Recensie: Allesbehalve Oké – Laura Steven
Allesbehalve Oké van Laura Steven is dé Young Adult met inhoud die je wilt lezen. Echt waar. Het heeft actuele thema’s en is bovendien hilarisch geschreven. Vandaag vertel ik je alles over het boek.
Hier gaat Allesbehalve Oké over
Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van eeninternationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als het dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.
Slutshaming & ongelijke behandeling
Op Goodreads viel mijn oog al eerder op de Engelse versie van Allesbehalve Oké. Ten eerste vanwege de prachtige cover (nu al een van mijn favoriete covers van het jaar), maar ten tweede ook zeker vanwege de inhoud. Dit boek gaat namelijk over Izzy die te maken krijgt met slutshaming omdat er naaktfoto’s van haar uitlekken. Op school en online wordt ze uitgemaakt voor ‘hoer’,’slet’ en ga zo maar door, terwijl zij juist het slachtoffer is. Degene die hard aangepakt zou moeten worden is de persoon die haar foto’s heeft verspreid.
‘De flinke dosis feminisme in het verhaal mag wel vaker voorkomen in YA-boeken, want het is ongelofelijk belangrijk dat er over dit soort onderwerpen anders wordt gedacht’
Ik vond het verhaal meteen heel interessant. De flinke dosis feminisme in het verhaal mag wel vaker voorkomen in YA-boeken, want het is ongelofelijk belangrijk dat erover dit soort onderwerpen anders wordt gedacht. Laura Steven kaart hier dus een ander belangrijk onderwerp aan: ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. In dit geval tussen Izzy en jongens die ook bij het schandaal zijn betrokken. De jongens worden namelijk helemaal niet door het slijk gehaald zoals Izzy. Niemand zegt tegen hen dat ze ‘een slet’ zijn. Nee, als jongens seks hebben is het helemaal prima en is alles juist stoer. Dit boek geeft, zeker als je nog niet veel van dit onderwerp weet, stof tot nadenken en zorgt er hopelijk voor dat je anderen minder snel veroordeeld.
Heel veel humor ondanks het heftige onderwerp
Als je denkt dat dit boek alleen maar over heftige onderwerpen gaat, heb je het mis. Natuurlijk speelt het uitlekken van de naaktfoto’s een grote rol in de verhaallijn van Izzy, maar er is zeker meer. De schrijfstijl van Laura Steven zorgt er namelijk voor dat dit verhaal ondanks alles luchtig blijft. De humor die Izzy heeft is echt hilarisch. Ik moest vaak lachen om bepaalde opmerkingen. Allesbehalve Oké leest als een soort dagboek, Izzy vertelt de lezer namelijk wat er de afgelopen tijd is gebeurd in haar leven. Je leert haar vrienden Danny en Ajita kennen, haar oma Betty en de mensen bij haar op school. Dit allemaal inclusief hilarische opmerkingen tussendoor van Izzy.
‘Er zit ontzettend veel in dit verhaal waardoor je het boek niet meer wilt wegleggen’
Ook speelt er meer in Izzy’s lezen, bijvoorbeeld het feit dat haar ouders jaren geleden zijn overleden en ze nu bij haar oma woont. En ondanks alle ellende die ze over zich heen krijgt, probeert ze hoop te houden en haar droom om scenario’s te schrijven te verwezenlijken. Kortom: er zit ontzettend veel in dit verhaal waardoor je het boek niet meer wilt wegleggen. Ik vond één perspectief daarom meer dan genoeg, al lijkt Ajita me ook een tof personage waarover ik best een tweede deel zou willen lezen.
‘Ik hoop echt dat meisjes zoals Izzy in de toekomst beter worden behandeld en dat meisjes en vrouwen elkaar steunen in dit soort dingen, in plaats van elkaar af te kraken en iemand meteen als ‘slet’ te bestempelen’
Mijn eindoordeel over het boek
Wat een ontzettend leuk, grappig en belangrijk boek is Allesbehalve Oké. Dit is het soort boek dat ik andere mensen zou aanraden om te lezen, omdat het de perfecte mix is tussen belangrijke onderwerpen en humor. Ik vind het oprecht knap hoe Laura Steven dit voor elkaar heeft gekregen. Wel moet je in het begin even wennen aan Izzy, maar daarna ga je van dit personage houden. Het tofste aan dit boek is dat je anders gaat denken over slutshaming. Ik hoop echt dat meisjes zoals Izzy in de toekomst beter worden behandeld en dat meisjes en vrouwen elkaar steunen in dit soort dingen, in plaats van elkaar af te kraken en iemand meteen als ‘slet’ te bestempelen. Want iemand ‘slet’ noemen is niet oké. Allesbehalve oké.
7 reacties
Do
Ah wat een leuke recensie heb je geschreven. Ik vond het ook echt een geweldig boek. Ik ben ook erg benieuwd naar deel 2! Ik vond Ajita’s personage ook erg leuk, dus ik hoop dat zij dan ook wat meer naar voren komt 🙂
Paula Heeger
Ja, ik zag dus iets in haar Instagram Stories over een tweede deel. Even vragen op YALfest, lijkt me vet leuk.
Ambers Things
Ik had het boek alleen al willen lezen voor de cover, maar na dit artikel staat hij echt op mijn lijstje. Het lijkt me echt zo’n ‘mooi’ onderwerp. Ik ben echt benieuwd.
Pingback:
Olga // Daar Was Eens
Na je vorige recensie heb ik doorgeklikt naar deze link en ook deze titel lijkt me weer heel interessant om te lezen. Wat je beschrijft doet me denken aan ‘Love Simon’, dat ik ergens in de zomer van 2018 heb gelezen. Hier speelt, zoals je denk ik wel weet, ook het schenden van privacy een grote rol. Ik ken je blog niet zo goed, maar ik ga hier zeker nog even op verder lezen. Je deelt leuke tips die ik graag op wil slaan!
Paula
Wat lief! Dankjewel. Dit boek van Laura Steven is écht ontzettend tof, een van mijn favorieten. Het Meisjesmanifest, van Nederlandse auteur Carlie van Tongeren, lijkt hier trouwens wel wat op. Nog een tip!
Olga // Daar Was Eens
Hoi Paula, bedankt voor je tips. Ga ik opschrijven en t.z.t. eens lenen of kopen 🙂