Friday Five: vijf boeken die op mijn verlanglijstje staan
Sinterklaas komt eraan, kerst is in aantocht – kortom: tijd om een verlanglijstje te maken. En daar staan bij mij natuurlijk altijd ook boeken op. Deze vijf boeken zou ik namelijk wel héél graag cadeau krijgen.
De Friday Five is bedacht door Joost van Nerdy Geeky Fanboy, het onderwerp van deze week komt ook van Joost.
1. Anne van het groene huis – Lucy Maud Montgomery
Uitgeverij Karmijn geeft echt fantastische boeken uit (De Dagboeken Van Cassandra Mortmain bijvoorbeeld) en ik wil er zeker meer van lezen. Hoog op mijn verlanglijstje staat daarom Anne van het groene huis. Ik ben compleet verliefd op de Netflix-serie, maar wil ook dolgraag de boeken lezen. Bovendien is deze uitgave zó ontzettend mooi dat ik ‘m mezelf misschien wel cadeau doe. Deze klassieker moet gewoon in mijn boekenkast staan! 🙂
‘Deze uitgave is zo ontzettend mooi, dat ik ‘m mezelf misschien wel cadeau doe’
Matthew en Marilla Cuthbert hadden heel wat anders voor ogen toen ze weesmeisje Anne Shirley van het station kwamen ophalen: als kinderloos ouder echtpaar hadden ze immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen! In plaats daarvan is kwebbelkous Anne naar ze toegestuurd, een springerig 11-jarig meisje met lange rode vlechten. Anne rekent er beslist op dat ze naar het weeshuis teruggestuurd zal worden, maar het loopt heel anders. De Cuthberts zijn vanaf de eerste ontmoeting door haar betoverd.
2. Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi
Tahereh Mafi kennen we natuurlijk van de Touching Juliette-serie, Verdermeer en Welkwoud. Haar nieuwe boek is compleet iets anders, meer een YA-roman, maar toen ik de flaptekst las wilde ik het eigenlijk direct kopen. Dit boek gaat namelijk over de gebeurtenissen na 9/11 in New York en het racisme dat hoofdpersoon Shirin meemaakt. Volgens mij een must-read voor iedereen, alleen al om mensen met een andere religie en/of afkomst beter te begrijpen.
‘Volgens mij een must-read voor iedereen, alleen al om mensen met een andere religie en/of afkomst beter te begrijpen’
Shirin is het zat om altijd maar aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Ze is niet meer verbaasd dat mensen vreselijk kunnen zijn, alleen maar vanwege haar afkomst, religie en de hijab die ze draagt. Ze is er klaar mee dat mensen haar niet zien om wie ze is, maar altijd direct een oordeel klaar hebben, en denken te weten wat ze denkt of voelt.
Het is 2002, een jaar na de aanslagen van elf september in New York, en het is een heftige en verwarrende tijd. Shirin sluit iedereen buiten, en verliest zichzelf in muziek en breakdance. Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee schijnbaar onverenigbare werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet weet of ze wel in staat is om hem af te breken.
3. Wat als dit het is – Adam Silvera
Boeken met meer diversiteit juich ik altijd toe! Wat als dit het is van Adam Silvera is volgens mij ook zo’n pareltje. Dit keer niet het standaard liefdesverhaal tussen een jongen en een meisje, maar twee jongens die verliefd op elkaar worden. Hartstikke tof, denk ik. En volgens mij schrijft Adam Silvera net zo lekker vlot en grappig als Becky Albertalli. Hou ik van.
‘Boeken met meer diversiteit juich ik altijd toe’
Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?) Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.
Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is? En wat als het dat wel is?
4. En dan nu het goede nieuws – Franka Hummels en Karin Sitalsing
Journalistieke boeken trekken me altijd. Logisch ook, ik ben namelijk afgestudeerd als journaliste. En dan nu het goede nieuws gaan over bijzondere verhalen van echte mensen. Die halen soms het nieuws niet – en al helemaal niet het journaal – maar zijn wel erg hartverwarmend om te lezen. Ideaal voor tijdens de decembermaand, want je wordt er meteen blij van.
‘Ideaal voor tijdens de decembermaand, want je wordt er meteen blij van’
Van de enige vrouw met een snorkelvergunning voor de Leidse grachten, tot de ouders die de chauffeur die hun zoon doodreed steunen bij zíjn verdriet; van de veertienjarige die eigenhandig basisschoolkinderen aan hogere Citoscores helpt, tot de jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Ze zijn overal: bijzondere mensen die haast achteloos en vaak tegen de stroom in een fijnere plek maken van hun straat, dorp of de wereld.
Journalisten Franka Hummels en Karin Sitalsing komen geregeld zulke verhalen tegen. Maar die halen lang niet altijd de krant, terwijl Hummels en Sitalsing er zelf wel altijd blij van worden. Daarom is het tijd om zulke verhalen een podium te geven. Wat drijft deze gedreven Nederlanders? Hoe kwamen ze op hun uitzonderlijke idee? In En dan nu het goede nieuws zijn twaalf verrassende verhalen verzameld om de lezer te verblijden.
5. Bestemd voor mij – Chantal van Gastel
De feelgood boeken met een kerstsfeer zijn er in overvloed dit jaar. Ik las bijvoorbeeld al Een Onverwachte Kerst en ben nu bezig in Een Dag In December. Hoewel ik niet enorm veel feelgood meer lees, vind ik het af en toe wel fijn om zo’n boek te lezen. Vroeger las ik altijd feelgood en volgens mij heb ik letterlijk alle boeken van Chantal van Gastel verslonden. Na de thriller Zonder Jou die ze samen met haar zus Priscilla schreef, is er nu weer zo’n good old feelgood verschenen van Chantal. Bestemd voor mij staat dus ook op mijn lijstje! 🙂
‘Volgens mij heb ik letterlijk alle boeken van Chantal van Gastel verslonden’
De feestdagen staan voor de deur en Jessica kijkt uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen Micky, Hannah en Debbie. Al jarenlang delen ze alles met elkaar, maar er is een nadeel: ze zien elkaar veel te weinig. Daarom besluiten de vriendinnen bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica en Micky vroeger al hun vakanties doorbrachten. Bij aankomst wacht hen echter een verrassing. De meiden zijn niet de enige gasten in het vakantiehuis. Herinneringen komen tot leven, waaronder ook die aan een oude liefde, die Jessica liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.
Meer Friday Five
Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha, Annabel en Chelsey.
Welke boeken staan er op jouw verlanglijstje?
2 reacties
Do
Mooie boeken staan er op je verlanglijstje! Ik vond Anne met een E echt heel leuk, deze editie is echt prachtig <3 Wat als dit het is & Een eindeloze afstand zijn ook geweldig, ik hoop dat je ze snel kunt lezen. Op mijn verlanglijstje staan momenteel de geïllustreerde edities van Harry Potter en Girls of Paper and Fire.
Paula Heeger
Ook hele mooie boeken om cadeau te vragen! Die geïllustreerde versies zijn echt prachtig.