je stekken aanpakt en wat je moet doen in geval van nood: eerste hulp bij zieke planten.’
Ik hoop dat je wat aan mijn kersttips hebt gehad. Als je zelf nog een boekentip hebt voor kerst, laat het dan hieronder weten.
3 reacties
Anneke
Mooie aanraders! Grappig jammer ligt al op mijn TBR-stapel.
Sig
Niet (allemaal) nieuw, maar zou ik wel cadeau doen:
– Educated van Tara Westover, bijv. voor collega-leerkrachten
– Becoming van Michelle Obama, bijv. voor ambitieuze moeders
– Me van Elton John, voor liefhebbers van zijn muziek
– The Testaments van Margaret Atwood, voor fans van The Handmaid’s Tale
Audrey
Handig zeg, ik kan gewoon iedereen een linkje hiernaar sturen, haha! Moet ik alleen vermelden dat ik De Aanloopman al heb gelezen. Die vond ik wel heel tof trouwens!