Recensie: Niet te stoppen – Angie Thomas
The Hate U Give staat al tijden in de Amerikaanse bestsellerlijsten, werd in Nederland ‘het beste boek voor jongeren’ in 2018 en ook de verfilming bleek een schot in de roos. Nu is er een nieuw boek van Angie Thomas: Niet te stoppen. Dit vond ik ervan.
door Paula
Hier gaat Niet te stoppen over
Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!
Een veelzijdig beeld van hoofdpersoon Bri
Angie Thomas did it again. Net als The Hate U Give is Niet te stoppen een veelzijdig boek dat de levens van zwarte jongeren in Amerika geloofwaardig neerzet. In dit nieuwe boek volgen we Bri, die net als Starr uit THUG, in de wijk Garden Heights woont. Bri woont in een iets beter deel van de arme wijk, samen met haar moeder Jay en broer Trey. Anders dan Starr zit ze niet op een hele dure witte school, maar gaat ze naar het Midtown College. Een kunstzinnige school waar een handjevol zwarte tieners uit Garden Heights naartoe gaat met een speciale schoolbus.
‘Net als The Hate U Give is Niet Te Stoppen een veelzijdig boek dat de levens van zwarte jongeren in Amerika geloofwaardig neerzet’
Hoewel het boek vooral draait om Bri die het wil maken in de rapwereld, zorgt Angie Thomas ervoor dat er geen thema onderbelicht blijft. Ze zet de thuissituatie van Bri sterk neer, zodat je een volledig beeld krijgt van haar. Zo lees je dat moeder Jay wordt ontslagen en haar pas afgestudeerde broer Trey de eindjes aan elkaar probeert te knopen met een baan in de pizzeria. Maar de situatie blijft schrijnend: de verwarming doet het vaak niet omdat de rekening niet is betaald, de elektriciteit valt uit en ze moeten zelfs aankloppen bij de voedselbank.
Dat Angie Thomas het thema armoede bespreekt is heel sterk, want dat gebeurt weinig in YA. Vooral de kleine dingen waarmee je te maken krijgt als je leeft in armoede, komen hard aan. Bri wordt bijvoorbeeld wakker in een ijskoud huis en loopt zo lang op dezelfde tweedehands schoenen dat ze letterlijk uit elkaar vallen.
Letterlijk en figuurlijk op zoek naar je eigen stem
Ik wil dit boek niet tot in detail gaan vergelijken met The Hate U Give, maar er is wel één groot thema dat terugkomt in beide boeken: identiteit. Bri is letterlijk en figuurlijk op zoek naar haar eigen stem. Wil ze wel steeds ‘de dochter van’ worden genoemd omdat haar vader een beroemde rapper was? Wat wil ze zeggen met haar raps? Wil ze wel overkomen als een gangster met haar teksten terwijl ze dat eigenlijk niet is? Moet haar drugsdealende tante wel haar manager worden?
‘Bri is letterlijk en figuurlijk op zoek naar haar eigen stem’
Als lezer leer je Bri steeds beter kennen, maar Bri leert zichzelf ook beter kennen. Ze weet aan het einde van het boek beter waar ze staat als rapper, wat ze in de toekomst wil en wie ze is. Wat knap gedaan is, is dat die karakterontwikkeling van Bri heel natuurlijk aanvoelt. Het verhaal is geen moment overhaast, maar ook nooit te traag. En wat ook fijn is, is dat het niet in clichés vervalt. Geen Instalove en dat soort dingen. Kortom: fantastisch boek. Niet Te Stoppen krijgt van mij vijf sterren.